Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Varšava roku 1934. Z vězení se vrací zpátky do života „renomovaný“ kasař Kvinto, který má nevyřízené účty s bývalým komplicem, nyní majitelem banky, jehož přičiněním se dostal za mříže. Skutečným důvodem Kvintovy pomsty se však stane záhadná smrt jeho přítele muzikanta, který patřil ke komplicovým věřitelům. Společně se třemi dalšími muži se rozhodne vykrást trezory samolibého bankéře, aby jej potrestal za porušení zlodějského „kodexu cti“. Celovečerní debut Julia Machulského připomene americkou kriminální komedii Podraz (George Roy Hill, 1973), s níž jej spojuje retrostylizace a zvláštní styl humoru. V hlavní roli se představí režisérův otec Jan, který postavě kasaře dodal ušlechtilou eleganci. (Febiofest)

(více)

Recenze (44)

PaRi 

všechny recenze uživatele

U polského Vabanku je zřejmá inspirace režiséra americkým Podrazem. Na to, že se jednalo před 34 lety o prvotinu mladého režiséra, je dílo více než vydařené. Jistě, dnes by se střihalo svižněji, ale jinak film nezestárl a stále dobře pobaví. Doporučuji i Vabank II. Pokračování si udrželo úroveň I. dílu. U nás je nejznámějším filmem režiséra Michulského Sexmise, kterou natočil hned po Vabanku. Doporučuji podívat se i na jeho film Kingsajz a další filmy. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Machulského režijní debut, který předcházel v Čechách tak populární Sexmisi, je neuvěřitelně vydařeným heist filmem, který v tom všem napětí, drsňáctví a poctivé krimi atmosféře, nepostrádá groteskní chvíle i herecké výkony, které jakoby v některých scénách vypadly z 30. let, kdy se děj odehrává, aniž by to působilo rušivě. Taťka Machulski zase téměř nehne brvou, jen mu sem tam skvěle cuknou koutky. Oceňuji výskyt stereoskopického Kaiserpanorama jakožto rekvizity, která je dodnes k vidění v Muzeu kinematografie v Lodži. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nenápadné, ale moc milé retro. Akce s přepadením banky je samozřejmě perfektní, stejně tak ostatní část plánu a dovětek. Jenom bych filmařům vytknul, že se jim nepovedlo tu osobní Kvintovu vendetu vystavět do silnějšího motivu, má to být ústřední myšlenka, ale hodně to splývá s menšími linkami a epizodkami v příběhu. Třeba v Tenkrát na západě je motiv odvety vším, a omáčka dělá atmosféru. Některé scény Vabanku připomenou vychytávky z Fešáka Huberta, pocitově jsme i ve filmu Smrt krásných srnců. Viděl jsem černocha se psem! Parádní původní dabing z Barrandova a pěkná Elzbieta Zajacówna. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příjemná atmosféra, nápad, nadhled, tím vším film disponuje od první do poslední minuty. Dost mě dostávaly i dialogy, oni působily celkem nenápadně, ale některé seky byly vysloveně exibiční. Filmařsky dokonale udělaná zábavně lupičská nenuda, která má styl a úroveň. Juliusz Machulski odstartoval svou tvůrčí kariéru opravdu velkolepě. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl někdy v polovině osmdesátých let a vůbec nebyl špatný. Nedávno jsem si ho stáhnul a ani po letech neztratil nic ze své působivosti. Elegantní kasař Kvinto, výborná hudba a i když film byl nízkorozpočtový, připadal jsem si jako ve třicátých letech. Prostě se povedl a dávám pět, protože jsem se bavil od začátku do konce. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Film získal Zvláštní cenu na filmovém festivalu v Manile. (Terva)
  • Julius Machulski si odnesl ocenění za režijní debut. Cenu udělil Polský filmový festival roku 1981 ve Gdyni. (Terva)
  • Film obdržel na filmovém festivalu debutních snímků v Koszalinu Cenu poroty. (Terva)

Reklama

Reklama