Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 4

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (403)

R.A.D.A.R. 

všechny recenze uživatele

Zjevení v českém filmu. Nejlepší tuzemská kriminálka za posledních 10 let. Líbilo se mi to více než žánrově příbuzná Pouta a Ve stínu. Už úvodní titulky naznačí, že se odehraje něco výjimečného. Kdybych měl vypíchnout jeden bod, je to atmosféra. Tenhle špinavý a reálný rok 1992 doslova pohltí a nepustí. Spousta odkazů a detailů, které celý svět oživují a člověk se může jen tak kochat. Další silnou stránkou jsou herci. Dokonce i Suchoš v sobě vykřesal dobrého herce a Kaiserova bitka v bytě vás taky určitě nenechá chladným. Světe div se, i těch několik akčních scén nevypadá vůbec trapně, všechna čest. Jedinou drobnou výtku bych měl tradičně ke scénáři. Některé motivace a činy mi přišli ne úplně reálné a dobře zdůvodněné (dálnice, konspirační schůze, kolejiště). Lepší vykreslení kolegů v kanceláři by taky neuškodilo. Každopádně za mě silný nadprůměr a film dokazující, že i v našich podmínkách se dají natočit technicky perfektní věci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Objektívne vzaté, som asi nespravodlivý. Lenže film je zrežírovaný a napísaný tak, že mi bolo úplne jedno, kto je za kým, za čím a prečo a nakoniec mi je aj jedno, kto tu zhebne. Všetci sú veľmi dôležití a cool, každý ukrýva ohromné tajomstvo, všetko je mystické, až z toho nakoniec musí vyhorieť aspoň nejaká búda. Do posledného aktu je dej v podstate husto predvídateľný a to už aj vďaka propagácii, ktorá prezradzovala pointy druhej polovice filmu. Ku koncu sa to trochu zapletie, ale pravdu povediac mi to bolo jedno a na otázku, ako film skončil, ani nedokážem odpovedať. Vrcholná akčná scéna na stanici mi prišla veľmi vtipná, priestorová orientácia ma úplne zradila a ani neviem, kto naháňal koho. Film má dovetok, ktorý asi chcel byť šokujúcou pointou, vyznel ale značne dementne. Blava ´92 je fajn, ale tvorci sa zámerne vyhli akýmkoľvek masovým scénam, pretože tam by už mohol nastať problém. Trom scenáristom asi išlo o to, aby film zaujal divákov znalých predlohy a tí ostatní aby si ju potom asi prečítali. Nepochybujem, že bude lepšia, ako jej vlažná adaptácia. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Páreček sveřepých maďarských kriplinalistů ve složení Huhňal a Pičus, v němž se však i Huhňal chová jako Pičus, honí Zarudlého kokotpitána, iracionálně šikanuje otylé a vyžilé tele z Teletele aka agenta Zachrapa, no a možná přijde i kouzelník. Je to sice plné opravdu vychytaných kamerových vyfikundací a hraje k tomu atmosférická hudba, nicméně globálně to evokuje vážně míněné trampoty četníku z Retardovy Lhoty na stopě pavlačového spiknutí Mentálluminatů, během kterých si střihač postříhal prsty a scénárista si dal co půl hodiny šluka nějakého pětilebkového matroše a zapomněl, kde skončil. Pravdou je, že i ta předloha slavného uherského orgána je vskutku vytříbené a estetické čtení, způsobující hnědý zákal, jež připomíná ony tolik oblíbené a stylisticky nesmírně sofistikované trafikové „Skutečné kriminální případy“, psané neméně nadanými orgány, a pokud nejste jedním z té pásové masy, co stěží přeslabikuje příbalový leták svých IQstimulantů, akorát si s tím poškrábete prdel. A Oldo, vole, už se nikdy neper a radši jim tam příště udělej čulibrka! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Keď montuješ traktory, máš veriť ve vedúcu úlohu strany a nie v boha." Já jsem se na Rudého kapitána opravdu těšil, ale on se tak dlouho neobjevoval, že mi mezitím začalo být jedno, kdo a proč zapomněl hřebík v kostelníkově hlavě. Pak byl "hrdina" konečně objeven a ono se kupodivu nic nezměnilo. Stále mi bylo jedno, kdo je vrah, kdo farář a kdo estébák. Já jsem zkrátka ve svém životě poznal dva estébáky a jednoho faráře, což nejsou mé nejoblíbenější profese, a přesto bych radši se všemi zašel na jedno, než bych se znovu musel dívat na Rudého kapitána. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Asi mám pro tyhle kriminální thrillery z jalový po převratový doby slabost. Pád komunismu a pomalý nástup kapitalismu zřejmě vytvořil dostatek prostoru solidní divokej západ, akorát že ve středu Evropy. Kapitán solidně šlape na paty podobným snímkům jako Sametoví vrazi, Příběh kmotra a to zejména díky dostatečně hvězdnému obsazení a nezvykle moderní produkci. Lákavé je rovněž téma - náhodná exhumace mrtvoly faráře s hřebíkem v hlavě a následná honba za bývalými agenty STB. Na české poměry hodně brutální podívaná... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Film se odehrává v 90. letech, a tak se hodně záběrů na ulici muselo upravovat trikově. (ČSFD)
  • Knižná predloha k tomuto filmu, román "Červený kapitán" od Dominika Dána, vyšla na Slovensku v roku 2007, v Čechách o rok neskôr pod názvom "Kapitán Smrt". (Santino7)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama