Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (405)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hokejový fanda by čekal něco o Vjačeslavu Fetisovovi, ale ona to krimi o jednom nepromlčeném zločinu a „restrukturalizaci” StB po sametové revoluci. Příslovečná první rána kapitána je zvolená forma. Depresivní lokace, nápadité kamerové úhly, vlnou veder zalévaný filtr připomínající španělské La Isla mínima, to všechno ze začátku slibovalo na domácí poměry dlouho nevídanou žánrovku s temnou atmosférou. Jenže když se na něco pěkně dívá, neznamená to, že tomu budete rozumět a to v obou významech tohoto slovesa. Člověka odpovědného za postsynchrony by si měl vzít do parády zfetovaný Olda s kleštěmi a letlampou.. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Frajerská adaptácia Dánovej predlohy, aj keď ortodoxní dánisti budú frflať, že z príbehu zmizla tá stupídna línia s templárskym pokladom. Jej vyškrtnutie je však to najlepšie, čo mohli scenáristi urobiť – príbeh tak výrazne nabral na konzistentnosti a mohol sa sústrediť na dostatočne nosnú eštébácku zápletku. Herecky je to takmer bez zaváhania – proti svojmu typu obsadený Suchánek je super, takisto Kaiser, Poliak v hlavnej úlohe to utiahne už len tým, že je sympaťák a dokonale vystihol horkokrvného Krauza. Film má dokonalú dobovú atmosféru – z plátna priam sála horúce leto 1992. Sem-tam prebleskne typicky dánovský chlapský humor či ostrá replika a všetko perfektne dolaďuje možno najlepšia hudba, akú som za posledných 20 rokov počul v českom alebo slovenskom filme. Najviac ma potešilo, ako veľmi moderne film vyzerá, ale zároveň to nie je také to okázalé štylistické cvičenie na tému „aha, vieme urobiť záber ako Fincher alebo Scott“, rôzne cool zábery nerušia rozprávanie. Takisto tam nie sú žiadne samoúčelné akčné scény, keď už dôjde na pár po papuli (alebo do tepny), je to jednak výborne natočené, jednak to dáva zmysel v rámci príbehu. Jediná výhrada smeruje k príliš útržkovitému záveru, ktorý tak pôsobí trochu dopletene a niektoré dejové línie sú potom na „kolektívne dovysvetľovanie v krčme“ alebo druhú projekciu. Palec hore a pokojne by som bral od rovnakého štábu a s tými istými hercami adaptácie ďalších Dánových knižiek. Pokojne s ročnými frekvenciami. ;-) ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Mal som jemné obavy ako to môže dopadnúť, no nakoniec musím povedať, že ma "Červený Kapitán" doslova pohltil. Otvorene začnem tým, že nie som fanúšikom Dominika Dána a nečítal som od neho žiadny príbeh. Po dnešnom filme to možno trošku prehodnotím a niečo si od neho prečítam. Možno aj originálnu predlohu. Musím povedať, že po technickej stránke sa s týmto filmom skutočne vyhrali. Je to skvele natočené, pôsobí to maximálne dobovo a musím povedať, že som sa už dávno necítil v Československu na začiatku 90-tych rokov. Toto je skutočne zvládnuté do maximálnej miery. Dabing miestami síce trošku lieta, ale po tom, čo som videl film Lída Baarová, tak musím povedať, že to nebolo nezvládnuté. Myslím si, že sa tu snažili ako najlepšie mohli a vychádza to celkom dobre. Okrem toho všetky scénky, ktoré majú byť silné a efektné, vychádzajú presne ako majú. Kam sa hrabú Američania s ich počítačovými trikmi? Obdiv z mojej strany. Postavy sú zaujímavé a človek chce vidieť ako dosiahnú svoje ciele. Nie je to síce príjemné pozeranie, ale narozdiel od iných filmov, toto sú postavy, ktoré chcem vidieť a viem sa k nim vrátiť. Napriek všetkému čo sa na plátne udialo. Ak by som mal načrieť pár negatív filmu, tak môžem povedať akurát fakt, že občas sa tu dočkáme nejakého bočného príbehu, no potom sa k nemu už film nevráti a pokračuje v hlavnej dejovej línii. A možno by som chcel o týchto veciach vedieť trošku viac. Plus som možno trošku dúfal, že bude mať Geišberg trošku väčšiu rolu, ale to sú skutočne detaily, ktoré hľadám v inak vynikajúcom filme. Užil som si ho náramne a myslím si, že stojí za to, aby ste si ho pozreli v kine. Nemyslím si, že by ste boli sklamaní. Hodnotenie: A- ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Těžkopádný, zbytečně komplikovaný a překombinovaný děj navzdory silnému česko-slovensko-polskému obsazení. Atmosféra celkem slušně vystavěná, ale spousta hloupých scén, zbytečně příliš mnoho postav, z nichž ty, které si zaslouží větší prostor, jej nedostanou. A je to trošku mediální podvod na diváka nalákat na Kaisera - vzbudit dojem, jako by neměl celou stopáž zmizet ze scény...Slabší tři hvězdičky... ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Přes velkou natěšenost, znalost knižní předlohy (zatím jako jediné dánovky) a povědomí o tom, že z filmu bude hodně věcí vypuštěno, u mě po shlédnutí filmu převládají smíšené pocity. Na jedné straně člověk právě viděl detektivku, která je podtrhlá severským feelingem, výbornou kamerou, působivým dějstvím a solidním ansáblem, a na straně druhé viděl brak, a zdrcenou verzi tak propracované knižní předlohy. Dlouho ve mě nepřevládaly tak smíšené pocity, jako u Rudého kapitána. Film jsem viděl slovensky, protože sem dal na pohled známého, který film viděl a říkal, že originální znění filmu dodalo na věrohodnosti. Bohužel, u mě to tak úplně nebylo, ale tím, že sem to viděl ve slovenštině to asi nebude. Scénář totiž hodně věcí nechává otevřených, nedovysvětlených a divák musí skoro polovinu věcí domyslet, prodiskutovat nebo nechat dalším projekcím (kterým se určitě nevyhnu). Prakticky je to jediné mínus filmu, kdy je scénář místy děravý jak prošlapaná bota (nebo není?). Co jsou plusy Rudého kapitána, tak to je určitě ponurá a hutná atmosféra, která celý film nijak nepoleví a drží se stále na své úrovni. Hodně tomu dodává vzezření doby. Zasazení do 90. let se podařilo na výbornou, stejně jako zapracování kanceláře 141. Maciej Stuhr na Krauze sedí a Kaiser byl výborná volba! Celkově se po technické stránce nedá Kapitánovi nic vytknout, protože tak kvalitní detektivka se u nás dlouho neobjevila. Brutalitou a protrženýma tepnama se ve filmu taky nešetří (a nejlepší na tom je, že se nejedná o samoúčelnou brutalitu a nijak přehnanou). Jen ten scénář trochu pokulhává. Třeba to napraví opakované zhlédnutí. P.S. Suchánek ve své roli překvapil. 60% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Film se odehrává v 90. letech, a tak se hodně záběrů na ulici muselo upravovat trikově. (ČSFD)
  • Filmaři si na natáčení najímali vozidla z Muzea socialistických vozů Velké Hamry - Svárov. (Mirajs)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama