Reklama

Reklama

Osvobození II - Průlom

  • Sovětský svaz Osvobožděnije 2: Proryv (více)

Obsahy(1)

Druhý díl velké válečné epopeje nás zavede do bitvy na Dněpru. Zde se střetla německá vojska se sovětskou armádou v září roku 1943. Vrchní velitel sovětské armády Stalin vydal rozkaz do 6. listopadu osvobodit město Kyjev od německých okupantů. Generál Rybalkov se ukázal jako velký stratég a vojenský taktik. Rozhodl začít útok v noci s pomocí reflektorů a se spuštěnými sirénami, aby překvapil svého protivníka. Nepřítel se zdá zaskočen... (Jeve27)

(více)

Recenze (18)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jurij Ozerov natocil dalsi uchvatny, nadherny vojnovy velkofilm. A natocena bola tuna najvacsia bitka v dejinach kinematografie - rejza mal k dispozicii tisice komparzistov a tony replik a materialu - prekonal ho az isty Peter Jackson s trilogiou LOTR. Raz darmo, Rusi /viem, vtedy este ZSSR/ mali kopu velikanov, a Ozerov patri k nim bez debaty. 100 % ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Koláž dokumentu, hraného dokumentu a válečného velkofilmu nabízí víc než jen velkolepě rozehrané válečné peklo, nejsem si však jist, zda to filmu spíš neuškodilo. Mussoliniho linka, včetně polské vsuvky, je více méně zbytečná a slouží jen k tomu, aby se Hitler mohl pochlubit obranným valem na Dněpru, který mu vzápětí Rusové rozmlátí ve střední, nejlepší části filmu, která nemá chybu. Tedy téměř, protože si občas zbytečně vypomáhá opakováním téhož záběru, takže třeba stejný voják umírá na stejném místě dvakrát. Ale i přesto je to opět vynikající a monumentální bitva, a možná ještě lepší než bitva u Kurska z první části. Její účastníci už totiž nejsou jen anonymními figurkami, ale víc se stávají lidmi, se svými často tragickými osudy. Závěrečná teheránská část je pak zbytečná ideologická kaše, sloužící jen k ohýbání historie. Přesto stále vynikající podívaná. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film, a to tento žánr moc nemusím. Oproti prvnímu dílu zde opravdu dostávají trochu větší prostor postavy vojáků a jejich velitelů. Tentokrát musím Českou televizi pochválit - i když si nejsem tak úplně jist, jestli ten, kdo toto do vysílání protlačil (navíc - považte - v hlavním vysílacím čase), neskončil druhý den na dlažbě... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľkofilm, kde je všetko na svojom mieste, ešte aj tá propaganda, samozrejme z pohľadu autorov. Masové scény, politika s intrigami, dobrý báťuška Stalin, a ešte aj na romantiku sa medzi strelami našiel čas. Nie však veľa, a aj napriek dĺžke celej série Oslobodenia sa niektoré veci zdajú skratkovité. Hitler s Mussolinim dostali dostatok priestoru na svoje nervózne scény, aby sa ukázalo, ako im to nejde, a bolo to v kontraste s pohodou v sovietskom velení, kde Žukov a Stalin vojnu zvládali s pokojom Angličana. ()

pakobylka

všechny recenze uživatele

Po 24. únoru 2022 pro mě osobně nehodnotitelné ... ruská agrese proti Ukrajině radikálně změnila můj názor nejen na události Druhé světové - a nejsem schopná přihazovat hvězdy jenom na základě filmařského umu sovětského režiséra ... původní komentář z roku 2015 nechávám čistě pro ilustraci - toho, jak jsem byla naivní a hloupá: ---------- I druhá část "Osvobození" si plně zaslouží hrdé označení velkofilm. Je o poznání osobnější - když se vám snaží přiblížit několik prostých osudů ... uprostřed zásadních dějinných událostí, z nichž každá měla své místo - a svůj čas. To abyste si mohli utvořit bližší vztah k jednotlivým postavám - to abyste nezapomínali, že všichni živí i mrtví měli své příběhy, které by vám mohli vyprávět ... příběhy, které naplnili - ať tak či tak ... příběhy, které nelze dohledat - na všech bojištích Velké vlastenecké války. Ideologie je i tady zastoupena v daleko menší míře, než bych očekávala - vzhledem k roku vzniku. Kromě toho: 1) je pochopitelná - to ONI otočili za cenu bezpočtu obětí průběh druhé světové války; 2) není neobvyklá - ve filmech ze zámoří je přítomná taktéž ... a to tak, že ji nejde přehlédnout. 4,5* ... a stejně jako u úvodního snímku zaokrouhluju nahoru - důvod zůstává stejný. P.S.: Nejsem si úplně jistá, jestli určité datum může mít (na obou stranách fronty) podobný psychologický dopad jako symbolická jména nedobytých sovětských měst - ale není na mně, abych to posuzovala. ()

Zajímavosti (1)

  • Italové velmi pečlivě přistupovali k natáčení svých epizod pro tuto část série. Pro roli Mussoliniho byl úspěšně vybrán herec Ivo Garrani, kterému se podařilo reprodukovat mnoho charakteristických rysů Duceho. Vybrán byl i historicky spolehlivý vozový park. Například Mussolini ve filmu řídí FIAT 2800 Ministeriale, který používá elita Italského království. Také v koloně doprovodných vozů jsou skutečné vozy té doby – Lancia Astura a Fiat 1500 z roku 1935. Natáčení těchto epizod probíhalo přímo v Římě. (sator)

Reklama

Reklama