Reklama

Reklama

Theeb

Trailer 1

Obsahy(1)

V otomanské provincii Hidžázu je jeden beduínský chlapec přinucen rychle dospět poté, co se během první světové války vydá na nebezpečnou cestu arabskou pouští ve snaze dovést britského důstojníka k jeho tajnému cíli. Arabská poušť v roce 1916. Snímek Theeb vypráví příběh jednoho chlapce, který se po smrti svého otce vydává na cestu k dospělosti. Když je poklidný život Theebova beduínského kmene narušen příchodem britského armádního důstojníka s tajným posláním, Theebův starší bratr Hussein souhlasí, že vojáka doprovodí na nebezpečné cestě přes arabskou poušť. Během výpravy jsou však přepadeni a Theeb i přes svůj velmi nízký věk rychle pochopí, že pokud chce zůstat naživu, musí dostát vlastnostem vlka, podle kterého byl pojmenován, a zakusit, co je to dospělost, důvěra i zrada. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (28)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Krásná kamera, krásné pouštní prostředí. Dýchá z toho atmosféra Arábie, na Lawrence opravdu nejde nevzpomenout. V první polovině mě Theeb velmi bavil, putování britského důstojníka a jeho průvodců pouští, skrývání se před nepřáteli, má to náběh na napínavé pouštní dobrodružství. Bohužel vrchol filmu přijde zhruba v polovině stopáže ve scéně přepadení. Jak klesne počet postav, tak klesne i zábavnost, do konce jsem se pak spíše pronudil. 65 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Taková typická festivalovka, která má pomalé tempo, ne moc rozvětvený děj a sází spíše na svůj festivalový efekt, než na to, aby byla pořádným artovým filmem. Ono ne všechno je nutně špatné - třeba to pomalé tempo se mi tu líbilo a dokázalo vyvolat tu správnou "introvertně-dobrodružnou" atmosféru, díky které mě to vlastně nenudilo. Jestli v něčem vnímám problém, tak především v tom, že to moc nepředvede, moc neřekne a vlastně z toho není nic, co bych si potřeboval delší dobu pamatovat. Hlavně tomu chybí nějaký silnější dopad, protože tu všechny postavy jsou zajímavěji a nosněji vykreslené, než hlavní hrdina. Tím je malý kluk Theeb, jehož očima sledujeme probíhající válku (ale jen z jeho pohledu, není to dětský pohled na válku, jen jeho přežívání a snaha se v ní zorientovat) a je ve všech událostech jen takový pozorovatel, který se ve všem snaží nějak vyznat, i když tomu moc nerozumí. Což by nebylo vůbec špatné, takový filmařský způsob je mi dost sympatický, ale blbé je, že o jeho postavě se za celý film absolutně nic nedozvíme a divák mu má fandit jen proto, že je to děcko. A to je podle mě dost málo, když už to má být hlavní hrdina. Kvůli tomuhle faktu je tak Theeb opravdu jen typickým festivalovým filmem, který neurazí, ani nenadchne a není úplně zbytečné ho vidět, ale ani nezanechá nic pro to, aby ho měl člověk potřebu vidět podruhé. 3* ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh, púštna atmosféra, a taktiež posolstvo. Ale celé toto strastiplné putovanie púšťou mi prišlo akési chladné, nevyvážené a miestami naozaj lyrické. Pritom ten začiatok, ktorý sa niesol v duchu príchodu britského vojaka, bol naozaj pútavý. Ale páčila sa mi tá myšlienka, že človek sa občas fakt musí správať ako vlk, aby zachránil seba samého... ()

Ice123 odpad!

všechny recenze uživatele

Občas si říkám, že lidé musejí hodnotit film dobře, jelikož byl uveden na MFFKV. Theeb je neuvěřitelně zdlouhavý s nic moc dějem. Vzhledem k tomu, že jsem noc předtím nespal a pak jsem čekal na lístky od pěti v Thermalu, tak je možné, že jsem prospal akční scény, ale opravdu velice o tom pochybuji.... Prostě jedna velká NUDA!!! ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Mě se teda Theeb moc nelíbil a utvrdil mě v tom hlavně konec, k hlavnímu malému hrdinovi jsem absolutně neměl žádné sympatie. Samozřejmě jsem mu přál, aby to přežil, ale ten konec mě nutil ho vidět spíš jinak. Možná je to tím, že nejsem zvyklý vídat děti, které okolností nutí se chovat jako dospělé a v tomhle smyslu je to silný film tématem. Ale zpracování je takové nudné a omšelé kromě kamery a pro nás exotické krajiny. Začátek byl nudný, prostředek mě bavil a konec zase nuda.... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na púšti v Jordánsku, na totožných miestach ako natáčanie veľkofilmu Lawrence z Arábie (1962). (MikaelSVK)
  • Režisér filmu spoločne s producentom strávili pred začatím natáčania viac než rok medzi beduínmi v púšti. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že natáčanie snímky začalo na jeseň, teploty sa pohybovali okolo 40-tich stupňov. Filmárom prácu sťažovali aj piesočné búrky, dážď či dokonca menšie povodne. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama