Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 1

Recenze (190)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

První díl byl více než dobrý. Cestování časem do 18. století, typická Skotská krajina, sem tam akce a dost zajímavý námět. Další díly se poté poněkud zadrhly a prozatím to vypadá na mírně táhnoucí se historické drama na jednom hradě už bez časových dimenzí nebo něčím nápaditým. 2. série mírně slabší a 3. po definitivním opuštění Skotska a přesunu na vodu ještě více. Přesto to stále rád sleduju. 5. až 6. série v Americe za mě zklamání. Vytrácí se původní kouzlo. Pozitivum je příchod nových postav, zejména Brianny a trochu rozvětvení děje. Šestá řada byla slabá, ale na druhou stranu krátká a láká na 7. (hodnocení za 1.-6. sérii) ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Skotské, poutavé, kozaté, špinavé, smradlavé x dost přehnané, hlavní postava. To je tak děsně sladká ptákovina. Hlavní postava i její představitelka jsou hrozně nesympatické, obecně tyhle typy "chytrých" ženských nemusím. Oblíbené mám úplně jiné postavy. Pár věcí je dost přitažených za vlasy. Ale co, dokoukám to, má to spád, nevíte co nastane. Co oceňuji je historie Skotska a nádherné exteriéry. ..já chci do Skotskaaa.. ()

Reklama

sallyann 

všechny recenze uživatele

Takže vážení, tohle je láska na první pohled do Jamieho očí a pod jeho kilt (ano, trapný, infantilní fórek). Když se spojí historie, Skotsko a romantická zápletka, vznikne tato skvělá věc. Navíc soundtrack je naprosto epesní! A když se Vám ještě poštěstí narazit na skupinu dalších fanynek seriálu a vytvořit český fanclub, máte vyhráno! A to jsem ještě nezmínila fakt, že jsem se i dostala do těsné blízkosti hlavních představitelů, když natáčeli v Praze. :D ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ano - o tomto seriálu jsem slýchávála od známé již dva roky....ale nikdy mě to nějako extrémně nelákalo..pak si zajedete na dovolenou do Skotska a ejhle dotazy, zdali jste tento seriál někdy viděly :D :D Dobře, tak jsem to zapla :D A ono - safra :) Jsem na začátku 2.série a jsem totálně v šoku ze závěru první série. Všechno je jinak než si celou dobu myslíte :D :D Je to tak silné, tak jiné a tak - safra jako vážně? :D :D Těším se na další díly a omlouvám se všem lidem ve fitku, když na páse budu zase trnout hrůzou co se tam děje a dávat to hlasitě najevo. Krajina je nádherná, oblečení - hmmmm - Skoti ;) ale ta myšlenka - je to opravdu možné? ;) ()

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože je Outlander od začátku do konce dokonalou definicí kýče, do jisté míry funguje tak, jak má. Tu míru ale dalece překračuje v druhé polovině první série, kde se namísto přijatelného seznamování a přizpůsobování se době na pozadí zajímavých historických událostí veškerý děj prakticky vytratí, kde se většina jednotlivých dílů věnuje jen nesmyslným epizodickým tahanicím, a kterou už zachraňuje jen víceméně sympatická hlavní hrdinka Claire. Ta, potažmo samotný děj, už sice hned v úvodu dokáže zdvihnout obočí instantním zaláskováním do prvního a jediného holobrádka na skotské Vysočině, nicméně je napsaná obstojně, obsazená a zahraná velmi dobře, takže udrží pozornost i přes ty největší propady seriálu (na mysl přicházejí hlavně epizody o svatbě a vymýtání čarodějnic, ale ty bohužel nejsou ani jediné, ani nejhorší). To však bohužel úplně neplatí o zbytku zdejšího osazenstva, které je průhledností svých jednorozměrných charakterů až k pláči, popř. na ránu v případě tak nebo onak zdeptaného Jamieho, či postupně víc a víc domrveného charakteru Randalla. Jak jsem ale zmínil hned v úvodu, na většinu toho kýče (nejen) červených knihoven jsem přes veškerou skepsi přistoupil. Takto pěkně zpracované Skotsko se totiž jen tak neokouká. Otázkou ale je, jestli si Cizinka udrží pozornost i ve Francii. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • U této epizody je poprvé v seriálu příběh vyprávěn z perspektivy někoho jiného – ne Claire, ale Jaimeho (Sam Heughan). Cílem scénáristů bylo jednak rozšířit rámec vypravování, ale také dát herečce Caitrioně Balfe pauzu, neboť doposud byla v každé scéně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Úvodní scéna, odehrávající se v polní nemocnici na konci druhé světové válkym se v knize vůbec neobjevuje. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Natočit celou sekvenci mučení Jaimeho (Sam Heughan) trvalo asi týden a půl. Herec se každý den před natáčením připravoval několik hodin, a stejně tak trvalo několik hodin v noci, než mu byla všechna protetika a líčidla odstraněna. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama