Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje sedmý odvysílaný díl Skinheads. Jedna z nejkontroverznějších městských subkultur se v posledních letech pomalu ale jistě zbavuje nepravdivých mýtů okolo svého kmene. Obecná informovanost o původním postoji, smyslu a myšlence Skinheadství nebo kořenech, které sahají až do 50. let na Jamajku, je stále lepší. Nejen hudba, ale především hrdost, styl a zábava je to, co drží Skinheads pohromadě. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Skinheads odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro ty co vědí nedostatečné, pro ty co nevědí tak zmatené a bez potřebných doplňujících informací (např. pochybuji, že by většina diváků ČT věděla kdo to jsou Mods). Celkově hodně zjednodušující pohled, zredukovaný na hudbu, fashion a fotbal. A samozřejmě jak už je u tohoto seriálu zvykem, nesmí chybět pořádná dávka slow motion. To, že zde aktéři svorně vystupují proti rasismu je chválihodné, nicméně trošku rozlišení ve skinheadské subkultuře by ze strany tvůrců rozhodně neškodilo. Pojmy jako SHARP, Redskins případně RASH vůbec nepadly a Trojan byl zmíněn opět jen tak mimochodem a bez vysvětlení. Škoda, možnost přinést úplnější obrázek a vyvrácení některých mýtů ohledně této subkultury přišla vniveč. ()

Nail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Problém tohodle dílu a zdá se mi celého dokumentárního cyklu Kmeny je to, že se dycky zaměřuje jen na určitou část dané subkultury. Skinheads chtě nechtě se dělí na spoustu odnoží. A ukazovat zde jen lidi, kteří ujíždějí na SKA, chodí na Bohemku a pár záběrů z nějakého Oi koncertu kde se lidi promenádujou v trikách Good Night White Pride..... Taky co město to jiní skíni. Jednu hvězdu za Červeňáka, páč ten řekl asi tak vše co bylo důležité. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě zatím nejlépe zpracovaná sonda do určité skupiny - Kmene. Pravděpodobně poprvé na veřejné televizi v ČR zazněla pravá definice kultury skinheads. Jak zde bylo trefně poznamenáno - od dob Landovy Bílé ligy s bílým jezdcem a skinheadského státu - se v ČR "skíni" zafixovali jako protiromští aktivisté a rasisté - v tom lepším případě. V tom horším si říkají radikálové a poslušně zvedaj pravici, když k tomu stádo vyzve. I když zúčastnění skinheads sami a s úsměvem na rtech tvrdí, že nejsou žádní beránci a násilí jim není cizí, přece jen je nutné je od českého pojetí skinheadství odlišit, což tento dokument skvěle podchytil. ()

Matty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím zřejmě nejsmysluplnější, potenciálně ale také nejkontroverznější epizoda Kmenů. Oproti ostatním má zřetelný cíl – vyvrátit stereotypní obraz skinů jako neonacistů. To se mu daří hlavně díky výběru aktérů (jakkoli je jejich argumentace v otázce rasismu dost vágní). Cokoli by mohlo narušit prezentaci skinů jako těch dobrých bílých mužů s vyholenýma hlavama, je buď mimoděk prohozeno v jedné dvou větách (potřeba občas se porvat) nebo „zjemněno“ cool stylizací záběrů (fotbalové fandění). Dokument zároveň nejde do druhého extrému a skiny neadoruje. Cenné je, že režisér oproti svým kolegům nezatajuje svou přítomnost za kamerou a svými otázkami sociální herce vede k úvahám nad tím, jak jsou a chtějí být medializováni. Přestože střídání bezeslovných záběrů se zpovídáním skupinek lidí zprvu připomíná díl s motorkáři, Skinheads nejsou tak důsledně „konceptuální“. Přesto nabízejí vyvážený poměr sdělení verbálních a vizuálních (z nichž některá připomínají rave party z druhého Matrixu, jsou cenným příspěvkem k tématu samčí pospolitosti a vhodně vyvažují hypermaskulinní sebestylizaci skinů). Apendix: Mnohem vhodnějším doplňkovým filmem než zavádějící Non Plus Ultras by při televizním uvedení byla britská Quadrophenia, zachycující styl, z něhož skinheads čerpají. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tento díl zůstal dost za mým očekáváním. Sice se tu mluví o tom, že Skinheads nejsou jen rasisti, rádi poslouchají černou hudbu, atd…,ale ve finále se stejně moc zajímavého o této „subkultuře „nedozvíme. Nemám holé lebky nějak extra v lásce a určitě se to po tomhle díle nezmění. Každopádně mají chlapci velmi „zajímavé“ přezdívky – Nechtěl bych…!!! ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama