Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vypráví příběh regionálního politika Willieho Starka, který se během své kariéry nakonec prosadí až v nejvyšších politických kruzích. Hlavním hrdinou je však mladý intelektuál a novinář Jack Burden. Ten uprostřed politického dění, v němž stoupá k moci jeho šéf, samorostlý venkovský demagog, řeší vlastní problémy. Willie Stark používá svérázné, nevybíravé metody k dosažení vlastních politických cílů a přitom s sebou strhává i ty, jejichž morální a etické postoje se od jeho filozofií značně liší. Jack Burden se zatím pomalu propracovává k pravdě o sobě i o svých nejbližších.

Snímek ze sedmi nominací získal tři Oscary: za hlavní roli (Broderick Crawford, za nejlepší vedlejší ženskou roli (pro Mercedes McCambridgeovou, jež hraje Sadie Burkeovou) a jako Nejlepší film roku 1949. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

danecek24

všechny recenze uživatele

7. Zlatý Glóbus za rok 1949 - cena (5) - *Nejlepší film, *Nejlepší herec - Broderick Crawford, *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Mercedes McCambridge, *Nejlepší režie - Robert Rossen, *Objev roku (herečka) - Mercedes McCambridge + nominace (2) - Nejlepší hudba - George Duning, Nejlepší kamera - Burnett Guffey ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Můj výsledný dojem nebyl nijak valný, i tak ale podnětný titul o přeměně v politické zvíře, morální degradaci a zkorumpovanosti mocí. Dle všeho byl Stark inspirován jižanskou populistickou hvězdou Huey Longem, též v mnohém evokuje populární dnešní přístup - stavím se do role bojovníka lidu, nabořím tradiční establishment a udělám první poslední (hlava nehlava) zavděčit si voliče. Jak se říká, zaprodám i duši ďáblu. Paralela tu je jasná :) Crawford je charismatický, nicméně nějak si mě ten film nezaháčkoval a ve finále neměl až tak efekt. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vynikající politické drama o tom, co se stane, když se dá lidem moc. Willie je na začátku čestný člověk, který chce odhalit systém a pomoct lidem bez nároku na osobní zisk. Umí mluvit a nadchnout lidi. Stane se guvernérem jenom, aby vládnul za pomoci stejných praktik jako jeho předchůdci. __ Skvělé zajímavé politické drama se skvělými herci. A navíc se psal rok 1949, takže tu je krásná alegorie na SSSR a Stalinův kult osobnosti. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

"Ten, jenž bojuje s monstry, by si měl dát pozor, aby se sám nestal monstrem." - Friedrich Nietzsche Je zajímavé sledovat, že se ve světě politiky dodnes pranic nezměnilo. Obzvlášť v dnešní době je demagogie využívána jako primární a mnohdy i jediný přesvědčovací nástroj. Na snímek jsem se podíval opravdu v příhodný čas. Hlavního hrdinu mi velmi připomíná nedávno zvolený prezident USA - Donald Trump. Taktéž vybudoval svoji kariéru díky útoku na chudší společenské vrstvy a na stírání sociálních rozdílů na úkor těch chytřejších a pracovitějších. Celkový dej není hloupá záležitost, ale k jeho důkladnému vstřebání by bylo třeba delší stopáž, neboť děj nese na bedrech pár postav a k vykreslení motivací a charakterů postav vedlejších prostě není prostor. Problém je v tom, že děj je servírován poměrně nezáživně, takže by tu delší stopáž málokdo ve zdraví ustál. Tvůrci tedy pro diváky připravili jakýsi kompromis, který dnes již nenadchne, ale pravděpodobně většinu diváků ani neurazí. Ryzí ukázka toho, že ať už člověk vstupuje do politiky s těmi nejčestnějšími úmysly, tak jej politická mašinérie stejně semele. Respektive, aby se stal úspěšným, tak musí zpravidla rozehrát hodně ošklivou hru a vydat se třeba i přes mrtvoly kupředu. Film obsahuje opravdu silné momenty. Nicméně většinu tvoří pro mě těžko stravitelná vata. Lepší dva kusy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, který není do filmu tak skvěle převeden, jak by předloha dovolovala, ale přesto je povýšen hereckými výkony, kdy tentokrát se mi Broderick Crawford velmi líbil a pro roli Willieho Starka se hodil dokonale. Povedená adaptace, která není geniální, ale pořád dovede ten příběh prezentovat poměrně silně. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • Mercedes McCambridge v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama