Reklama

Reklama

Vzpoura údolí

  • Česko Valley Uprising (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Yosemity jsou Mekkou velkých stěn. Celovečerní dokument Valley Uprising popisuje počátky a lezeckou scénu v Yosemitech za posledních 50 let. Film oživuje všechny tamní legendy, od epické bitvy Royala Robbinse s Warrenem Hardingem o nejvyšší stěny, přes havárii letadla s pašovanou marihuanou v roce 1977 až ke stupňujícímu se napětí mezi horolezci a strážci národního parku. Závěr potom patří modernímu trendu závratných sólových výstupů. (Sherpafest)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (21)

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled do historie lezení po skalách v Yosemitském národním parku. Obsahově nesmírně poutavý, od doby hipízáků, kteří byli svobodní víc než je kdekdo dnes - jen drogy, chlast, kamarádi, dobrodružství a naprostá svoboda a žití jen pro žití. Smutné, kam to v Yosemitech došlo dnes. Konzumní svět všechno ovládl, příroda musela ustoupit hotelům, silnicím, informačním centrům. Lidi si ani neuvědomují jak snadno se přistoupením na konzum zbavili své svobody, nemluvě o tom, jak se rozmáhá lenost. I proto je třeba o lidech jako Royal Robbins, Dean Potter či Lynn Hillová mluvit a dávat je jako vzory. Nikoli jako vzory horolezecké, ale vzory svobody. To zpracování se mi moc nelíbilo, spousta záběrů za moc nestála, ale svým obsahem je Vzpoura údolí vhodná klidně i do výuky na ZŠ a SŠ. Tu poslední hvězdu možná ještě přihodím. Docela mě to zasáhlo... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mit k horolezectvi nejaky vztah nebo kdybych alespon sympatizoval se vsemi ucinkujicimi, dam bez debat plny pocet. Opravdu uceleny pohled na historii lezeni po skalach v jednom z nejznamejsich narodnich parku v USA. Film prekvapi mnozstvim dobovych zaberu v dobre kvalite, ze kterych dycha cas a atmosfera te doby. Obdivuhodne ve vsech smerech. ()

Reklama

oliwer10 

všechny recenze uživatele

Velký respekt ke všem, kteří se v průběhu dekád podepsali pod vytvoření Yosemitské legendy a taky velký respekt k lezení jako takovému. Tento dokument není ale zdaleka jen o lezení. Je o svobodě mysli a života. O filozofii, která bojovala a bojuje celou svojí podstatou proti společnosti a jejím stupidním standardům, které já osobně tak nenávidím. Tohle je naše a budeš tu jen 7 dní. WTF??? Dyť je to skála. Jak může být ,,něčí,, ??? Kéž bych mohl prožít aspoň týden v táboře 4 v průběhu sedmdesátek ;) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne sa jedná o jeden z najlepších dokumentov o horolezectve. Je tu rada známych horolezcov a ešte známejších hôr, ktoré sa ľudia snažili už dlhé roky zdolať. Dozvedáme sa že ako plynú roky, hory sa zdolávajú rýchlejšie a niektorí dokonca lezú bez istenia, čo si už vyžiadalo mnoho životov. Asi najzaujímavejšie je, že v úplných začiatkoch horolezectva niektorí horolezci zdolávali vysoké hory aj mesiace, keďže si niekde na bezpečnom mieste urobili tábor a táborom myslím upevnenie jednej stoličky na 90 stupňovej skalnej stene. Dokument je rozmanitý, pozrieme sa dokonca aj na skydiverov. (7.6.2022) ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Nádherné Yosemity a fundovaně vyprávěný příběh jejich posledních 50ti let. Dokument s lidskou, kulturní, geografickou i historickou hodnotou. Spousta velmi zajímavých informací, rozhovorů a také archivních záběrů. Dech beroucí záběry lezců na stěnách - jako byste tam byli s nima. Autoři se tématu chopili s nadhledem a objektivně. Jste pozváni na důvěrnou cestu za unikátní historií StoneMasters - snímek vás vtáhne do děje. Stojí za vidění ;-) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama