Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 4

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (405)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle filmy z mafiánského prostředí, kde figuruju ona vyšší entita a určité konspirační magično kolem hlavního vyšetřování. Rudý Kapitán k tomu navíc přidává fantastickou kameru a líbivý střih, který ve mně vytvářel dojem, že nekoukám na československou produkci, ale alespoň podstatně vyspělejší skandinávskou. Výběr hlavní role u nás neznámého polského herce se velice podařila, velice příjemné zpestření. Navíc i ten Michal Suchánek tolik nepřehrává a je cool a Kaiser mě svou fyzičkou velmi překvapil. Nemůžu si pomoct, ale těch dobrých kousků, nebo alespoň těch snesitelnějších za poslední dva roky znatelně přibylo a jsem za to rád...7/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Michal Kollár natočil fanouškovskou poctu své oblíbené knižní sérii (z pera mýty opředeného slovenského bestselleristy Dominika Dána). Jako samostatný film Rudý kapitán jednoduše nefunguje, vytáhnout jen jeden příběh z celého cyklu se příliš nepodařilo. Na první pohled to vypadá jako zápaďácká televizní kriminálka, na druhý pohled lze objevit ambiciózní práci s reáliemi roku 1992. Ačkoli tací jako Kaiser, Geišberg, Finger, Chudík nebo Kronerová i z toho mála, co měli k dispozici, dokázali vytvořit zajímavé postavy, celkově jejich interakce nefungují. Maciej Stuhr v hlavní roli je problematický, neznáme jeho motivaci, ale víme, že bychom ho měli považovat za hlavního hrdinu. Suchánek hraje jak v parodii a ty jeho tvrďácké řeči mu nelze věřit. Přesto mohou vzniklé otázky a bílá místa inspirovat k seznámení se s knižním světem předlohy. A to je zřejmě to jediné a hlavní plus. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rudý kapitán se hodně vymyká tomu, co se v ČS zemích natočilo. Pár připodobnění by mě asi napadlo, ale to teď není důležité. Akce je naprosto největší, co se v CS tvorbě objevilo, možná až na úkor srozumitelnosti, několik scén je horších než WTF - nechápete, proč to tam je. Film na DVD údajně vyšel se slovenskou a také českou stopou (tedy v komplet dabingu). Obyčejně je žádoucí to odmítnout, jenomže dialogům v Rudém kapitánovi opravdu není velmi často rozumět. Nevím, jestli je problém se zvukem, nebo dialektem, slovensky rozumím dobře, ale tady jsem se ztrácel chvílemi i v 70 % vyřčeného. PROTO DOPORUČUJU ČESKÝ DABING. Hudba a atmosféra výborná resp. celý film jsem měl hodně nepříjemný pocit, asi jako když si narazíte prst a musíte na to myslet, nebo vás bolí nakopnutý kotník, anebo vám někdo píchá vidličkou do stehna. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Páreček sveřepých maďarských kriplinalistů ve složení Huhňal a Pičus, v němž se však i Huhňal chová jako Pičus, honí Zarudlého kokotpitána, iracionálně šikanuje otylé a vyžilé tele z Teletele aka agenta Zachrapa, no a možná přijde i kouzelník. Je to sice plné opravdu vychytaných kamerových vyfikundací a hraje k tomu atmosférická hudba, nicméně globálně to evokuje vážně míněné trampoty četníku z Retardovy Lhoty na stopě pavlačového spiknutí Mentálluminatů, během kterých si střihač postříhal prsty a scénárista si dal co půl hodiny šluka nějakého pětilebkového matroše a zapomněl, kde skončil. Pravdou je, že i ta předloha slavného uherského orgána je vskutku vytříbené a estetické čtení, způsobující hnědý zákal, jež připomíná ony tolik oblíbené a stylisticky nesmírně sofistikované trafikové „Skutečné kriminální případy“, psané neméně nadanými orgány, a pokud nejste jedním z té pásové masy, co stěží přeslabikuje příbalový leták svých IQstimulantů, akorát si s tím poškrábete prdel. A Oldo, vole, už se nikdy neper a radši jim tam příště udělej čulibrka! ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Přes velkou natěšenost, znalost knižní předlohy (zatím jako jediné dánovky) a povědomí o tom, že z filmu bude hodně věcí vypuštěno, u mě po shlédnutí filmu převládají smíšené pocity. Na jedné straně člověk právě viděl detektivku, která je podtrhlá severským feelingem, výbornou kamerou, působivým dějstvím a solidním ansáblem, a na straně druhé viděl brak, a zdrcenou verzi tak propracované knižní předlohy. Dlouho ve mě nepřevládaly tak smíšené pocity, jako u Rudého kapitána. Film jsem viděl slovensky, protože sem dal na pohled známého, který film viděl a říkal, že originální znění filmu dodalo na věrohodnosti. Bohužel, u mě to tak úplně nebylo, ale tím, že sem to viděl ve slovenštině to asi nebude. Scénář totiž hodně věcí nechává otevřených, nedovysvětlených a divák musí skoro polovinu věcí domyslet, prodiskutovat nebo nechat dalším projekcím (kterým se určitě nevyhnu). Prakticky je to jediné mínus filmu, kdy je scénář místy děravý jak prošlapaná bota (nebo není?). Co jsou plusy Rudého kapitána, tak to je určitě ponurá a hutná atmosféra, která celý film nijak nepoleví a drží se stále na své úrovni. Hodně tomu dodává vzezření doby. Zasazení do 90. let se podařilo na výbornou, stejně jako zapracování kanceláře 141. Maciej Stuhr na Krauze sedí a Kaiser byl výborná volba! Celkově se po technické stránce nedá Kapitánovi nic vytknout, protože tak kvalitní detektivka se u nás dlouho neobjevila. Brutalitou a protrženýma tepnama se ve filmu taky nešetří (a nejlepší na tom je, že se nejedná o samoúčelnou brutalitu a nijak přehnanou). Jen ten scénář trochu pokulhává. Třeba to napraví opakované zhlédnutí. P.S. Suchánek ve své roli překvapil. 60% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Prvá klapka padla 24. júna 2014 v Olomouci, hoci sa film chystal už viac než štyri roky predtým. Natáčalo sa aj v okolí Olomouca (Šumperk, Žermanice), na diaľnici u Lovosic, v Tepliciach, Prahe, Brne, na lúke za barrandovskými ateliérmi či tiež v centre Bratislavy (Špitálska ulica, Most SNP, kúpalisko Delfín). Bitka sa filmovala v Krakove. (Santino7)
  • V úvodní scéně na bratislavském hřbitově se krátce objeví bývalý československý reprezentant a současný známý trenér boxu Stanislav Tišer. Jde o roli dělníka, který vezme Stuhrovi lebku z rukou, aby posoudil o jaký hřebík se jedná. (xentrixx)
  • Arcibiskup vo filme je v knihe spomenutý priezviskom Jastrab. Dominik Dán totiž postavy podobné s realitou v románoch šifruje veľmi okato (Mlynská dolina – Pekárska dolina, SIS – ISI, Róbert Remiáš – Róbert Eliáš a podobne). Tvorcovia filmu meno arcibiskupa zámerne vynechali. Ide o postavu podobnú s arcibiskupom Sokolom, ktorý mal koncom 90. rokov aféru s otvorením zväzkov ŠtB, kde figuroval ako spolupracovník. Román a teda aj filmová línia ohľadom spisu ostala zachovaná. (giaruj)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama