Reklama

Reklama

Brigitte Bardot: Nepochopená

(TV film)
  • Francie Bardot, la méprise (více)

Obsahy(1)

Sexuální symbol 50. a 60. let dvacátého století. „Jednoho dne rodiče odešli do společnosti a hlídala nás naše chůva. Hrály jsme si na Indiány a schovávaly se pod stůl, který představoval stan. Při hře se nám ale zamotaly nohy do ubrusu. Ten spadl na zem a s ním i krásná čínská porcelánová váza. Když se otec s matkou vrátili, byly jsme spolu se sestrou schované ve skříni na smetáky a třásly se tam. Rozzlobený otec nasázel každé na zadek dvacet ran jezdeckým bičíkem. Matka, celá bez sebe, nad námi vyřkla rozhodující ortel, proti němuž nebylo odvolání: „Od této chvíle už nejste naše dcery, jste cizinky a budete nás oslovovat „Vy"! Zapamatujte si, že už tu nejste doma, u Vás, nýbrž u nás! Že nic z toho, co tu je, vám nepatří, už tenhle dům není Váš! Bylo mně tehdy sedm a půl, sestře čtyři.Pouze hodiny tance mě pomáhaly zapomenout na všechny trampoty."
Legendární filmová hvězda B. B. je dnes známá spíše jako zapálená ochránkyně přírody. V padesátých a šedesátých letech minulého století byla ale jednou z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších hereček na světě. Proslavila se filmem Rogera Vadima... a Bůh stvořil ženu (1956), Pařížanka, Klenotníci měsíčního svitu, Babeta jde do války. Mezi její poslední snímky patří Rumový bulvár, kde si zahrála s Linem Venturou. Bardotová je, na rozdíl od svých kolegyň, jako je třeba Catherine Deneuveová nebo Jeanne Moreauová, příkladem herečky, která se rozhodla odejít do ústraní, aby ji diváci neviděli stárnout. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Dokument se asi těžce natáčí o někom, kdo nespolupracuje. Tento velmi umělecky a poeticky podaný pohled na zajímavý život krásné herečky a její zvláštní osobnost je určen především pro diváky její generace, kteří znají její filmovou tvorbu a mezi které se taky počítám. Současná mládež tuto kdysi slavnou hvězdu už nezná, a když, tak jen jako bojovnici za práva zvířat. Sláva je věc velmi pomíjivá a je dobře, že alespoň dokumentaristé nezapomněli. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pokus o umelecké stvárnenie milostného života. Pozeralo sa to fajn, komentár bol oduševnelý, len celé to pripomínalo skôr príbehy Rosamunde Pilcherovej, či tragicko smutné ľúbostné príbehy z červenej knižnice. Jasné, že to všetko bolo na základe skutočnosti, o tom sa nepriem. Len k názvu dokumentu by skôr ladila rebelská časť osobnosti BB - hrdej ochrankyne zvierat a kritičky umelého systému hviezdnej kinematografie. Dokument sa sústredil na jej vzťahy, ktoré síce zahŕňali viacero ikonických dobových osobností (Godard, Trintignant, Gainsbourg, Vadim), ale stále išlo len o štandardné hry citov a vášní. Pod túto nežnú pokrievku sa tvorcom ísť nechcelo. Ostalo to v opare neveľmi nového prinášajúceho, no slovne čarujúceho artu o podobách lásky dobového sex-symbolu. Poznámka: Úplne inú kávu predstavuje napr. obdobný film o nemeckom režisérovi Fassbinderovi, ktorý v deň svadby, v svadobnú noc podviedol svoju manželku s nejakým chlapom. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľké filmové vyznanie lásky k Brigitte Bardot, nahovorené z prvej osoby, z toho musí byť každý jej fanúšik úplne hotový. Ja fanúšikom nie som, ale tiež som bol očarený. Jej krásou, ale aj pohnutým osudom, takým typicky hereckým, prelietavým, občas nepochopiteľným. Svoje úlohy nehrala, ale ich skutočne prežívala, vrátane samovraždy z filmu Pravda. Výborný dokument, životopisný celkom iným spôsobom, takže nenudí ako mnohé iné životopisy. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama