Reklama

Reklama

Gett

  • Izrael גט - המשפט של ויויאן אמסלם (více)
Trailer 1

Na území státu Izrael má výlučnou pravomoc týkající se záležitostí sňatků a rozvodů Židů, kteří v Izraeli žijí, tzv. Rabínský soud. Samotný rozvod může být uskutečněn pouze s plným souhlasem manžela, který musí manželce vydat listinu zvanou "gett", v níž prohlásí opak toho, co prohlásil ve svatební smlouvě, tzv. ketubě. Viviane Amsalemová podala žádost o rozvod před několika lety, ale její muž Elíša s tím nesouhlasil, a proto na základě její formální žaloby věc začíná řešit Rabínský soud. Soudní drama Gett obnažuje tento soudní proces před Rabínským soudem. (VLADEK)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (24)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Asi první izraelský film, který ve mně hlodal ještě nějakou dobu po shlédnutí. Ono téma snad musí hlodat v každém, protože to, jak se v Izraeli staví k manželství mi rozum opravdu nebere. Herečka Ronit Elkabetz tu hraje naprosto dokonale postavu v manželství, která se chce nechat rozvést. Manžel ale nechce a dělá ji ze života peklo. Aby se mohla rozvést, potřebuje svolení manžela a i židovského soudu, kde v ani jednom případě ji nikdo není nakloněný. Byl jsem v šoku, jaké praktiky v současné době v Izraeli fungují. Takové nepatří do západního světa a film na tento zákon naprosto skvěle poukazuje. Dialogovkou, která se odehrává převážně v soudní síni a celé dvě hodiny nenudí. Stačí po první půlhodině přijmout způsob vyprávění a pak už se jenom budete vézt a němě zírat... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Čo všetko bolo povedané, no stále je to málo. Keď sa v Izraeli žena snaží rozviesť a jej nábožensky bezúhonný muž je tvrdohlavo proti, pretože je to preňho čosi ako vyšší princíp. Ale čo my vieme? Jedna z najdôležitejších viet, ktoré tu padli, je tá o dianí za zavretými dverami. Kto môže niečo také súdiť? Dospelí ľudia sú svojprávni, tak vedia, čo cítia a chcú. Súd má byť v takomto prípade len formalita. Nie každá kultúra to však toleruje. A potom život pomaly, ale isto preteká pomedzi prsty, kým byrokracia rozhoduje o osude dvoch ľudí, ktorí kedysi na prahu dospelosti vstupom do manželstva urobili krok v ústrety konvenciám. Teraz je všetko inak, no úradne úplne rovnako, pretože muž nesúhlasí s rozchodom, tak žena sa môže aj roztrhať a nemusí jej to pomôcť z tejto patovej situácie. Brilantná/dychberúca/alebo si dosaďte svoj obľúbený superlatív konverzačka. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po třech měsících... Rozchod Nadera a Simin po izraelsku. Je doslova zarážející, kolik toho mají íránská a izraelská společnost společného vlivem své patriarchální podstaty. Absence emancipačních snah, Blízký východ v jednom obrovském kotli taví lidská práva a speciálně práva žen, nehledě na hranice, národy, země... Tvůrci natočili strhující konverzační snímek, naprosto bezezbytku vytěžili všechny přednosti tak hojného subžánru soudního dramatu, čehož základem je mistrně napsaný scénář a nadhodnotou použití symboliky, jemných náznaků proměny obuvi, oblečení a jejich barevných odstínů... Po třech měsících... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi musím otvorene povedať, že toto nebol asi film pre mňa. Napriek veľkému množstvu kultúry a silného procesu nemá z toho človek moc filmové pocity. A veľmi často som sa pristihol, že film ma nudí. Keď sme sa dostali už k procesu ako takému, začalo to byť o niečo zaujímavejšie, no i tak som nemal pocit, že by ma film o niečo viac bavil. Pre mňa veľké sklamanie, no viem pochopiť ľudí, ktorí toto dielko ocenia. A rešpektujem to. Update 3.7.2015 - Po tom, ako som film nechal ešte trochu ustáť v hlave, jednu hviezdu ešte pridávam. Koniec koncov treba uznať herecké kvality filmu, dobrú atmosféru, a že sa podarilo z neho dosť vyťažiť na to, že sme sa ocitli len v dvoch miestnostiach. Nie je to podľa mňa až tak super ako napríklad "Locke" kde sa celý dej odohrával v aute (osobne mal ten film trošku viac príbehu podľa mňa), no dodatočne chcem ešte tieto kvality vyzdvihnúť. A celkovo teda film dostáva 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, ako niekedy kultúrno-náboženské zvyky môžu človeka priviesť až na pokraj šialenstva, alebo aspoň poriadne znepríjemniť život. Čakať toľko rokov na rozvod a i to len s neistým výsledkom, tak to je vážne na tabletky. Veľmi dobre natočená komorná dráma zo súdnej siene, ktorá disponuje častou tendenciou privádzať diváka do zúfalstva, podobne ako aj hlavnú hrdinku. 80/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Kvôli príprave scenára strávili scenáristi hodiny na chodbách izraelských súdov. Keďže rozvodové konanie nie je prístupné verejnosti, využili tenké steny, cez ktoré bolo možné počuť dianie v sieni a taktiež sa rozprávali s účastníkmi rozvodového konania, ktorých tam stretávali. Autori scenára si pre čo najväčšiu dôveryhodnosť filmu naštudovali zákony a scenár dali na posúdenie rozvodovým právnikom. Aj preto trvalo rok, kým bol scenár hotový, napriek jednoduchosti deja. (romancek)
  • Film sa stal najlepším izraelským filmom roka 2014 a bol kandidátom na nomináciu na Oscara, v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (romancek)
  • Po izraelskej premiére v septembri 2014 vzniklo v Izraeli občianske hnutie, bojujúce za zmenu zákona, ktorý by umožňoval zrovnoprávnenie žien v rozvodovom konaní a jeho zjednodušenie. (romancek)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama