Reklama

Reklama

Štíři: Smrt má osm nohou

(TV film)
  • Rakousko Skorpione - Tod auf 8 Beinen (více)
Rakousko, 2013, 46 min

Obsahy(1)

Muslimové říkají, že Alláh vyhnal ze své zahrady v poušti všechny jedovaté živočichy. Jeden z nich ale tento zákaz nevzal na vědomí a neodešel. Tím živočichem je štír, který se po Zemi pohybuje už 400 milionů let. Nejjedovatější druhy dokážou do pěti minut zabít i koně... Štíři se vyvíjejí už celých 400 milionů let. Vědci zatím objevili asi 1500 druhů štírů. Všichni jsou více či méně jedovatí a obecně se jedná o noční dravce. Jed těch nejjedovatějších dokáže do pěti minut usmrtit koně. Loví brouky, hmyz a hlodavce. Mají článkovitý zadeček zakončený ostnem, ve kterém je jedová žláza. Jedem se snaží co nejvíc šetřit. Mají ho málo, a než se vytvoří další, trvá to i dva týdny. Jsou v podstatě slepí a řídí se vibracemi. Dožívají se v průměru 20 let. Kvůli potravě putují i několik kilometrů, a když se potkají s další štírem, dochází mezi nimi k souboji. Kanibalismus je mezi nimi naprosto běžný.
Sami se ale občas stávají potravou takových zvířat, jako jsou ježci nebo varani. Pro lidi jsou nebezpečné všechny druhy štírů, a je lepší se jim vyhnout. Samice štíra může mít až 100 mláďat najednou. Rodí se bezbranné, proto je nosí na zádech, aby je ochránila. Po třech týdnech péče o mladé končí a mladí štíři jsou schopní se o sebe postarat sami. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Přestože jsou štíři jedovatí, nebezpeční a téměř slepí, nedokáží plavat. (Inferion7)
  • Dokument se soustředí na velmi jedovaté štíry rodu Androctonus a Parabuthus. Je zde vidět i štír arizonský (Hadrurus arizonensis), štír súdánský (Butheoloides hirsti), štír tlustoocasý (Androctonus crassicauda), štír žlutoocasý (Euscorpius flavicaudis) a štír smrtonoš (Leiurus quinquestriatus). Mimo štírů zde můžete vidět i zmiji růžkatou (Vipera ammodytes),pískomila saharského (Gerbillus gerbillus), kudlanku nábožnou (Mantis religiosa), myšku nilskou (Arvicanthis niloticus), ježka ušatého (Hemiechinus auritus), myškou africkou (Mus minutoides), varana, cvrčka i kobylky, ale i velblouda a beduíny. (Inferion7)

Reklama

Reklama