Reklama

Reklama

Kukačka

  • Česko Kukuška (více)
Trailer

Obsahy(1)

KUKUŠKA je nový film režiséra svérázných lovů Alexandra Rogožkina. Je září 1944, těsně před ukončením válečného stavu mezi Finskem a Sovětským svazem. Finský "nacista", odstřelovač Veiko, je připoután ke skále, zatímco Ivan, kapitán sovětské armády, je zatčen tajnou policií. Oba, odsouzeni k smrti svou vlastní armádou, na poslední chvíli unikají neblahému osudu a náhodně nalézají útočiště u mladé Laponky Anni. Ta v nich však nevidí vojáky znepřátelených armád, ale především muže. Každý z nich rozumí pouze svému rodnému jazyku: finštině, ruštině a laponštině. V pustině severní tajgy však musí všichni žít pohromadě po několik dní (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (176)

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Po včerejší repríze musím o něco snížit svých původních pět hvězdiček, ale stále Kukušku považuji za kvalitní film, který stojí za pozornost. Sice si hlavní aktéři téměř vůbec nerozumí a ani se moc nesnaží si vzájemně porozumět. Ale v každém případě jsou to lidi, kteří "bez těch nahoře" nemají důvod se nenávidět. Prostě milý protiválečný film s nadhledem a s krásnými finskými exteriéry. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Hees 

všechny recenze uživatele

V skratke je tento film o nadržanej žene, dvoch vojakoch a rečovej bariére. Kukushka je film, v ktorom sa na malom priestore v malej "chatke" stretnú Fín Veiko, o ktorom si myslí Rus Ivan, že je to Nemec a Laponka Anni. Anni žije úzko spätá s prírodou, živý sa plodmi svojej práce. Nadržaná Laponka dlho nemala po svojom boku muža a preto sú rozhovory medzi predstaviteľmi stále vtipnejšie. Hrdinovia filmu si medzi sebou vôbec nerozumejú a to vlastne robí film zaujímavým. Niekedy to vyzerá ako keby sa spolu rozprávali či čítali si myšlienky a inokedy vôbec nie. Každá replika, ktorú nejaká postava povie, ale dáva zmysel a prispieva ku kvalite filmu. Všetci traja hlavný hrdinovia majú svoje potreby a svoje záujmy. Tri hlavné postavy nemohli mať medzi sebou väčšie rozdieli a napriek tomu si v niektorých situáciách dobre rozumejú. Posledné pasáže filmu sú síce trocha zdĺhavé a zakončenie filmu mohlo byť pre mňa lepšie, ale inak je film perfektný. Kedže sa mi film páčil nevyhol som sa najvyššiemu hodnoteniu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dobre vymyslený a dobre zahraný film, ktorý som napriek niekoľkým úsmevným situáciám vnímal, ako drámu. Ako drámu troch ľudí, ktorí napriek tomu, že rozprávajú jazykom, ktorému ostatní nerozumejú, nestále rozprávajú a snažia sa byť chápaní. Film nestráca tempo a nebyť toho šamanisticko-mystického prílepku, koketoval by som s plným hodnotením. V čase prebiehajúcej "špeciálnej operácie" som ocenil, ako ruský režisér stvárnil myšlienkový svet ruského dôstojníka, ktorý korešponduje so správaním sa inváznych vojsk na Ukrajine. A som rád, že si to všimol aj Maq. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky pro válečný tragikomický film o kulturní a hlavně jazykové rozdílnosti. Norský nacistický odstřelovač, jenž byl naschvál opuštěn svou německou jednotkou, ruský voják odsouzený vojenskou policií a laponská vdova se souhrou osudu, a u obou vojáků díky úniku před smrtí, se setkávají a nějakou dobu oba u mladé Laponky žijí. Každý umí jen svůj jazyk, každý má svou kulturu a pohled na svět. Znamenitý a vcelku originální počin o lidském porozumění skrze jazykovou bariéru. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byl tenhle film perličkou, který hned tak neuvidíte a já vám ho vřele doporučuji. Pozorovat tak zvláštní trojici, která se sešla za okolností souvisejících s válkou na velmi zvláštním odlehlém místě, byl skutečně neopakovatelný zážitek. Střídají se tam momenty úsměvné s těmi smutnějšími, ale myšlenka z celého filmu vyplívá zcela jasně. Lidi mějte se rádi, proč se musíte pořád nesmyslně zabíjet, když jde žít přece v pohodě a míru. Scénky týkající se lásky, se saunou nebo jejich dialogy, kdy nerozuměl jeden druhému a každý si mlel to své, byly příjemně zábavné, to bylo od tvůrců bezvadné zpestření jinak poměrně náročného tématu. Tyhle filmy mají zkrátka své kouzlo, na které se hned tak nezapomíná. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo na pomedzí ruskej Karélie a polostrova Kola i v okolí mesta Kandalakša. Tento región leží na hranici historického Laponska. (d-fens)
  • Anni-Kristiina Juuso nikdy neviděla celý scénář. Dostala jen své části ve finštině, které si pak přeložila do sámštiny. (mi-ib)

Reklama

Reklama