Reklama

Reklama

Vymítač ďábla v našem století

  • Norsko Eksorsisten (více)

Obsahy(1)

Fenomén exorcisty je aktuální. Dodnes mezi námi žije určitě třeba jen malé procento lidí, kteří se kromě svých hříchů potýkají i se svými démony. Aby se vymanili z moci zlých duchů, utíkají před nimi s pomocí chemických berliček nebo prostřednictvím modliteb. Protagonista, katolický kněz José Antonio Fortea, říká: „Ježíš nás pro takové případy vybavil zvláštní mocí, zatímco církev nám poskytla speciální obřad: vymítání ďábla." Jeho přednášky o démonech navštěvují lidé z celého světa, vždyť jsou na pozoruhodné téma. Bohužel nemůže uspokojit všechny zájemce o exorcismus. Podle církevního práva totiž má pravomoc omezenu pouze na jeho diecézi. Jeden z norských knězů: „Většina Norů ještě před nějakými padesáti či šedesáti lety si nedokázala představit, co znamená pojem exorcismus. K průlomu došlo až po uvedení amerického filmu Williama Friedkina „Vymítač ďábla" do kin. Tenhle film nám seslalo samo nebe. Distributor sice musel původní název The Exorcist změnit, ale tím ještě vystupňoval zájem lidí o exorcismus. Ten film podle mě sehrál pozitivní roli." Fortea napsal několik knih. Přednášel v Portugalsku, Polsku, Německu, Kanadě, Spojených státech, Mexiku, El Salvádoru i v Kostarice. Do jeho života vstoupila popularita. Sám tvrdí, že pokud by o svůj věhlas mohl v nejbližších letech přijít, byl by tím nejšťastnějším člověkem na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Felsenberg 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pořad o tom, jak to při vymítání ďábla chodí ve Španělsku, Itálii, Norsku, Latinské Americe. Záběry posedlých žen jsou působivé. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Tihle „posedlí“ či „sensibilní“ především manifestují trauma a vztek a volají o pomoc, čehož zneužívají samozvaní svatí příživníci. Starý dobrý Josif, který měl být knězem, by si s businessem falešné spirituality uměl poradit. Jsme zde svědky pouze toho, jak pacient s „vymítačem“ hrají společné divadlo, popsané v Engelsově stati Přírodověda ve světě duchů z poloviny r. 1878 (Die Naturforschung in der Geisterwelt“, in: Illustrierter Neuer Weltkalender für das Jahr 1898/Hamburg, s. 56-59). ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce vymítačských hororů je nezbytné vidět, jak to chodí v reálu a jak teatrální jsou výkony "posedlých" i vymítajících...z tohoto hlediska poměrně zajímavý dokument. Každý nemůže být Linda Blair... ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Exorcismus na charismatickém setkání = vymítat čerta ďáblem. Bohužel. Bod dávám za "zrnka pravdy". A teď vážně: Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama