Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární fantom Paříže XIX. století. Ve jménu spravedlnosti ho žádali o pomoc chudí i bohatí. Na počátku 19. století Eugene-Francois Vidocq, bývalý galejník se rozhodl, že se vydá na správnou cestu a bude bojovat proti zločinu a bezpráví. V bouřlivých napoleonských dobách, kdy řádí zloději a zločinci, je policie bezmocná.
Bohatý bankéř, znechucen neschopností policie, nabídne Vidocqovi obchod: když najde jeho unesenou dceru, za kterou požadují zločinci vysoké výkupné, poskytne mu prostředky, aby mohl vytvořit svou vlastní organizaci. Vidocq najímá své první agenty z řad zlodějů a pouští se do svého prvního případu. Vytváří vlastní policii la Sureté, která se stala základem pro dnešní francouzské bezpečnostní složky „Sureté". (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Taky jsem měl dojem, že to je první díl nějakého seriálu. Tak bych to bral, snad by si to sedlo. Ale takhle to zas tak velký zázrak nebyl. Zejména když to porovnám s tím, co vytvořili naši filmaři v prvním díle první série Historie kriminalistiky....cynický Roesner byl včetně motivace daleko realističtější, tohle byla lehce ujetá, ale v zásadě koukatelná pohádka. Nakonec, kde jste viděli, aby chlap nejen balil jeptišku, ale nakonec ji i sbalil a z šíleného hábitu se vyloupla docela pěkná ženská? I když sekretářka byla mnohem lepší......tenhle Vidocq by udělal radost každému naivnímu vězeňskému vychovateli. A to Valašské vyslanectví, motivace Dandeyů, šílený vědec v base a la zbrojíř z Bonda.....no ale vidět se to dalo. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Cože? To není pilotní díl seriálu? Proboha proč? I když to není kdovíjaká kvalita, je to vtipné a má to šťávu. Madinier se podobá Vidocqovi víc než Rösner a Depardieu dohromady, jeptiška i jasnovidka-sekretářka jsou sexy a konec je tak otevřený, že už to víc nejde. To jste mě páni filmaři tedy moc, ale opravdu moc zklamali. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Televizní snímek si pohrává s touto historickou postavou vlažně a v humorném tónu, což znamená, že vážnost příběhu nedostalo šanci trochu potemnit atmosféru a udělat tak z něho větší zajímavost. Jedná se tedy především o rychlý a veselý počin. Nijak bych to však nezatracoval. I takové vyznění má své místo. ()

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Lehkost romanticko-dobrodružných francouzských filmů z druhé poloviny 20. století je pryč. Snaha spojit vážné kriminální téma s komedií zde vyznívá trapně. Navíc je zde ještě naprosto zbytečná love story s jeptiškou, zřejmě aby bylo zcela jasné, že z Vidocqa je nyní světec a ochránce pořádku. Kdyby film více popsal historickou osobu Vidocqa a zaměřil se čistě na kriminální zápletku, mohlo to být slušné televizní dílko. Takto je to jedna hvězdička, druhou dávám právě z důvodu, že se jedná "pouze" o televizní film. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Vidocq má jeden podstatný problém: jeho příběh, podobně asi jako většina, znám především z podání prvního dílu seriálu Dobrodružství kriminalistiky. V něm postavu Vidocqa ztvárnil Boris Rösner, a to je hodně vysoko nastavená laťka. Takže i kdyby se Bruno Madinier snažil sebevíc, furt má v českém prostředí jeden podstatný handicap. Film je to jinak příjemný, s rozumnou stopáží, uplyne to jako voda, ale tak nějak to klouže po povrchu, nevytváří to žádný náboj, po skončení závěrečných titulků z toho nic moc nezůstane. Až na ČSFD jsem zjistil, že je to TV film, což vcelku odpovídá - francouzská televizní produkce se asi zase až tolik neliší od té české. Na postavě Vidocqa je podstatné, že to byl původně galejník, který se posléze stal zakladatelem první moderní francouzské policie, samozřejmě díky kontaktům a znalosti prostředí zločinu. Jenže zrovna tato historická fakta jsou ve filmu spíš potlačena a divák si je musí hledat mezi řádky, pokud je zná. Větší důraz se mi zdál být kladen na milostnou linku s jeptiškou a "psychologickou" linku souboje se státním policistou, což ale trochu zastiňuje historický přínos této postavy a tím to trošku shazuje film jako historický. Celkově vztato je to spíš nevyužitá šance, než nějaké zásadní dílo. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama