Reklama

Reklama

Život podle Václava Havla

(TV film)
  • Francie Václav Havel : Un homme libre (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pozoruhodný osud výjimečného muže: bohéma, dramatika, disidenta a prezidenta. Film Život podle Václava Havla ukáže poprvé celý Havlův pozoruhodný život. O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálu, přesto biografický film zachycující celoživotního příběh velkého Evropana doposud chyběl. Pestrý Havlův život – rodinu, dětství, jeho lásky, dramatickou tvorbu a politickou činnost – zachytila v sedmdesátiminutovém dokumentárním filmu režisérka Andrea Sedláčková, která Havla představuje ve všech životních etapách a rolích, mj. jako intelektuálního rebela, milovníka žen a života či obdivovatele undergroundu a rockerů. Portrét Havla vznikl jako historicky první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německé televize ARTE. Andrea Sedláčková pojala film neobvyklým způsobem, jeho hlavním vypravěčem je přímo Václav Havel, na jehož život divák zpočátku nahlíží prostřednictvím neznámých záběrů a fotografií z období Havlova dětství, vojenské služby, divadelních začátků, chartistického i prezidentského období. Zásadní je i režisérčin osobní komentář a fakt, že ve filmu nemluví žádní pamětníci ani historici. Vystavět film z šesti set hodin archivních materiálů a nahrávek, stovek fotografií a osobních dokumentů pomáhali rešeršisté v Praze i v Paříži. Cenné osobní dokumenty poskytl do filmu také bratr Václava Havla Ivan a Havlova druhá žena Dagmar. Velkým pomocníkem při vyhledávání materiálů byla i Knihovna Václava Havla. Režisérka Sedláčková čerpala rovněž ze zahraničních a v Čechách dosud neznámých zdrojů.
Ona sama se s Havlem seznámila ve svých dvaadvaceti letech v létě 1989 na proslulé chalupě na Hrádečku těsně před svou emigrací do Paříže a později s Havlem natáčela rozhovor do svého dokumentu o listopadu 1989. Podle jejích slov zásadně ovlivnil ji i osud její země. „První dvě třetiny filmu jsou plné dramatických zvratů, už z toho důvodu, že období mládí a zrání bývá často zajímavější než období sbírání plodů a pomalého mizení ze scény. Postavení Havla během revoluce, prezidentské období, odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení, to bylo na filmu to nejtěžší, protože je složité reflektovat něco, co ještě máme v živé paměti," popisuje Sedláčková. Jak říká ve filmu sám Havel: „Jde o příběh ojedinělý, má rysy absurdity, pohádky, tragédie i komedie."
Tvůrci filmu se nesnaží prostřednictvím Havlova života zmapovat dějiny, ale vytvořit Havlův filmový portrét. Producenti se shodují, že Život podle Václava Havla vznikal také s myšlenkou oslovit mladší diváky a díky spolupráci s ARTE i zahraniční publikum. V plánu jsou tak školní projekce nebo uvedení filmu v Českém centu v New Yorku při příležitosti odhalení busty Václava Havla v Kongresu Spojených států amerických ve Washingtonu.
Život podle Václava Havla byl uveden také ve vysílání ARTE 16. listopadu 2014 v hlavním vysílacím čase pod názvem Vaclav Havel, un homme libre. Dokument vznikl v koprodukci České televize, ARTE, Alegria Productions, Negativu a Knihovny Václava Havla a za podpory francouzského Centre national du cinéma a Státního fondu kinematografie ČR. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Obrovský respekt k tomuhle pánovi! Když vezmu jaký dement tam seděl po něm a další sedí do teď, tak je mi z toho do breku. Takovejhle dokument by se měl pouštět dětem na základce, aby aspoň trochu věděli jak to u nás vypadalo za dob bolševika, páč většinou se tohle ponurý období vůbec neučí. Dokument je doprovázen parádní hudbou a vyprávěný příjemným hlasem. Je tady krásně ukázáno nejen co Václav všechno udělal, ale právě i ty historický okamžiky, který měnily naši zem. Na konci sem brečel jako malej kluk, při pohřbu sem byl fakt dojatej, uplně se mi vybavil den kdy sem se dozvěděl, že Václav umřel. Zrovna sem navždy odešel od bejvalky, takže si tohle asi budu pamatovat navždy :o). Tak jako tak ještě jednou aspoň tímhle způsobem vzdávám holt největšímu muži, kteří kdy seděl na hradě a něco mi říká, že i když tam nebude sedět vepřová hlava, tak to o moc lepší nebude! ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Málokterá osobnost budí v dnešní době takovou kontroverzi jako Václav Havel. Považuju se za vyznavače hodnot, které Václav Havel šířil, proto mě mrzí, že řada Čechů má našeho prvního polistopadového prezidenta za toho, který může za to, že se mají špatně, a označují jej za zrádce a opilce (což z úst podporovatelů Miloše Zemana zní zvlášť komicky). Bohužel si nejsem jistý, jestli má cenu těmto lidem nějak jejich postoj vyvracet. Co se týče tohoto dokumentu, nevím, jak k němu mám přistupovat. Potěší vyobrazení Havlovy životní cesty a taky to, že se dotýká i Havlových selhání. Přínosná podívaná. (1 164.) ()

Reklama

markotter 

všechny recenze uživatele

Andrea Sedláčková Václava Havla obdivuje a z toho filmu je to hodně cítit (ostatně ona sama to jako komentátorka filmu přiznává). Přesto ho neukázala ve filmu jen jako ikonu revoluce a odporu proti režimu, ale i jako člověka z masa a kostí a přidala i další věci, které jsem ještě nevěděl (na rozdíl od kritiků, tohoto filmu, kteří si myslí, že vše již bylo mnohokrát řečeno). Ale být na Havlově místě někdo jiný, bez té jeho aury, tak by to samozřejmě tak zábavné nebylo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Svižná jazda životom posledného česko-slovenského prezidenta. Dochované zábery buržoázneho synčeka, divadelného kulisára, dramatika, disidenta a nakoniec prezidenta sú komentované striedmo a vecne. Dokument okrem adorovania priaznivcami umožňuje i rovnako výživné čítanie pochybovačom. Veľa komentárov na čsfd vyčíta filmu slabý tvorivý vklad, iné zas hľadia na film optikou postoja komentátora k Havlovi na linke nenávisť - obdiv. Fakty prezentované filmom ukázali: 1. Havel ako kandidát na prezidenta na tlačovke dôrazne tvrdí, že vôbec nejde demontovať socializmus a už absolútne mu nejde o návrat zhabaného majetku. Sú to vraj len nenávistné lži neprajníkov. Obe „lži“ sú neskôr v dokumente ukázané ako pravdy. Takto už z úvodu fungovala u prezidenta jeho mantra o nutnosti poraziť lož a nenávisť pravdou a láskou. 2. Pri záberoch priamej voľby komentár hovorí, že všetci komunistickí poslanci zahlasovali jednoliato za Havla. Na záberoch jasne vidieť najmenej dvoch poslancov, čo ruku nezdvihli. Hlasovaniu predchádza otázka predsedajúceho: „Kto je za?“ Iste, mohli to byť ilustračné zábery, ale pri tak precízne pripravenom dokumente by som ich nečakal. 3. Havel sa rozčuľuje, keď mu vyčítajú, že časť ním zreštituovanej Lucerny predal akémusi podnikateľovi – ex agentovi ŠtB. Vraví: oni (myslí tým ľudí všeobecne) na mňa delegovali svoj strach a neschopnosť sa postaviť boľševikom a teraz si dovolia ma ohovárať. Tí, čo mali strach! V skutočnosti na Havla ľudia nič nedelegovali, jeho meno ako prezidentského kandidáta bolo dohodou politických hnutí s KSČ po uskutočnenom politickom prevrate. Nevolili ho zástupcovia ľudu, ale umelo vopred vybratí boľševickí páprdovia. 4. Citovaná časť listu z Havlovho väzenia (z knihy Listy Oľge) je tak odvážna a protirežimná (ubližujú mi tu veľmi a neustále), že v porovnaní so zozbieranými listami Magora z väzenia mal Havel asi nejaké zvláštne výsady, pretože Magorovi by akákoľvek negatívna úvaha, spomínajúca pomery vo väzení absolútne neprešla. Bol snáď VH väzňom inej kategórie? 5. Morálne úvahy o prezidentovaní ako službe ľudu nahradili, ako jasne vidieť, najmä cesty do zahraničia a nekončené potriasanie si rúk s politikmi. Našlo sa toho oveľa viac, len sa mi to tu nechce všetko vypisovať. 6. Najkrajšie sú časti s Dagmar Havlovou, skutočnou a hlavnou víťazkou zamatovej revolúcie. Naozaj nežnú vyhrala, oveľa vyššie ako ktorýkoľvek z vtedajších disidentov, revolucionárov či ich nohsledov. Takže: Happy end. ()

Chajimwitz

všechny recenze uživatele

Jakékoliv ,,tvorbě.. kde vystupuje tento perverzně zvrhlý moralista se obloukem vyhýbám,neboť už jen pohled na něj u mě vyvolává záchvaty nenávisti.Kdo si chce o něm zjistit pravdu,tak si ji najde a nemusí ani chodit daleko.Plně ji vystihují komenty uživatelů Grifindoor,Robfi,Wez,luphick a dalších u profilů jiných filmů či dokumentů s tímto humanitním bombardérem. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama