Reklama

Reklama

Nikdo nesmí chybět

  • Čína Yi ge dou bu neng shao (více)
Čína, 1999, 106 min

Režie:

Yimou Zhang

Kamera:

Yong Hou

Hudba:

Bao San
(další profese)

VOD (1)

Daleko v horách severní Číny leží vesnička a v ní zapadlá jednotřídka. Jediný učitel, kterého tu mají, musí však náhle na měsíc pryč. A co najednou s třiceti dětmi, které ve škole ještě zbyly? Někdo je přece musí vyučovat... Po učiteli na desítky kilometrů ani vidu ani slechu, jediná, kdo přichází v úvahu, je čerstvá absolventka základní školy, třináctiletá Min-č' Wej z blízké vesnice. Aby si však vysloužila odměnu za své suplování, musí za měsíc předat všech třicet dětí. Což není snadné. V kraji je taková chudoba, že rodiny hledají všechny možné způsoby, jak se uživit a děti přestávají chodit do školy. Rodina Wej je také chudá, takže když jeden ze žáků odejde do města za výdělkem, musí udělat všechno, aby ho přivedla zpátky. A to všechno se v její situaci podobá dobrodružné výpravě do neznáma.
Yimou Zhang (I-mou Čang) je jedním z nejslavnějších čínských režisérů všech dob. Bývalý kameraman a doslova malíř obrazů v pohybu prorazil do světa už svým prvním samostatným filmem z roku 1987 Rudé pole, za něj získal na MFF v Berlíně Hlavní cenu Zlatého medvěda. O čtyři roky později přišel film Vyvěste červené lampiony (1991) a Stříbrný lev v Benátkách. Dnes je Yimou Zhang slavný po celém světě především pro svá poslední filmová plátna, inspirovaná náměty z velkolepé čínské historie, bohatstvím tradičního čínského malířství a filozofií tradičních bojových umění Hrdina (2002), Klan létajících dýk (2004) a Kletba zlatého květu (2006). Kdo nezná celou šíři Zhangova talentu, bude jistě překvapen. Mezi těmito velkolepými produkcemi, plnými barev, však Zhang natočil i několik komorních, lidských příběhů, sociálních dramat ze současnosti, či bolestné nedávné minulosti (Ju Dou, Příběh Qiu Ju, Šťastné chvíle, Žít). Nikdo nesmí chybět, stejně jako ostatní tyto příběhy, neupoutá na první pohled. Naopak, snímek působí téměř jako dokumentární obrázek z čínského venkova, v rolích vystupují neherci, kteří hrají sami sebe a barevnost je přímo závislá na skutečné barvě prostředí. Zhangovo mistrovství tu však ukazuje svou druhou tvář. Hluboká empatie s dramatem, který pro dívku znamená překonání svých psychických i fyzických sil, nebezpečnou výpravu do země neznámé a v mnohém nebezpečné, spolu s talentem vést neherce ke zcela autentickému výkonu, a samozřejmě schopnost "mluvit" kamerou, vytváří z tohoto malého bizarního příběhu silné a lidské drama. Jež navíc skrývá i mnohé poznání o současné Číně. Ze všech mezinárodním cen, které film získal, připomeňme především Zlatého lva a tři další ceny na MFF v Benátkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Lima 

