Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh venkovského šlechtice Ponceludona de Malavoy se odehrává v osmdesátých letech osmnáctého století na dvoře Ludvíka XVI., kde o společenské kariéře a prestiži rozhodovala duchaplnost a bezchybné chování podle nepsaného dvorního kodexu. Pouhé klopýtnutí na plese dokázalo šlechtice na několik let vyřadit ze společnosti, prosadit cokoliv u krále nebo jeho úředníků znamenalo vstoupit do bezbřehých vod dekadence a nemorálnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

fragre 

všechny recenze uživatele

Všechny historické filmy jsou především výpovědí o současnosti. Tak i tento evokovaný svět rokokové mocenské elity, uzavřený jen do sebe a slepý ke zbytku společnosti, beroucí stát jako svou kořist, neschopný hlubšího citu či hlubší rozvahy, což maskuje povrchní ironií a zábavností, korumpující každého, kdo se oň jen otře, se vztahuje k naší době. Zábavnost začíná být nejvyšší "ctností" dneška. Ten přízračný bál v pitoreskních róbách a kostýmech ke konci filmu je příznačný. Kdo to říkal, že za revoluce je zodpovědná v první řadě vládnoucí vrstva? Jinak, výkony Jeana Rocheforta a Fanny Ardant jsou skvělé. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nápaditý pohled na dobu vlády Ludvíka XVI., kdy přízeň u dvora byla přímo úměrná míře duchaplnosti. Kdo nebyl pohotový a vtipný, byl společensky vyřízen. I když nevinné krutosti nejsou komedií v pravém slova smyslu, dobře se pobavíte slovní ekvilibristikou hrdinů, zoufalou snahou připravit si své konverzační perly dopředu a taky hrůzou z toho, že jejich bonmot někdo trumfne něčím ještě jízlivějším. Protože teprve pointa pak koluje Versailleským palácem a dělá člověku tu správnou reklamu... Jean Rochefort tady uplatnil svůj smysl pro elegantní, decentní komiku. 70% ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Takhle přesně jsem zachycenou dobu na dvoru Ludvíka XVI ještě ve filmu neviděl. Nestačí jen obrovská výprava, musí tam být duch té doby a to je přesně v Nevinných krutostech. Příběch i děj je jednoduchý, chudý šlechtic se snaží dostat od vlády peníze na vysušení bažin. Narazí však na neschopnost úředníku, zkorumpovsnost ministrů, ale hlavně na dekadentní dvůr. Tam je jediným měřítkem být dokonalým společníkem, vtipným glosátorem který dokáže smetánku a hlavně královskou rodinu pobavit. Jasně ukazuje pravidla onoho malého mikrovesmíru do kterého nic z problémů z vnějška nesmělo. Neskonale vtipný, zároveň mrazivý film můžu doporučit všem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pred dekapitáciou monarchu sa na dvore žilo všelijako. Ale inak zhruba tak, ako sa žije dnes. Len pestré kostýmy sa vymenili za módne róby a obleky, ale vlezdoprdelectvo a ludrizmus v spleti intríg ostal ľudstvu príznačný snáď od dôb Mezopotámie alebo od dôb opíc na stromoch. Film je nabitý slovnými hračkami a vtipnými dialógmi, no z toho dôvodu je lepšia cesta vidieť ho v origináli a mať znalosti francúzskych rečových obratov. Zosmiešnenie doby nebolo dokonalé, ale stále pre mňa lepšie ako Nebezpečné známosti, kde boli vysoko vzhľadovo pozáruční herci, kým tu ostala tá šťava. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní barokní drama. Skvělý a jistě ve filmovém světě vyjímečně zpracovaný pohled na svět Ludvíka XVI a jeho dvůr plný intrik, parazitů a šlechtických skupin usilujících o přízeň krále, moc a zachování svých rodů... Ta korupce, klientelismus, systém protislužeb i byrokracie mi lecos připomenula... :-) To to vše se navíc odehrává těsně před revolucí, kdy i sebedůvtipnější šlechtická hlava si nemohlo zavdat s konečným svistem gilotiny... (nechci hledat paralely..:-) ! Velmi milé překvapení ! * * * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Film sa natáčal v Maisons-Laffitte, Maincy, Paríž a Versailles (Francúzsko). (Arsenal83)
  • Mathilde (Judith Godrèche) je postava typická pre éru osvietenstva, oddaná vede, ktorá sa pustila do tvorby jednoduchého potápačského obleku, nazývaného „hydrostatický stroj“. Tento detail je historicky správny, skutočným modelom je potápačský oblek od Freminet (1774). (Arsenal83)

Reklama

Reklama