Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím lehké nadšení. Ron Moore je zpět a po dlouhých letech opět uzavřel spojenectví s Medvědem McCrearym, se kterým se zná od Battlestar Galacticy. Výsledkem je visuálně (výprava, kostýmy, příroda, hlavní herečka) skvostný a hudebně podmanivý pilot se sympatickými postavami (hlavní herečka, Edmure Tully, Dwalin...). Knihy jsem nečetl, takže jsem v očekávání dalšího děje velmi natěšený. PS.: Je převelice zajímavé sledovat postupný vývoj McCrearyho hudby napříč různými díly. Edit: Po první polovině první řady paráda. Sice je to taková historicko(18. st.)-historická(20. st. po 2. sv. v.) lehce mystická konverzačka (i když i akce by se našla a napětím se také nešetří), ale s parádně vystavěnými postavami, výbornou atmosférou obou historických období a neméně výbornou hudbou. Vlastně to co platilo pro pilot platí i nadále a jen a jen lépe. Dokonce i to klišoidní přenesení časem typu těch německých trapných volovin, jejichž název si ani nepamatuji, je tady jaksi... netrapné a zabalené do hávu folklóru (viz E08). A na to, že je to Starz, je tam i té nahoty vcelku pomálu. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Deštivá skotská krajina osmnáctého století, kilty, dudy, nesrozumitelná gaelština... přesně moje krevní skupina:) Doposud jsem o knižní předloze neměla ponětí, což je asi dobře - takhle nebudu tušit, co se stane příště - a chytlo mě to docela silně (nj, připočtěte k tomu červenou knihovnu a ejhle, spadám do cílové skupiny...). Scottish hunk Jamie je prostě trefa do černého:)) ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Kvalitní podívaná zaměřená hlavně na dámy? No proč ne! Máme tu dvě zajímavá historická období (Skotsko 18. století, 2. světová válka), tudíž si užijeme krásných kostýmů i lokací. Je tu okouzlující horal Jamie, u kterého nemám problém pochopit, proč se do něj (ve skutečnosti stále vdaná, i když v jiném čase) Claire zamiluje. Je tu záporák, ze kterého mi naskakovala husí kůže (vynikající Tobias Menzies v dvojroli kap. Randalla a Claiřina manžela). A pak je tu samotná Claire, silná, inteligentní, nezávislá hrdinka, která nemá problém bojovat za to, na čem jí záleží. Její a Jamieho vztah by mohl být vzorem pro ty, kteří chtějí vyprávět "feministickou" romanci. Claire je starší, sexuálně zkušenější a hubatější než Jamie, ale to neznamená, že tím musí trpět Jamieho ego (naopak má tolik sebevědomí, že to jen přejde s pokrčením ramen ve stylu "když ji miluješ, není co řešit"). Začátek série je silný, tempo se pak zvolňuje (díky bohu že děj občas zachrání strýček Dougal!), ale finále první série to vynahradí - to napětí, ty emoce! Zkrátka historická romance na jedničku. PS: Palec nahoru za to, že seriál statečně ukáže jak ženskou, tak mužskou nahotu (ano, včetně pánského full frontalu). ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Historický klenot, který mě zavedl zpátky do 90. let, kdy ještě existovaly kvalitní dobové romantické filmy. Scénář a kamera jsou úžasné, ale seriálu dává duši ústřední dvojice, z které mi nejednou vlhlo oko.... Při druhé polovině řady mi oči bohužel vlhly z toho, jaký patos se z toho stal. Tragic. Díly 1-8: 100%. Díly 9 - 16: 70%. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem se zpočátku dívala na Outlander dost skepticky, tak s postupujícími díly jsem čím dál víc natěšenější na další, takže po osmičce jsem už zcela jistá, že je to jeden z těch seriálů, který dám až do konce a jestli to takhle půjde dál, má možná šanci i na vyšší post. Je tam sice hrozně pochmurno, neustále zataženo a blátivo, takže atmosféra super, navíc je to holt Skotsko a to k tomu patří. Takže se budu těšit na jaro a s ním i na další díly. - A už je to tady...... ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Ira Steven Behr psal scénář této epizody jako hru o jednom dějství. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Scéna oblékání Claire (Caitriona Balfe) paní Fitzovou (Annette Badland) byla sestříhána na co nejkratší klip a v reálu trvala mnohem déle, takže si tvůrčí tým mohl dobře představit, jak dlouho trvalo v 18. století se obléct. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama