Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nádherné scenérie Himalájí, ale dostalo se mi " něčeho mnohem většího ". Příběh veskrze obyčejný, ale přitom tak poutavý! Snímek ukazuje život místních domorodců, jejich zvyků, rituálů a především každodenního boje o " holé přežití. " Jsme svědky putování jedné karavany na cestě za zajištění potravy na celou zimu ( výměna soli za tolik potřebné obilí k přežití tuhé zimy. ) Je to příběh o střetu dvou generací, nastupující mladé spoléhající převážně pouze na sebe samé a starší lpící na prastarých rituálech. Nicméně ne vždy síla nutně vítězí, je potřeba také pokory.... Himaláj je pozoruhodný snímek, který má rozhodně co nabídnout a nejsou to rozhodně pouze krásné scenérie velehor. Co určitě potěší, to jsou vynikající civilní herecké projevy neokoukaných tváří a téměř meditativní hudební doprovod. A že by bylo záhodno snímek krátit.... já říkám přidat klidně 30 minut, tak rychle mi snímek uběhl před očima. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Veliký příběh odehrávající se mezi lidmi, přírodou a bohy. Himalaj karavana působí tak neskutečně přirozeně, autenticky a čistě, že divák musí okamžitě pustit z hlavy veškeré problémy, starosti a myšlenky, které se vztahují na svět, v němž žijeme. Úžasné záběry na přírodu, kontrast stáří versus mládí, kruté podmínky k žití za tónů velmi podmanivé hudby - to vše a ještě mnohem víc je vlastní tomuto snímku s velikou hloubkou a značnou dávkou oduševnělosti. Po posledním záběru jsem jen sledoval běžící závěrečné titulky a vychutnával si pocit blaženosti, povznešenosti a nepatrnosti v porovnání se střechou světa. Jsem vděčný, že Eric Valli mi tohle svým počinem umožnil. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skôr dokumentárny film ako dobrodružný so zameraním na duchovnú stránku života a hlavne putovania. Dramatické situácie okrem jedného generačného konfliktu spočívajú len v tom, či prejdeme alebo neprejdeme, spadneme alebo nespadneme, zamrzneme alebo prežijeme. O živote v Tibete si určite radšej pozriem bežné dokumentárne filmy. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Úchvatné horské scenérie jsou v Nepálu téměř na každém kroku a v odříznutých oblastech tamní obyvatelé žijí i v dnešní době stále tradičním způsobem. Alespoň podle našeho evropského konzumního měřítka. A na zvykový styl obživy je naroubován dramatický příběh. Eric Valli mel talent, ale nebyl filmařem a samotný příběh je tím poznamenám. Jeví se to jako oživlá legenda, která je doslovně převedena na filmový pás a to tak nešikovně, že hlavní katarze se naivně a bez boje smiřuje sama se sebou a veškerá předchozí tvrdohlavost a odbojnost vyznívá nepřirozeně a směšně. Idyla, harmonie, soulad jsou nešťastnou výplní zuřivě hysterického střetu, protože neslouží ke kontrastu, ale jsou samotným ohniskem i cestou. Dramatická linka je tím odbytá a nestabilní a nejnosnější konstrukcí filmu je kamera a až kýčovité obrazy. Někomu to k uspokojení postačí, na mě ovšem působí ten celkový životní souzvuk v dramatu kontraproduktivně. Hlavní postavou majestátní ódy na život je Tinkle (zajímavý Thilen Lhondup), postarší vesnický vůdce rodu. Nedůvěřivý a paranoidní mimo úzký rodinný okruh, ješitný a popudlivý při prokazování osobního pohledu na pravdu. Zuřivě brání zvyky a rituály, zaslepeně hájí čest své rodiny s vůdcovskou rolí. Hlavním protivníkem je mladý a ctižádostivý Karma (velmi zajímavý Gurgon Kyap), nejschopnější vesnický muž nastupující mladé generace. Jeho schopnosti jsou sráženy uražeností a záští a důsledkem je i jeho celkové odmítaní prastarých tradic a obyčejů. Hlavní ženskou postavou je Pema (příjemná Lhakpa Tsamchoe), Tinkleova ovdovělá snacha. Věrnost, zodpovědnost a oddanost se dostává do mírného rozporu s citem a potřebou. Důležitou postavou je Tserin, pozdější Passang (zajímavý Karma Wangel), malý syn Pemy. Pro Tinkleho je jedinou nadějí pro pokračování zářivé budoucnosti a uchování rodinné hegemonie nad krajem. Výraznou postavou je Norbou (příjemný Karma Tensing), Tinkleův syn a buddhistický mnich. V zrcadlení pokojné víry se vydává na dobrodružnou cestu jako opora a usmiřovatel. Chvályhodné je obsazení rolí tamním obyvatelstvem. Zpracování příběhu je sice neuspokojivé, ale nezkrotnost divoké přírody v kontrastu s často přízemním chováním člověka určitě zaujme. A většinu obecenstva mainstreamového proudu film překvapivě svou vizáží i obsahem nadchne, což se počítá. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama