Reklama

Reklama

Příběh opuštěného chlapce, který se stal legendou... Na Velký pátek se stávají prapodivné věci. Otevírají se poklady, vyjevuje budoucnost a vůbec se dějí různé zázraky. Jeden takový zázrak se odehrál za renesance v jistém mužském klášteře ve Španělsku. V záhonu zelí leží opuštěné kouzelné miminko. Kolemjdoucí mniši mají sice nejdřív v úmyslu najít jeho matku, ale k jejich skryté radosti jsou všechny pokusy marné a chlapeček zůstane v klášteře. Dostane jméno Marcelino a utěšeně roste, obklopen něžnou péčí tatínků. To jediné, co mu chybí, je matka. Místní klášter vděčí za mnohé dary místnímu velmožovi, který si Marcelina oblíbí a rozhodne se jej adoptovat, neboť jeho choť je neplodná. Marcelino se však u hraběte trápí a v honosném prostředí hradu si připadá jako ve vězení. Aby se mohl vrátit do milovaného kláštera, bude asi potřeba další zázrak... (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Moderná verzia príbehu Marcelina rámcuje dej školskou exkurziou v Marcelinovom kláštore. Tento jednoduchý rámec ukrýva prostý príbeh detskej čistoty a dobroty. Produkcia je dobrá, ale napriek tomu,, že necháva všetko na hercoch, pôsobí atmosféra celkom dobre. Nič však zbytočne nedramatizuje. Spočiatku sa snaží hrať na vtipnú strunu, ale ako Marcelino rastie, pribúdajú v jeho živote vážnejšie témy a postupne sa do popredia dostáva jeho metafyzický vzťah s Ježišom. Herci, napriek tomu, že to nie sú žiadne hviezdy, sú skúsení profesionáli, takže postavy sú prirodzené, Film tak pôsobí príjemným a kompaktným dojmom bez veľkých výkyvov. Pôvodný film však bol hravejší a mal väčší emocionálny náboj. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Malého chlapčeka všade chcú. V kláštore a dokonca istý mocný muž tvrdí, že je jeho syn a vezme si ho do opatery. Bohvie, prečo je po ňom taká zhánka. To nie je prirovnanie, to je myslené doslova, mal som dojem, že to skutočne vie iba Boh. O tom, že existuje aj oveľa slávnejší film a dokonca aj kniha som vopred nevedel, táto deväťdesiatková verzia vo mne skôr vzbudila záujem o dielo z päťdesiatych rokov, než že by ma výraznejšie emocionálne zasiahla. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední film Luigi Comenciniho, který možná drží světový rekord v počtu natočených filmů, které mají v názvu chléb. Problém tohoto filmu vidím v tom, že vlastně ani nevím, kam ho zařadit. Žádné velké drama to není, místy spíše komedie. Když se děj z větší části odehrává v klášteře, tak pochopitelně nemůže chybět náboženská tématika, kterou tu zastupují Marceliniho rozmluvy s Bohem, k němuž se v těžkých chvílích upíná. Film ale nemá ani historický přesah ani netrpím žádným citovým rozpoložením. Působivý je až závěr, kdy panská pýcha zajde tak daleko, že klidně zapálí klášter za zpěvu mnichů. Zasáhne ale Ježíš a sešle déšť a pak...chlapci vyplní poslední přání... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nepoznám knižnú predlohu, nevidel som ani prvotne sfilmované dielo. Nemôžem teda porovnať. K tomuto  počinu sa ale dá povedať, že ide o pekné kostýmové dielo s niektorými humornými situáciami, ktoré vyšli. Najmä teda na začiatku, keď mnísi prechádzajú okolo zraneného človeka a dávajú mu posledné pomazanie. A on im hovorí: „Ale veď ja nie som mŕtvy, ja som zranený.“ A oni ho len tak opustia so slovami: „Tak si to pomazanie nechaj na vhodnejšiu dobu.“ To ma fakt rozosmialo. Škoda, že film neostal v tomto znamení až do konca. Potom sa už márne dočkáme nejakého talianskeho Monty Pythona, už je to skôr citlivý príbeh v historickom prostredí, ale bez nejakého hlbšieho presahu. Aspoň mňa teda špeciálne nezasiahol. Výbornou zložkou je ale filmová hudba, čo je v historickým filmoch veľmi dôležité. Za zmienku ešte stojí znamenitý detský herec. ()

Siladril 

všechny recenze uživatele

Tento film je jednoduše povedený. Skvělí herci, nádherný příběh, dokonalé vtipy a roztomilost na každém kroku. Mohla bych tomu dát klidně pět hvězdiček. Problém je, že znám knihu, podle které je tento film natočený. A mezi touto knihou a filmem je tolik rozdílů, že už se nedají přehlédnout. Proto jsem nucena dát o hvězdičku méně. Ovšem i přes tento fakt se jedná o film, který si kdykoli s radostí pustím znova. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama