Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

The Honourable Woman (Ctihodná žena) sa odohráva v zložitom prostredí medzinárodných vzťahov. Spája v sebe motívy rodinného dedičstva, medzinárodného obchodu a výziev svetovej politiky.
Hlavná hrdinka Nessa Stein (Maggie Gyllenhaal) nečakane zdedí zbrojársky podnik svojho otca, ktorého zavraždili, keď boli ona a jej brat ešte deti. Obaja boli svedkami otcovej vraždy, čo v Nesse zanechalo istý odpor voči zbraniam a násiliu. Keď sa rozhodne svoju zbrojársku spoločnosť transformovať za účelom poskytovania špecifickej technológie určenej na vybudovanie komunikačných sietí medzi Izraelom a západným brehom Jordánu, ocitne sa medzi dvoma mlynskými kameňmi, kde na jednej strane stojí medzinárodný tlak na podporu zmierenia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi a na strane druhej drsný obchod so zbraňami.
Ako tridsaťročná, už známa podporovateľka projektov zamierených na ukončenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, získa post poslankyne britskej Snemovne lordov, čo vyvolá sériu dramatických reakcií medzinárodných lídrov. Rolu tu zohrávajú aj manipulácia verejnej mienky a špionážne siete. Nessa sa však nevzdáva, pretože jej úsilie reprezentuje predovšetkým jej osobný cieľ napraviť nesprávne rozhodnutia z vlastnej minulosti. (misterz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

V prvním díle to vypadá na zajímavé špionážní drama, kde je hlavně zajímavé herectví. V dalších dílech se zlepšuje zápletka a zhoršuje herectví. Zvláště Maggie Gyllenhaal její psychiku ji nevěřím (ale možná je proto, že herečku tak jako tak nemám moc v lásce). Celý seriál ukazuje jaký je Izrael/Palestina problém - nikdo není kladnou postavou. Do toho neurčitost zpravodajských služeb, takže i naivní idealista má problém najít řešení. Celkově tedy zajímavý seriál, ale pro mě sražený první polovinou, která byla příliš prostříhaná, skoky v časových rovinách nebyly zrovna přehledné, ale závěrečné díly byly velmi napínavé. Pravda s trochou happyendu, který jsem nečekal vzhledem ke všemu tomu cynismu. a citát na konec "makes you wonder why they bother" ()

erased 

všechny recenze uživatele

Who do you trust? Seriály s politickou tematikou možná patří mezi nejrozšířenější, avšak najít mezi nimi takové, které nejsou pouhopouhými vykonstruovanými příběhovými výmysly v politických kulisách, nýbrž se opravdu zabývají reálnou politikou, se prakticky rovná hledání pověstné jehly. Naopak špionážní seriály právě v tomto ohledu vynikají, ale je jich poskrovnu. Poměrně překvapivě je Úctyhodná žena kombinací obojího, a to jak po stránce obsahové, tak i formální. A zatímco je díky tomu ta první stránka vynikající, dost možná bezkonkurenční, ve druhé je zakopaný pes. Celému seriálu totiž především chybí tempo. To, na co je divák zvyklý u rozvážných a hutných špionážních thrillerů totiž z velké části nefunguje v politickém dramatu s příměsí mezinárodních špionáží a povinných rodinných problémů. O to víc je tento problém znát, že v takovém nepřehledném prostředí (a to ani nemluvě o nejednoznačnosti samotného konfliktu mezi Izraelem a Palestinou!) se pak informace a příběhové spojky zpravidla vyskytují jen v náznacích, a přednost se dává spíš audiovizuálnímu zpracování. O tom, stejně jako o samotném mrazivém příběhu, se ovšem nedá mluvit jinak než v superlativech. Souhra kreativních scén a záběrů, melancholické hudby a husí kůži nahánějícího děje plného opravdu zajímavých postav je totiž v televizi nevídaná. Jenže je to souhra, která po dokonalosti jen tápe, protože na to to v ní během těch osmi hodin až příliš často skřípe. It's a wonder we trust anyone at all. P.S. Je obrovská škoda, že do role bratra titulní postavy nebyl obsazen Jake Gyllenhaal. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Rozhodně minisérie se stoupající tendencí. Poslední dvě epizody jsou až na pár momentů takřka bezchybné. Co se nejprve jeví jako neohrabané (a do jisté míry neohrabané opravdu je) nebo pseudoumělecké, se nakonec promění ve vysoce komplexní studii izraelsko-palestinské problematiky kopírující svým pozvolným tempem melancholicky trpitelskou povahu Nessy Stein - hlavní hrdinky. Blick se tady pokouší o dost nezvyklou kombinaci náznakového vyprávění s těžko vstřebatelnými, vzájemně kolidujícími a prostupujícími se politickými motivacemi, a poetického stylu založeného na elegické smyčcové hudbě, esteticky působivých montážích, kompozicích kamery a navracejících se vizuálních motivech. Jenom škoda, že tuhle významově nesmírně podnětnou a chytrou - a současně půvabnou - sérii nepochopitelně sráží několik slabších hereckých výkonů (Ephra Stein, místy i Atika) a zbytečně hysterických scén nebo už zmíněná vypravěčská škobrtnutí v první polovině (jde hlavně o poněkud nešikovné dávkování informací, řazení scén za sebe atd.). Zároveň je škoda, že Počestná žena tak trochu (dost) zapadá mezi viditelnějšími seriály současnosti. Tohle je pozoruhodná práce, která by neměla uniknout nikomu, kdo má rád inteligentní (a navíc přitažlivě natočená) politická dramata. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí pilotu se nemůžu zbavit dojmu, že tvůrci milují le Carrého romány a nedávné filmové zpracování TTSS. Chladné, metodické, zahleděné do fotogenických a zvláštně odtažitých kompozic i tajemných, nepřístupných a nesympatických charakterů. I s ohledem na téma chytrý přístup. Hodně zaujalo. Edit po sedmi částech: tenhle seriál sráží do průměru neuvěřitelně didaktická a neobratná režie. Chápu, že Blick jako autor má tendenci zdůraznit každý detail, ale výsledkem je nestravitelná teatrálnost, která díl za dílem nabývá na nesnesitelnosti a vrcholí nechtěně komickým pokusem o drama v koncovce 7. dílu. Pokud jsem dosud dílčí scény a detaily zkoušel ignorovat, tohle se už přehlížet nedá. Kritiky nejpřeceněnější seriál sezóny. ()

KevSpa

všechny recenze uživatele

Zatím to nevypadá na nějaké nezapomenutelné dílo. Pozvolné tempo vyprávění není na škodu, ale místy je to až moc ucamrané. Nejvíc pozornosti na sebe kupodivu strhává Stephen Rea, i když by se to spíš čekalo od Maggie Gyllenhaal v titulní roli. Co mě ale po celou dobu úvodního dílu iritovalo, byl synovec hlavní hrdinky. Takhle retardovanou dětskou postavu už jsem dlouho neviděla. Pilot - 60% ()

Galerie (72)

Reklama

Reklama