Reklama

Reklama

Od Caligariho k Hitlerovi

  • Německo Von Caligari zu Hitler (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Dokumentární výprava do časů Výmarské republiky, jedné z nejpodstatnějších etap světové kinematografie. Výmarská republika (1918–1933) byla nejsvobodomyslnějším státním útvarem, který kdy na německé půdě vznikl. Byla to éra provázená rozkladem, krizí i kulturním rozkvětem. Jednalo se také o nejpodstatnější období německé kinematografie, čas plný objevů a divů. „Sedmé umění" tehdy získalo silné estetické základy, které přetrvávají dodnes. Dokument Od Caligariho k Hitlerovi je fascinujícím pohledem na období, které dalo světu filmy jako Nosferatu, Metropolis, M či Modrý anděl. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (7)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Parádní prostřih starým německým filmem, kde se ukazuje, že i němý film dovedl zaujmout a dovede to i dnes, kdy některé scény jsou prostě nezapomenutelné. I mluvený film 30. let má svoje skvělé ukázky, kdy "M" je jednoduše geniální dílo a ze scén, které jsou zde zachyceny, mrazí. Ale ještě lepší než dokument, bude samotné sledování filmů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Siegfried Kracauer napsal v americkém exilu ve 40. letech dva klíčové texty: Propaganda and the Nazi War Film (1942) a From Caligari to Hitler (1947). Tento dokument vychází z té druhé studie. Kromě četných ukázek doplňují komentář tací, jako Thomas Elsaesser nebo Volker Schlöndorff. Dnes víme, že ač byl Kracauer současníkem toho německého filmového zázraku výmarských let, zdaleka neviděl všechno a v době psaní ani neměl možnost si některé zásadní filmy po letech osvěžit. Přesto (anebo právě proto) se jeho text ve své době stal natolik zásadním, že je nutné se s jeho odkazem vyrovnávat až do dnešních dnů.  Dnes není nutné nijak dramaticky souhlasit nebo nesouhlasit, při dnešních možnostech můžeme tento dokument vzít jako jeden z nástrojů, který nás může nasměrovat k dalšímu studiu. #Edisonline ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Podmanivý, umně sestříhaný a neobjektivní výmarskému filmu, který tuší a předkládá zlo, které nastane, Druhou světovou válku. Dokument sám působí stejně čarovným dojmem jako němý Faustus, o kterém také vypráví. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mal som vopred strach, že budem 2 hodiny sledovať ilustrovanú verziu Bordwellových Dejín filmu. Lenže....počas tohto obdobia sa toho nakrútilo viac, ako nejaké dejiny niekoľko stostranová kniha môže obsiahnuť a mám voči tvorcom úctu, pretože vyhrabali bohvie kde všade toľko obrazového materiálu, až sa tomu nechce veriť. Alebo som málo informovaný a v Nemecku to nie je problém. Počujeme mudrovať Langa, myslím tým že počujeme jeho hlas a to je skutočne na nezaplatenie. Dokument sa nevenuje už nástupu Hitlera, skutočne názov neklame a ja si kľudne pozriem Suchslandové kompletné dejiny nemeckého filmu, ak ho napadne ich niekedy nakrútiť. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Dokument podnieti k sledovaniu filmov tvorcov, ktorí boli predstavení. Musím směknout, lebo dokument disponuje množstvom rozličného materiálu. Zvlášť sa mi páčili nahrávky Fritza Langa ako rozpráva o filmovej réžii ako o jednej duši zloženej zo scenára a hercov. Za takmer 15 rokov vyprodukovali Nemci s Rakúšanmi množstvo, dnes už, legendárnych filmov. Hodnotenie samotného dokumentu je tak niekde v strede, lebo archívnych záberov je kopec, ale je to tak zle zostrihané, že v čase niekoľkokrát rôzne skáčeme, až môžem potvrdiť, že na konci je to jeden guláš. Ťažko uveriť, že dokument robili poriadkumilovní Nemci. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

Související novinky

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama