Reklama

Reklama

Rozštěpená země: Frakování

(TV film)
  • Kanada Shattered Ground
Kanada, 2013, 45 min

Hrají:

David Suzuki

Obsahy(1)

V severní Britské Kolumbii se k ložisku plynu vrtá do dvou kilometrů hluboké skály pomocí hydraulického štěpení, frakování. Je to příslib nového, lukrativního zdroje energie. Tento způsob získávání plnu však vyvolává obavy a diskuze. Vrt se může směrovat téměř kamkoliv a ve skále může doslova zatáčet. Následně se napěchuje výbušninami, které vytvoří díry do skály. Poté je pod vysokým tlakem vrt propláchnut miliony litrů vody, písku a chemikálií. Skála se tak rozbije, jako sklo. Po vypuštění vody ve zlomech zůstávají zrnka písku, což umožňuje únik plynu. Použitá voda je chemikáliemi znehodnocená. Některé chemické složky jsou dokonce zákonně chráněny před zveřejněním, jako obchodní tajemství. V Americe vzniká tímto způsobem tisíce vrtů. První frakovací práce byly zahájeny poblíž města Dish v Texasu. Momentálně je zde 15 000 břidlicových vrtů a v brzké době se předpokládá 100 000. Jak se vývoj stupňoval, starosta Calvin si začal uvědomovat, že to jde s jeho městem z kopce. Občany začal obtěžovat agresivní zápach, který způsobuje svědění, škrábání v krku atd. Dětem se začalo spouštět krvácení z nosu. Ze studie o ovzduší byla zjištěna vysoká koncentrace nebezpečných chemikálií. Calvin studii zveřejnil pomocí médií a zpráva vyvolala rozruch. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Desmi 

všechny recenze uživatele

Absolutně neřízená těžba břidlicového plynu a velmi arogantní přehlížení dopadů tohoto frakování. Je s podivem, jak se k tomu staví jednotlivé vlády. Tedy některé již frakování striktně odmítli, ale některé (většina).. V dokumentu mi chybí více konkrétních čísel, přesněji ekonomických čísel. Mapuje totiž víceméně jen dopady těžby na ovzduší a obyvatele z okolí vrtů, ale dopady na ekonomiku země už neuvádí. Zajímala by mne výnosnost celkové těžby, poněvadž náklady spojené s vodou, vrtáním, dopravou atd. atd. budou dost vysoké. Fakt by mě zajímalo kvůli kolika dolarům na m3 si ničí (bohužel nejen svoji) zemi (Zemi). ()

Sandai 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument k aktuální situaci. Tentokrát oceňuji, že je míň technických záležitostí a dokument se spíš soustředí na výpovědi lidí, kterých se to dotýká. je vidět dopad na konkrétního člověka. a globální dopad. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama