Reklama

Reklama

Plán

  • angličtina The Plan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní Bémův koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu. Slovo Plán se ve filmu stává metaforou vývoje společnosti a jejího směřování ve 21. století. Film odkrývá motivace občanských aktivit, mechanismy komunální politiky a vliv kapitálu na rozhodování o věcech veřejných. Film Plán přes skepsi panující ve společnosti pátrá po upřímnosti idejí, víře v demokracii a po existenci vize, na níž by bylo možno stavět. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Christissimo 

všechny recenze uživatele

Nejen pro Pražáky, myslím, že to podobné bude v celé České republice. Nejen pro architekty, ty územní plány prostě hezky slouží k poukázání na korupci, nemusíme jim zas tak rozumět. Člověka to může zhnusit, když se dozví, jak to chodí, ale je to lepší nežít ve slepé iluzi, aspoň se s tím můžeme pokusit něco udělat... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to trochu chaotické, ale je to dokument o fungování občanské společnosti. Město funguje podle sociologů jako ekologický útvar- silnější pohlcujíc slabší a jejich stanoviště. Já jsem se angažoval na záchranu cenného přírodního území meandrů Botiče tzv. Trojmezí v Praze v trojůhelníku Zahradního Města, Spořilova a Chodova a místo se před zástavbou developera Orco zatím podařilo uchránit. ()

Reklama

Martin_L 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument po jehož shlédnutí musí každý divák obdařený určitým vědomím společenské odpovědnosti propadnout depresi. Že to v dobách Béma, Mlejnského či Langmajera fungovalo tak, jak je popsáno, asi dnes už nikoho nepřekvapí, vyděsí ale závěr filmu, který vlastně nedává žádnou naději do budoucna. Z filmařského hlediska jde o kvalitní dokument - kamera, střih, hudba - vše je takové, jaké má být. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Režisér při debatě po filmu přiznal, že chtěl hlavně před volbami 2014 postrčit politiky a probudit veřejnost (do televize se to prý zatím nepovedlo dostat jen kvůli jakémusi technickému či byrokratickému zádrhelu.). Takový záměr je sice chvályhodný, ale i podle některých zdejších komentářů je vidět, že dokument působí na leckoho spíš demotivačně. I když... ty sicilsko-mafiánské praktiky (bez přehánění!) přece jen můžou otevřít oči těm, co si myslí, že aktivismus je v "zatuchlém českém rybníčku" jen něco jako "zábava pár rejpalů". Co jsem postrádal (kromě pozitivních příkladů), byl ale hlavně pokus o nějaký přesah, vizi. Třeba jako v dánském dokumentu Lidský rozměr. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Proč v Praze na každém volném prostranství dřív nebo později vyroste železobetonový barák, nákupák nebo kanceláře, i když jsou místní proti? Protože to je výhodné pro všechny ostatní. Stačí mít místo územního plánu cár papíru z roku 1999 s tisíci změn, za jejichž odsouhlasení stojí společné zájmy developerů, kmotrů, lobbistů a jimi řízených zastupitelů. O peripetiích pořizování nového územního plánu (později a dodnes "metropolitního") hovoří jak tři garnitury vládců Prahy (Bém, Svoboda, Hudeček), několik developerů, občanských aktivistů a architektů. Tvůrci dokumentu mají poměrně jasno v tom, na čí straně stojí, ale dávají rovnoměrně prostor všem. V tom je výrazný rozdíl oproti jednorozměrným agitkám, které nepřipouští názorovou oponenturu, takže dokument by mě bavil i tehdy, pokud bych celou věc viděl jinak. Další předností je pětiletá mravenčí dokumentaristická práce, která "Plán" staví nad běžné reportáže typu "Reportéři ČT" a dává poměrně jasný obraz o ekonomickém a kriminálním pozadí drancování volných pražských pozemků a totálně předimenzované výstavbě bez ohledu na okolí. Doporučuju jako názornou pomůcku pro pochopení toho, proč Praha vypadá tak, jak vypadá, a co musí městská část udělat pro to, aby si zasloužila nick *Zátoka sviní*. PS1. Chronologie logicky končí před komunálními volbami roku 2014, kdy končila jedna éra územního rozvoje města. Viděno dnešníma očima, k dokonalosti samozřejmě chybí Krnda a její volební triumf. PS2. Metropolitní plán je dodneška teprve ve fázi návrhu, s definitivní podobou se počítá v roce 2020. Předivo (staro)nových zákulisních hráčů a dohod už samozřejmě nabralo jasných kontur, takže materiálu pro případný druhý díl bude hafo. Veselejší podívaná to s velkou pravděpodobností nebude. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • První veřejná předpremiéra proběhla za účasti mnoha lidí, kteří v dokumentu účinkovali. (Terva)
  • Film byl do kin uveden záměrně v ostře sledovaném předvolebním období. (Terva)

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama