Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o pravděpodobně nejlepším českém režisérovi všech dob, který se narodil v sousední vesnici. Ten chlap je prostě génius a jeho příběh i to, jak to všechno vyráběl, prostě stojí za pozornost. Projevy některých mluvicích hlav byly sice lehce nesnesitelné, ale zase na druhou stranu je tam Terry Gilliam, a je tam hodně! Ovšem třeba Tim Burton je tam absolutně zbytečně a to je veliká škoda. A Spielberg tam není vůbec, ale holt člověk nemůže mít všechno. Rozhodně doporučuji, tohle stojí za vysokou pozornost, a to i v případě, že jste hanbáři, a Zemanovy filmy neznáte nebo se vám nelíbí. 90%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman byl filmový génius, o tom netřeba debatovat, z tohoto hlediska je jasné, že se prakticky nedá o tvůrci jeho formátu natočit nezajímavý dokument...tady ovšem tvůrci přicházejí s několika opravdu skvělými nápady - jednak o Zemanově tvorbě nechávají před svou kamerou mluvit přední světové režisérské hvězdy, které se Zemanem spojuje podobná úroveň imaginace i velmi výrazná použitá tvůrčí manýra (Gilliam, Burton...), druhak pak tleskám za nápad znovu rekonstruovat scény ze Zemanových filmů, především pak scénu z Cesty do pravěku a ukázat tak současnému divákovi, jak ji tehdy Karel Zeman natáčel...a dětští herci po 50 letech tomu nápadu dávají velmi lidský rozměr... ()

Reklama

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Napad se studenty, kteri rekonstruuji Zemanovy napady, je vitany osvezeni. Jinak bych ozelel sestrihy behind the scenes se Zemanem, ktere kazdy fanda uz videl na youtube. Neco blizsiho o Zemanove premysleni a o jeho zivote mi tam chybelo. Take se clovek nedozvi, kdo jsou ty mluvici hlavy, coz je u dokumentu slusny fail. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Skvělé !!! Jedinečný člověk, filmař, režisér, umělec ….. si zaslouží poctu alespoň v podobě dobře natočeného dokumentu !!! Svou mimořádnou tvorbou překročil hranice okleštěného Československa a zapsal se do dějin kinematografie zlatým písmem. Jinak mě moc potěšily příspěvky mých oblíbených režisérů, Terryho Gilliama a Tima Burtona. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana stále obdivujem. I keď nie všetky. S dokumentom o ňom a jeho diele som mimoriadne spokojný. Tušil som, že za rozpohybovanými ploškami a figúrkami sa skrýva obrovská, pipľavá práca štábu odborníkov. Tí bez počítačov a so skromným rozpočtom vytvorili pod vedením trikového mága diela, nad ktorými v dobe ich vzniku žasli diváci na celom svete a dokážu zaujať aj súčasného diváka. Karel Zeman do nich vkladal nápady, tvorivosť, kus svojej estetiky a osobitného videnia. A v tomto filme som mal možnosť nahliadnuť aj do vtedajšej trikovej kuchyne bez toho, aby som mal ten nepríjemný pocit, keď kúzelníci prezrádzajú svoje kúzla. A keď niekto mudruje, že je zbytočné sa Zemanom a jeho dielom zaoberať, pripomína mi to nadšených chudáčkov neomylne tvrdiacich, že plasty vytlačia z používania klasické materiály. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • "Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby." (polson)
  • K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
    Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)
    (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama