Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 3

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (405)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu spokojnosť s vynikajúco zachytenou dobovou atmosférou, vydarenou technickou stránkou s množstvom zaujímavých vizuálnych nápadov (úvodné titulky) a obstojnými hereckými výkonmi, na druhú stranu únava z jednoduchého, no chaoticky vedeného príbehu, nezvládnutej náväznosti jednotlivých scén, občasnej naivity a chvíľami až príšernej artikulácie niektorých hercov. Červený kapitán mohol byť naozaj kvalitným porevolučným filmom, miesto toho ide skôr o názornú ukážku premárneného potenciálu. Seriálové Mesto tieňov ma pri všetkej jeho rozvláčnosti bavilo o niečo viac. 50% ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Přes velkou natěšenost, znalost knižní předlohy (zatím jako jediné dánovky) a povědomí o tom, že z filmu bude hodně věcí vypuštěno, u mě po shlédnutí filmu převládají smíšené pocity. Na jedné straně člověk právě viděl detektivku, která je podtrhlá severským feelingem, výbornou kamerou, působivým dějstvím a solidním ansáblem, a na straně druhé viděl brak, a zdrcenou verzi tak propracované knižní předlohy. Dlouho ve mě nepřevládaly tak smíšené pocity, jako u Rudého kapitána. Film jsem viděl slovensky, protože sem dal na pohled známého, který film viděl a říkal, že originální znění filmu dodalo na věrohodnosti. Bohužel, u mě to tak úplně nebylo, ale tím, že sem to viděl ve slovenštině to asi nebude. Scénář totiž hodně věcí nechává otevřených, nedovysvětlených a divák musí skoro polovinu věcí domyslet, prodiskutovat nebo nechat dalším projekcím (kterým se určitě nevyhnu). Prakticky je to jediné mínus filmu, kdy je scénář místy děravý jak prošlapaná bota (nebo není?). Co jsou plusy Rudého kapitána, tak to je určitě ponurá a hutná atmosféra, která celý film nijak nepoleví a drží se stále na své úrovni. Hodně tomu dodává vzezření doby. Zasazení do 90. let se podařilo na výbornou, stejně jako zapracování kanceláře 141. Maciej Stuhr na Krauze sedí a Kaiser byl výborná volba! Celkově se po technické stránce nedá Kapitánovi nic vytknout, protože tak kvalitní detektivka se u nás dlouho neobjevila. Brutalitou a protrženýma tepnama se ve filmu taky nešetří (a nejlepší na tom je, že se nejedná o samoúčelnou brutalitu a nijak přehnanou). Jen ten scénář trochu pokulhává. Třeba to napraví opakované zhlédnutí. P.S. Suchánek ve své roli překvapil. 60% ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rudý kapitán se hodně vymyká tomu, co se v ČS zemích natočilo. Pár připodobnění by mě asi napadlo, ale to teď není důležité. Akce je naprosto největší, co se v CS tvorbě objevilo, možná až na úkor srozumitelnosti, několik scén je horších než WTF - nechápete, proč to tam je. Film na DVD údajně vyšel se slovenskou a také českou stopou (tedy v komplet dabingu). Obyčejně je žádoucí to odmítnout, jenomže dialogům v Rudém kapitánovi opravdu není velmi často rozumět. Nevím, jestli je problém se zvukem, nebo dialektem, slovensky rozumím dobře, ale tady jsem se ztrácel chvílemi i v 70 % vyřčeného. PROTO DOPORUČUJU ČESKÝ DABING. Hudba a atmosféra výborná resp. celý film jsem měl hodně nepříjemný pocit, asi jako když si narazíte prst a musíte na to myslet, nebo vás bolí nakopnutý kotník, anebo vám někdo píchá vidličkou do stehna. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Dánovu" predlohu som "neštudoval", čo bolo zrejme mojou výhodou (kniha je vraj vždy lepšia). Od úvodu vďaka hereckým výkonom, no najmä dialógom vtiahnutý do deja, pričom to bol najmä Geišberg, ktorý dostatočne zaujal. Vzhľadom k veľkej kritike som sa obával najhoršieho. Miesto toho som však dostal celkom solídnu kriminálku (na slovenské pomery). ()

Dale 

všechny recenze uživatele

S predlohou to má spoločné len veľmi málo, takmer nič, čo je na jednu stranu dobré, lebo sa vypustila tá rozprávková templárska téma a aj veľa zbytočných vedľajších liniek (policajní kámoši z Moravy, veštkyňa so samopalom...), no na to, že sa to zameralo na tému ŠTB tomu chýba silnejší a konzistentnejší príbeh, uveriteľnejšie postavy a lepšia atmosféra. Tiež sa vytratil odľahčený tón z knihy a tak to celé pôsobí nemastne-neslane a nezaujímavo. Stuhr a Kaiser boli fajn, zvyšok osadenstva už menej. Suchánek úplne nevhodne obsadený. Vizuálna stránka nie je zlá, no zvyšok je dosť nezvládnutý, takže podpriemer. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • V úvodní scéně na bratislavském hřbitově se krátce objeví bývalý československý reprezentant a současný známý trenér boxu Stanislav Tišer. Jde o roli dělníka, který vezme Stuhrovi lebku z rukou, aby posoudil o jaký hřebík se jedná. (xentrixx)
  • Natáčanie scény, v ktorej na Richarda Krauza zaútočí rozzúrený pes, museli prerušiť z nezvyklého dôvodu – pes už nevládal. (patrik1177)
  • Poľský herec Maciej Stuhr sa kvôli svojej postave naučil po slovensky. Všetko, čo vo filme povie, na pľaci nahovoril plynulou slovenčinou. (patrik1177)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama