Reklama

Reklama

Kmeny


Thrash metal (E15)

(epizoda)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje patnáctý odvysílaný díl Trashmetal. Historie kmene Trashmetal se píše od přelomu 70. a 80. let. Tehdejší Speed metal ovlivněn především prvky Hardcore Punku za sebou později nechává mnoho klenotů v podobě dnes již klasických alb od Slayer, Anthrax, Exodus ale i Sepultury či tuzemských Debustrol. Thrash zároveň vytváří podhoubí pro Death a Black Metal. Nové vlivy se však netýkají pouze hudby, uvnitř kmene, už to není jenom o kůži a křiváku, ale k džísce se berou taky bandany, surf shorts nebo truckerky se zvedlým kšiltem. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Trashmetal odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

ibeh 

všechny recenze uživatele

No, to jsme si zase naběhly, tedy já a dcera, která má ráda metal. Ještě jsem ji k tomu vytáhla, že to může být zajímavý. V prvé řadě bych vyzdvihla nudu a absolutně nevypovídající velké NIC a to nechci být sprostá. Čekaly jsme, že se o tomto stylu něco zajímavého dozvíme, že tam muzikanti nebo jejich fanoušci budou mluvit o tom, proč se zrovna tomuhle stylu věnují. A co jsme se dozvěděly? To si každý doplňte sám. Jenom hospoda a biologické potřeby, to snad ne! Pan učitel a běžec to fakt nezachránili. Člověk, který o metalu nic neví a toto viděl, zase může v klidu dále odsuzovat. Jednu hvězdu jsem dala snad jenom za ukázku těch bund. ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ať jdou do řiti s nějakým artem, když to má ve výsledky nulovou vypovídací hodnotu. Už když na začátku jebli přes celou obrazovku bílej text, kterej byl místama na světlým pozadí úplně nečitelnej, tak jsem věděl, že to bude o prdeli. A bylo. Půl hodina chlastání a pseudouměleckých záběrů na to, jak někdo kouří na balkoně, proložená třema písničkama. Nevědět, co je to thrash metal, tak to po tomhle "dokumentu" nevim dál. ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předem jsem se zařekla, že se kvůli takovým blbostem nebudu rozčilovat, ale nakonec si nemůžu pomoct. Vždyť to ani nevypadá, jako by to stříhal profesionální střihač! Random výlet na základní školu s dlouhovlasým pánem nedává žádný smysl, protože divák potom nedostane šanci si ho pořádně prohlédnout nebo poslechnout v metalovém prostředí a spojit si ho alespoň s některou z těch kapel (těch pár vteřin, kdy předtím zdálky hraje se prostě nemůže počítat, protože tam není přes vlasy skoro k poznání a na první pohled si určitě nikdo nespojí, že to je ten samý člověk). Vysoká hra na umění utopená v absenci jakéhokoliv obsahu. Proč takový konec? Jako oslava toho, že se tam ani předchozí půlhodinu nic nedělo? Měla bych asi zhluboka, zhluboka dýchat. Možná to tak prázdně působí proto, že preference hudebního stylu ještě nedělá z lidí subkulturu s filosofií. Trochu, ale jenom trochu mě dojal zpěvák té Exorcisphobie, ale i tak ty věci s ním vypadají jako podle pokynů "a teď tam prostě stůj a nic nedělej/a teď si tady prosimtě sedni, ať tě máme klidného a meditujícího u posečené louky". Věrnější a plastičtější obraz thrash metalu představuje i Ozzák v sitcomovém Comebacku. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já už si svůj díl zlosti vybrala u punku a docela dlouho mi trvalo, než jsem se z toho vzpamatovala. Doufala jsem, že horší to už nebude. No, naštěstí nebylo, ale asi to bude tím, že nejsem žádnej zarytej thrash-metalista. Přes metal je u nás manža. Takže jsem se ho zeptala, koho by tak jako představitele viděl. Odpověděl, že Arakain. Protáhla jsem hubu a řekla, jestli by nevěděl o něčem míň pravěkým a trošku divočejším. Řekl: "Debustrol." S nadšením jsem souhlasila, bo obzváště Vyhlazení já moc ráda. Byla jsem zvědavá, koho nakonec uvidím. Zklamání přišlo v podobě Exorcizphobie - musela jsem si to teď vygůglit, protože název jsem do rána zapomněla - dál je budu familiérně titulovat "mlaďoši". O existenci této bandy nemám ani potuchy a velmi rychle na ni taky zapomenu. Naštěstí se záhy objevili Debustrol. Jinak bych to ani nedokoukala. Tušila jsem (z prvního dílu), že mi zase budou ukazovány dva protipóly. A taky že jo. Mladoši jsou již uvědomělými muži, kteří vyučují budoucí generace, udržují si fyzičku běháním a jízdou na skatu, chodí do jídelny pro oběd (zřejmě nějaký výživný obilný klíčky a dýňová polívka) a pilně trénují ve svém nádražním skladišti. Když jedou na koncert, pečlivě se na to oháknou do metalových uniforem. Já myslela, že džísky s nášivkama už nosí jen prehistoričtí šedovlasí metalisté, ale ono to koukám je zas mezi mládeží v módě. Po koncertě se pak odeberou do svých nudných domovů, kde dál pilně s počítačem cvičí na kytary a sní o tom, jak by se vymanili z našeho prohnilýho systému. Zasraní pozéři. Debustrol, tak to už je jiný kafe. Ti si žijí svoje metalové životy v klasických černých hadrech (obzvláště mě potěšilo, že Kolinss chodí ve stejném triku jako já - Ramones) a z hospody jedou na koncert a pak zas do hospody. Zkoušku dají tak maximálně před koncertem a pak už jen s mlácením hlav hrají songy, u kterých by se kdejaký ateista začal modlit. Někteří z nich už to sice zvládají hůř, ale když se po chlastu někam upadne a druhý den hraje, není se co divit. To je metal. Jenže to je asi tak všechno. Dokument nemá opět žádnou vypovídající hodnotu (alespoň na začátku dojde k představení kapel), žádný titulky se jmény, žádný rozhovory, žádný názory fanoušků... no, to bych se asi upsala ... prostě se jen pár hodin chodí nesmyslně kapelám s kamerou za řití. A když už jsme u té prdele, tak mi připadlo, že Kolinss tomu dal fakt stylovou tečku. To si o tomhle formátu myslím i já. Jednu hvězdu dávám za Debustrol, jinak bych tomuto dílu o thrash dala klidně trash! Jsem zvědavá, kdy ten obsah někdo opraví... ()

papaguy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silně homevideo dokument, který působí dojmem, že to točil někdo, kdo trashmetal nesnáší. __ Dokument představí všeho všudy dvě české trashmetalové hudební skupiny. A to poměrně banálním způsobem. A tak mi jako nejzajímavější přišly ty džísky s nášivkama a skutečnost, že i TM hudebník je schopen vyučovat děti na ZŠ. Co mi vyloženě chybělo: pár slov k textům, postojům a názorům hudebníkům, něco o samotné hudbě pro ty, co se v tom nevyznají, něco o fanoušcích a trashmetalové scéně v ČR. Tj. prakticky vše, co v dokumentu nebylo. Když přičtu rádoby artovou kameru, zbytečně natahované, či opakující se záběry, bezobsažné rozhovory, je z toho nuda a pocit ztráty času. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama