Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje sedmý odvysílaný díl Skinheads. Jedna z nejkontroverznějších městských subkultur se v posledních letech pomalu ale jistě zbavuje nepravdivých mýtů okolo svého kmene. Obecná informovanost o původním postoji, smyslu a myšlence Skinheadství nebo kořenech, které sahají až do 50. let na Jamajku, je stále lepší. Nejen hudba, ale především hrdost, styl a zábava je to, co drží Skinheads pohromadě. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Skinheads odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle patří k tomu nejlepšímu (zatím) z kmenů, téma je tu výborně uchopeno a snad poprvé se tady podařilo uchopit jak komunitu, tak avizovaný koncept (kdy se v dokumentu objevuje jak relativní nováček i dlouholetý vyznavač) a navíc je to doplněno výborným zpracováním, kde jsou zpomalovačky dotvářející atmosféru (v jiných dílech jsou také, ale zoufale tam nefungují) a stejně tak je sympatické ponechání režisérových otázek zpoza kamery (což se může zdát jako hloupost, ale ono to v mnoha dokumentech dost chybí a dává možnost mnoha nepřesným interpretacím). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tento díl zůstal dost za mým očekáváním. Sice se tu mluví o tom, že Skinheads nejsou jen rasisti, rádi poslouchají černou hudbu, atd…,ale ve finále se stejně moc zajímavého o této „subkultuře „nedozvíme. Nemám holé lebky nějak extra v lásce a určitě se to po tomhle díle nezmění. Každopádně mají chlapci velmi „zajímavé“ přezdívky – Nechtěl bych…!!! ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě zatím nejlépe zpracovaná sonda do určité skupiny - Kmene. Pravděpodobně poprvé na veřejné televizi v ČR zazněla pravá definice kultury skinheads. Jak zde bylo trefně poznamenáno - od dob Landovy Bílé ligy s bílým jezdcem a skinheadského státu - se v ČR "skíni" zafixovali jako protiromští aktivisté a rasisté - v tom lepším případě. V tom horším si říkají radikálové a poslušně zvedaj pravici, když k tomu stádo vyzve. I když zúčastnění skinheads sami a s úsměvem na rtech tvrdí, že nejsou žádní beránci a násilí jim není cizí, přece jen je nutné je od českého pojetí skinheadství odlišit, což tento dokument skvěle podchytil. ()

baribal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co mě už u několikátého dílu docela zarazilo je, jak je plno "kmenů" zajímavých, ale jak jeho členi nemají prakticky co říci. Každé druhé vyjádření.. chci ukázat, že nejsme jako fašouni.. víc už toho moc nezazní, jen takový balast vyplňující prázdný prostor. To není výtka k tvůrcům, spíš jenom návod k zamyšlení jestli mají "kmeny" co říci.. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím, že se jedná o nejlepší Kmeny. Rozhodně tedy alespoň ve srovnání s úchylama z Cosplay a dílem o bikerech, kterej byl úplně o hovně. Skinheads mi byli vždycky tak nějak sympatičtí a to díky tomu, že v sobě tak nějak nesou autentickýho ducha atmosféry Británie 60.-80. let. Že je toto hnutí původně úplně o něčem jiným než o rasistických hovadech, je myslím dost zřejmý. Bohužel jsem měl tu smůlu, že osobně jsem mohl sledovat ve svým okolí právě jen nácky a o to radši jsem za tenhle díl Kmenů. Paradoxně to ale způsobuje i značnou nevyváženost tohoto dílu, protože autoři opomíjejí ostatní skinheadský směry (a je jedno jak moc sympatický či nesympatický jsou). On je to klasický důsledek Růžičkovy povrchní (zpohodlnělé?) práce - v každým díle si vezme jen několik málo jedinců a na nich se nekonečným omíláním jejich názorů pokouší generalizovat principy celého hnutí, což se mu ovšem většinou nezdaří. V tomhle díle je vidět, že ti kluci nemají v hlavně úplně nasráno, vlastně spíš naopak. Celkem působivě na mě působily zpomalený záběry, ale zase mi přišlo, že jich tam bylo příliš. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama