Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka

(seriál)
  • Francie Apocalypse - La 1ère Guerre Mondiale (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál vám ukáže první světovou válku tak, jak jste ji doposud neměli možnost spatřit. Poprvé uvidíte doposud nezveřejněné a pro toto období velice vzácné barevné záběry a restaurované záznamy. Ocitnete se na bojištích, ale poznáte i každodenní život civilistů za bojovou linií. Je možné opomenout oběti, které přinesla celá jedna generace? Jak došlo k tak brutálnímu a dalekosáhlému konfliktu? Jak muži a ženy po čtyři roky snášely tato zvěrstva? Tvůrci dokumentárního seriálu použili více než 500 hodin archivních záběrů, většinu z nich doposud nezveřejněné a nyní navíc kompletně kolorované. Apokalypsa: 1. světová válka celosvětově přistupuje k řešení těchto zásadních otázek, ale taktéž vypráví příběh s citlivým a intimním přístupem. Příběh vás zavede do centra bojů, od zákopů v severní Francii až po méně známé fronty v Rusku, Srbsku, Turecku či Palestině. Stranou nezůstanou ani každodenní životy civilistů za bojovou linií. Vyprávění oživuje vzpomínky těchto mužů a žen. Pomáhá lépe pochopit a vcítit se do minulosti, kdy se svět řítil do apokalypsy. (National Geographic)

(více)

Recenze (60)

0verseer 

všechny recenze uživatele

Prvá svetová vojna je neprávom trochu prehliadaná a mnoho ľudí ani nevie kto s kým a prečo vlastne bojoval, napriek tomu, že práve táto vojna mala priame dôsledky na vypuknutie ešte horšieho svetového konfliktu o 20 rokov neskôr. Apokalypsa: 1. svetová vojna je unikátny dokument poskladaný z takmer piatich hodín dobových záberov oživených vo farbe, ktoré sa vzhľadom na dobu svojho vzniku javia priam neuveriteľne, za čo tvorcom seriálu skladám veľkú poklonu. Ich dielo by sa pokojne mohlo premietať na hodinách dejepisu miesto suchého diktovania poznámok, ktoré nikdy nedokážu zachytiť brutalitu tejto vojny tak ako zábery rozsekaných tvárí, rady invalidov čakajúcich na protézu vo fabrike na umelé končatiny či podvyživených civilistov. Až po vzhliadnutí s totiž človek uvedomí, že podmienky vojaka boli častokrát horšie ako v 2. svetovej vojne. ()

porky93 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument, ale kvalit své obdoby pojednávající o 2. světové válce nedosahuje ani zdaleka. Zásadní rozdíl mezi oběma sériemi je v tom, že zatímco Apokalypsa: WW 2 se snaží stručně, přehledně a poutavě zmapovat stěžejní událostí 2. světové, Apokalypsa: WW 1 je spíše kritikou války, která ukazuje zejména utrpení vojáků i běžných lidí. V Apokalypse: WW 1 se tak dozvíte o tom, že vojáky v zákopech zaživa okusovaly krysy apod., ovšem neuslyšíte ani slovo o naprosto zásadních událostech války jako byly například Bitva u Jutska nebo Brusilovova ofenzíva. Dá se tak říct, že se tato série zabývá spíše řadovými vojáky, než válečnými událostmi. Obecně se taky orientuje zejména na západní frontu a informace o ostatních frontách jsou jen velice povrchní a zkratkovité, což mě rovněž zklamalo. Také mě mrzely různé historické nepřesnosti, například to, jak je král Jiří V. vyobrazen jako ústřední politická figura Velké Británie, i když ve skutečnosti neměl v podstatě žádnou moc. Co se týče vojenské strategie a taktiky, tak se v celých 5 dílech dozvíme akorát to, že všichni vrchní velitelé byli neschopní zoufalci posílající statisíce lidí na smrt (nepopírám, že to byla v některých případech pravda, zdaleka však ne ve všech). Dále zde prakticky vůbec nejsou vysvětleny politické příčiny války. Nakonec mi také vadilo poměrně chaotické uspořádání popisovaných událostí a neustálé skoky v čase i v místech. Když bych to shrnul tak po vizuální stránce je to vynikající práce. Skvělé záběry, které jsou zde navíc v barvě a v doprovodu výborné hudby, jsou opravdu poutavé. Klobouk dolů před tehdejšími válečnými kameramany. Po informativní stránce je tato série spíše zklamáním a ucelenější přehled o událostech 1. světové války vám poskytne i Wikipedie. Jako studijní materiál bych toto dílo asi nedoporučil, naopak jako svědectví hrůz a utrpení z této "Velké války" určitě ano. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tu sa nedá inak hodnotiť ako bravúrne, veľkolepé a tak realistické. Neviem, odkiaľ tvorcovia brali všetky tie zábery, ale uviesť ich do farebného zobrazenia a zostrihať to tak skvelo, to musí vyžadovať veľký cit. Ide jednoznačne o najlepší dokument z obdobia prvej svetovej vojny, aký bol kedy natočený a naozaj by to mohlo slúžiť ako učebnicový príklad dejepisu do škôl. Pre milovníkov histórie je toto povinnosť. 95 % ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Přes veškeré reálné nedostatky musím dát plné hodnocení, protože tato apokalypsa je lepší než ta druhá. Nevím čím to je, ale dokázal jsem se více vžít do obyčejných vojáků. S třetím dílem se mi dokonce pojí zajímavý zážitek. Koukal jsem se pozdě v noci a usnul jsem v průběhu. Zdálo se mi o tom, že střílím do francouzských pozic... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Začínam vážne uvažovať, či nepreceňujem dokumenty o 1. svetovej vojne, pretože ich často hodnotím najvyšším hodnotením. Proste tie informácie ma zaujímajú, som za ne vďačný, tiež za tie zábery a ešte viac ma vie potešiť aj farba. Tento seriál je kratší, no tá stručnosť je dosť správne zostrihaná a myslím, že v súčasnosti by som vedel odporučiť aj tento seriál. ()

Galerie (59)

Reklama

Reklama