Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Tirion 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám, nejsem jediný Čech, milující Skotsko. Ale rozhodně ne takto zmrvené. Dramaturgicky je to fakt špatné a hrdinové až nesympatičtí. Téměř neustále nafrněná Claire se mění tu v sufražetku, tu v děvku, tu ochránkyni práv tuleňů. Hlavně se téměř všechny postavy chovají velice nelogicky a iracionálně. To ubírá celé sérii na důvěryhodnosti, pokud už to tedy vlastně nedělá prosouložená půlka celé série. Nebýt různým romancím na kožešině, tak je to o půlku kratší. Rozhodně však celé vyprávění neposiluje nutnost posouvat děj skrze voice-over Claire. Díky často opravdu hloupým dialogům by se totiž děj rozhodně neposunul. Takže vstoupí do hry svým hlasem Claire a stylem deus ex machina nám všechno hezky vysvětlí, páč režisér to ze scénáře vyčíst nedokázal (měl-li z čeho). Prostě, krásně to vypadá, ale to je tak všechno. I když i kostýmní kreace hlavní hrdinky vypadají všelijak, jen ne jako z doby jako Jakobitské. Dvě hvězdy kvůli Skotsku, krásné úvodní písni a pěknému zadečku Claire. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nový historický seriál od Starz. Opět jde poznat, že je to od nich. Docela se mi to líbí. Caitriona Balfe je vážně okouzlující. ;) Hraje Claire Bechump, která se po konci 2. světové války vydá se svým manželem na dovolenou do Skotska. Tam se záhadným způsobem dostane do roku 1743 přímo mezi bojiště. Je odchycena skotskými rebely a vydává se s nimi na cestu. Protože je zdravotní sestra, uplatní své dovednosti. Občas dochází k docela vtipným scénám, kdy muži neví, co je to například dezinfekce. Je to podle světového bestselleru, tak jsem zvědavý. Máme se ještě na co těšit. Jinak taky musím pochválit nádhernou skotskou přírodu. :) Občas se tu i mluví skotsky. Je to docela zvláštní jazyk. Jinak je to opravdu hodně zajímavé nahlédnutí do života tehdejších prostých lidí, jejich zvyků s kultury. Claire se dostane do mnoha nepříjemných situací. Claire a Jamie se opět dostávají do problémů a kapitán Jack Randall jim neustále dělá problémy. Finále končí trochu otevřeně. Spoiler: 2. série se přesouvá do Francie, kde bude pokračovat plánování Jakobínského povstání. Dostaneme se i do děje během postrání a bojů. Končí to dost překvapivě a objevuje se tam i jejich dcera Briana. 3. série nás přivádí opět do Skotska za Jamiem a do Ameriky za Claire a Frankem. Opět se stane spousta věcí a Claire se potká s Jamiem. Nakonec se dostanou až do Karibiku, kde děj končí. 4. série se celá odehrává v Americe a zaměřuje se hlavně na Rogera a Briannu, kteří si k sobě nakonec přes všechny překážky najdou cestu. "Nejsem kojná sestra!" :D ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Poutavá záležitost. Vášeň, intriky, politika a láska, vše příjemně ubíhá. Seriál nijak neskrblí úžasnou a panenskou krásou skotské vysočiny a dotýká se mýtů. Všeobjímající romantice se tu dobře daří. Dalším plusem je ženská jako lusk, herečka Caitriona Balfe. Nicméně některé brutální scény jsou úplně zbytečně dlouhé. Takže sečteno a podtrženo, něco jako Angelika, markýza andělů, ale zajisté, že poněkud drsnější. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ačkoliv nemám potřebu k už tak slušnému seznamu seriálů přidávat další,tohle mě po pilotu zaujalo natolik,že budu sledovat dále.Sympatické obsazení,úžasná skotská krajina evokující vzpomínky na Gibsonovo Statečné srdce a velmi vydařený soundtrack u pilotu převážily fakt lehce roztahaného děje,kdy se dobře 2/3 nedělo až tolik.Jsem zvědav co nabídnou další díly...zatím 80%...v druhé půlce série se ukázalo,že ta roztaanost je až smrtící a nebýt jednoho povedeného "čarodějného" dílu,dal by se ze všech ostatních dílů udělat jeden...60% edit 2 : druhá série pro mě byla úplně vysilující a ze všech dílů by se dal udělat jeden lehounce nadprůměrný film.Třetí sérii vzdávám a dál koukat nehodlám...40% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Poučen zdejšími komentáři jsem přecházel z jedné série do druhé, stále čekal, kdy to začne skřípat a ono nic. Tedy, samozřejmě, celá první série je krásně skotská a další jsou mírně jiné (nevím, zda jste si někdo všiml, ale v prvních epizodách 1. série jsou použité velmi zajímavé barevné filtry, které se časem ztratí - což považuji za škodu - a díky kterým vypadá svět nádherně rurálně). Chvíli mi trvalo, než jsem si v druhé sérii zvykl na Francii, ale podařilo se a díky bohu se děj vrátil do Skotska, kde byl i část třetí série, než se přesunul do Karibiku. První tři série považuji za solidně kompaktní. Přesunem do Ameriky v 4., 5. a 6. sérii začal být příběh jiný, dál mě však držel a donutil googlit historii nejen Skotska, ale také USA v čase války o nezávislost. Těším se na sedmou sérii, jen mě trochu mrzí, že polovina z ní bude odvysílána až příští rok. ■ P.S. A ano, myslím si, že sledování tohoto seriálu má šanci zkvalitnit váš intimní partnerský život :). ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • U této epizody je poprvé v seriálu příběh vyprávěn z perspektivy někoho jiného – ne Claire, ale Jaimeho (Sam Heughan). Cílem scénáristů bylo jednak rozšířit rámec vypravování, ale také dát herečce Caitrioně Balfe pauzu, neboť doposud byla v každé scéně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • První díl knižní série, která má 8 dílů, byl uveden v USA již v roce 1991. (Zdroj: en. wikipedia.org) (Jolinar)
  • Stanley Weber, který v seriálu ztvárnil hraběte St. Germain, se původně ucházel o roli Ludvíka XV., kterého několik let zpátky hrál ve francouzském televizním filmu Louis XV, le soleil noir (2009). Než byl obsazen do role St. Germaina, výběrová porota dlouho diskutovala o tom, že je pro tuto roli až moc hezký. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama