Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jess Carlin se vrací domů do Texasu, aby pomstil smrt svého bratra. Domnívá se, že jej zavraždil dlouholetý nepřítel Starr.

Western Texican je jedním z posledních filmů Audie Murphyho a vypráví o tom, kterak bývalý muž zákona donutil zkorumpovaného zločince, aby se vzdal moci nad městem. Jesse Carlina (Audie Murphy) severně od hranice hledají, proto pobývá v bezpečí Mexika. Později se ovšem dovídá, že jeho bratr zahynul v přestřelce s jiným mužem. Jelikož ví, že jeho bratr nikdy nenosil zbraň, odjíždí na sever do Texasu, aby bratrova vraha našel. Domnívá se, že jej zavraždil Luke Starr (Broderick Crawford), tedy stejný člověk, který na něj kdysi nastražil falešné obvinění a donutil jej odjet města. Po potyčce s lovci hlav přijíždí do Rimrocku, města, které má pod kontrolou Starr. Právě toho muže Jess hledá, nemá proti němu ovšem žádný důkaz – to však jen do chvíle, kdy dostává věc, která se našla u těla jeho bratra. Vše se ještě více zkomplikuje, když se do Jesse zamiluje žena, s kterou se chce Luke oženit (Diana Lorys). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Mol 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělej western. Jde vidět, že tady už přece jenom nějaký ty prachy byly a není to totální béčko jako ostatní Murphyovky. Nejsem sice znalec španělskýho westernu, ale je vidět, že to není typycká amerika, už na exteriérech, ozvučení rvaček, akci a hudby jako takové. Je to do toho špagety stylu. Jinak Luka byste teda naštvat nechtěli. Když se rozzlobí, tak řádí jako pouštní liška které právě nasrali do nory. To už radši šlápnout na škorpióna nebo chřestýše. Audie opět miláčkem žen a jeho nejlepší scéna je jednoznačně ta, kde poprvé potká tu buchtu a pak mrskne klíče od pokoje recepčnímu. To jsem se fakt smál. Jinak Nechápu nízké hodnocení. PS: Gil mluvil jako batman before it was cool. ( ͡° ͜ʖ ͡°)k ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Opět průměrný rodokaps se všemi nešvary, které tentokrát ještě umocňuje bídně vystavěný příběh a poněkud nezúčastněně „hrající“ herci, jimž lze jen stěží co věřit. Rutinu, která zde vládne, ovšem vyvažují některé pěkné exteriérové akce, záběry na krajiny a nadobyčej skvělá hudba. Připomíná mi to, jak jsem nejednou od banálního dobrodružně se tvářícího dění na stránkách špatně tištěných tiskovin utíkal právě k drobným, nenápadným obrazům přírody. Zatímco papírové projektily neúspěšně naznačovaly drama, tušil jsem někde v tom horkém či chladném vzduchu a krajinných liniích to pravé dobrodružství. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uzivatel westernman tvrdi, ze ide o nepravom zabudnuty western  v ktorom .... no to ja tvrdim, ze ide o pravom zabudnute diele, dnes uz tazko podpriemerny film. Scenar je slaboduchy , hm ten bol slaboduchy uz roku 1966 : 20 % ()

WesternMan 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutý western, jeden z nejlepších filmů s A. Murphym, který zde hledá vraha svého bratra. Potěšila mě zde malá role Alda Sambrella který podle mě měl hrát hlavního záporáka. Film má i lehkou romantickou linku, krátkou stopáž, povedený soundtrack, pár rvaček, přestřelek, a dobrý závěr. Za mně 78%. Zde trailer: https://youtu.be/eqEvFPG1efQ ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Když Luke (Broderick Crawford) vyhrožuje Jessimu (Audie Murphy) s tím, že musí zmizet z města, než padne slunce na dveře salónu, jsou dveře opravdu ve stínu. V dalším záběru, kdy přijíždí Sandy (Luz Márquez), je vidět, jak na dveře svítí slunce. V dalším prostřihu jsou opět ve stínu. (Mol)
  • Průměrná délka záběru je 7 vteřin. (Mol)
  • Natáčelo se ve Španělsku, konkrétně v Estudios Balcázar, Barceloně a ​​Katalánsku. (WesternMan)

Reklama

Reklama