všechny recenze uživatele

Svět filmu je stále plný překvapení. Podle jména režiséra by člověk čekal nějakou opulentní kostýmní hostinu a přijde velmi subtilní až dokumentaristicky pojatý příběh mladé dívky, která kdesi na čínském venkově supluje ve zdejší škole za pana učitele a slíbí mu, že na děti dá pozor a třídní účast se jí nerozpadne pod rukama. Nicméně jeden z žáků, z chudé rodiny, odjede do města, vydělat peníze na zaplacení rodinných dluhů. Mladá suplentka se rozhodne, že chlapce přivede zpátky a vydá se do města ho hledat. Když pominu trochu bizarní zápletku, celý příběh působí autenticky, až na závěrečných 15 minut, kdy příběh přechází do skoro pohádkových rozměrů a sděluje, že i zcela neznámé venovance může ochotně pomoci postavením veliké zvíře ze státní televize. Ale co, i zázraky se občas dějí :o) Čím film určitě zaujme, jsou příjemně civilní výkony neherců a čínské reálie, především zajímavá kopcovitá krajina střední Číny. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Aneb Quest for Pupil, RPG z prostředí současné Číny se sympatickou ideou představit obtížnou situaci čínských venkovských škol, nepříliš propracovanými postavami, prostými dialogy a bohužel nepovedeným závěrem. Byť si mě hrdinka nezískala, bylo zajímavé sledovat, pomocí jakých questů ji autoři dovedou k očekávanému cíli. Finální dění ovšem dojem pokazilo. 5/10 ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála příležitostí vidět ve filmu některou ze skutečných tváří Číny. Chudá, zaostalá provincie s dětmi na hranici mezi školní docházkou a analfabetismem, kde může učit i třináctiletá dívka, která toho zjevně umí v mnoha ohledech méně než její svěřenci. Přestože není nijak sympatická, jsem jí na té odysee při hledání jednoho ze svých žáků ve městě začal držet palce. Celkově film působí naprosto autenticky a přitom ale v ničem nepřipomíná dokument. Režisér odvedl zajímavější práci než ve všech následujících historických velkofilmech dohromady! ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Obrovské sklamanie. Zhang Yimou patrí medzi mojich obľúbených režisérov (aj keď práve kvôli tomuto filmu asi trochu skĺzne v rebríčku) kvôli svojmu nezameiteľnému vizuálnemu štýlu, ktorý pripomína maliarstvo. V tomto filme to akosi vôbec nedal najavo a keby som predtým nevedel, že to natočil on, nenapadlo by mi to ani náhodou. Príbeh poňal až dokumentaristickým spôsobom, čo by ani nevadilo, keby nebol tak veľmi prostý a naivný. Ešte ani to by mi až tak neprekážalo, keby bol podkreslený peknou hudnou (moje druhé prekvapenie - vo filme hudba takmer úplne absentuje) a hlavne keby mal hlavnú hrdinku, s ktorou by som sa mohol stotožniť a držať jej palce. Nie je to tak, naša "hrdinka" je jedna nesympatická, naivná (to aby som nepovedal blbá), panovačná, ukričaná, hysterická malá striga, naviac sa nachádza skoro v každej scéne filmu, a tým pádom mi nielen že bola aj so svojím "učňom" vrcholne ukradnutá, ale ma vyslovene otravovala. 4/10 ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Zhanguv navrat na vesnici, kde rozjizdi dalsi minimalisticke drama plne spinavych vesnicanku s jednou navstevou mesta, ktera ale nakonec zabere vice nez polovinu filmu. Na prvni pohled se to muze zdat jako reziseruv krok zpet a kousek se sice zajimavym konceptem, ale ne buhvijak zasadni, navic se neda nevidet podobnost s jeho starsim kouskem "The Story Of Qui Ju", ale cim vic se blizi konec a predevsim uplne finale tomu doda vyssi smysl a jednoznacne poselstvi o situaci v cinskem skolstvi na vesnici. Tema, ktere sice zde nikoho moc zajimat nemusi, ale je to misty podano natolik chytre emotivne, ze to stejne svym zpusobem zafunguje. 6/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Film byl v roce 1999 z politický důvodů vyškrtnut ze seznamu soutěžních filmů filmového festivalu v Cannes. (Terva)
  • Na filmovém festivalu v Benátkách získal film Zlatého lva pro nejlepší film roku. (Terva)
  • Všechny role ve filmu ztvárnili neherci a neherečky, většinou i stejných jmen a profesí jako jejich postavy. (TheMaker)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Reklama

Reklama