Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vypráví příběh regionálního politika Willieho Starka, který se během své kariéry nakonec prosadí až v nejvyšších politických kruzích. Hlavním hrdinou je však mladý intelektuál a novinář Jack Burden. Ten uprostřed politického dění, v němž stoupá k moci jeho šéf, samorostlý venkovský demagog, řeší vlastní problémy. Willie Stark používá svérázné, nevybíravé metody k dosažení vlastních politických cílů a přitom s sebou strhává i ty, jejichž morální a etické postoje se od jeho filozofií značně liší. Jack Burden se zatím pomalu propracovává k pravdě o sobě i o svých nejbližších.

Snímek ze sedmi nominací získal tři Oscary: za hlavní roli (Broderick Crawford, za nejlepší vedlejší ženskou roli (pro Mercedes McCambridgeovou, jež hraje Sadie Burkeovou) a jako Nejlepší film roku 1949. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

danecek24

všechny recenze uživatele

7. Zlatý Glóbus za rok 1949 - cena (5) - *Nejlepší film, *Nejlepší herec - Broderick Crawford, *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Mercedes McCambridge, *Nejlepší režie - Robert Rossen, *Objev roku (herečka) - Mercedes McCambridge + nominace (2) - Nejlepší hudba - George Duning, Nejlepší kamera - Burnett Guffey ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Můj výsledný dojem nebyl nijak valný, i tak ale podnětný titul o přeměně v politické zvíře, morální degradaci a zkorumpovanosti mocí. Dle všeho byl Stark inspirován jižanskou populistickou hvězdou Huey Longem, též v mnohém evokuje populární dnešní přístup - stavím se do role bojovníka lidu, nabořím tradiční establishment a udělám první poslední (hlava nehlava) zavděčit si voliče. Jak se říká, zaprodám i duši ďáblu. Paralela tu je jasná :) Crawford je charismatický, nicméně nějak si mě ten film nezaháčkoval a ve finále neměl až tak efekt. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bylo 'krásné' vidět, jak člověka zlomí moc a jak ho přivede na scestí. Celou dobu mě napadalo, jestli bych to já zvládl lépe, případně aspoň v mezích zákona, nebo bych po hraně také sklouzl až na samé dno. Nakonec jsem si uvědomil, že něco takového nikdy nechci vědět a dál budu žít svůj malý život. 85% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím na rok výroby je tolerance podprahových a jemných protikomunistických idejí na místě (hrdina z dělnické třídy, ze kterého se postupem času stává samozvaný totalitní vůdce) a vzhledem k velmi dobré technické stránce snímku, snad jen ten filmový týdeník poslepovaný z „autentických“ záběrů je smutným důkazem šetření na nesprávném místě, se tomuto dílu moc vytýkat nedá. Celá podívaná pěkně odsýpá i díky častým změnám prostředí, ale bohužel už nezbyl čas na přílišné vykreslení vedlejších charakterů, které se objevují prakticky na objednávku a v některých pasážích působí i samotní herci trochu zmateně. Jen to prosím nesrovnávejme v žádném případě s Citizen Kane. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý, nesoudící a ani příliš nemoralizující film, který povedeně, místy i vtipně popisuje přeměnu idealisty z balíkova až na diktátora bez skrupulí. Aby to nebylo pro někoho příliš nudné, je tento strmý postup nahlížen jakoby zezdola ústřední postavou, jejíž konání je sice místy nepochopitelné, ale zato vždycky s sebou přinášející nenapravitelné následky. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • Mercedes McCambridge v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama