Reklama

Reklama

Údolí

(festivalový název)
  • Libanon Al-wadi (více)
Trailer
Libanon / Německo / Francie / Katar, 2014, 135 min

Obsahy(1)

Neznámý muž vyvázne z autonehody uprostřed údolí Bikáa s několika šrámy a ztrátou paměti. Záhy nato potkává skupinu lidí, která jej odveze na ostře střeženou farmu. Komplexní, znepokojivým tajemstvím prostoupená zpráva o stavu civilizace je dosud nejambicióznějším snímkem uznávaného libanonského tvůrce. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Mara97 

všechny recenze uživatele

Jakýsi libanonský Bruce Willis havaruje v poušti a vůbec si nemůže vzpomenout na to, kdo vlastně je, navíc jako by i zapomněl mluvit. Až nápaditě toto drama, ať už příběhem i skvělým vizuálem, připomíná Paříž, Texas. Nebo alespoň ze začátku. Zatímco většina sálu po celý film vzdychala a nervózně se převalovala na židlích z jedné strany na druhou a dost diváků i odešlo, já jsem byl nesmírně překvapen a z plátna jsem nespustil oči. Film má sílu a záběry, ačkoli jsou delší a statické, přesto nenudí a divák se lehko vžije do děje, do místa v jakémsi údolí před Bejrútem, jako by se tam i vlastně v celém kinosále zastavil čas. Přitom z toho všeho lze vyčíst, že se blíží něco velkého. Něco, co by souviselo s novým neznámým člověkem na farmě. Ale jeho se to právě překvapivě netýkalo, nýbrž války na pozadí. Režisér ukázal, že válka se dá natočit atraktivně a zajímavě, přestože vidíme pramálo výstřelů a akce, zatímco v ostatních válečných filmech se jimi naopak nešetří. Na čistých pět to není, avšak první shledání s libanonským filmem vnímám velmi pozitivně. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dlouhé, tiché, statické záběry, pohledy do prázdna, pomalu se pohybující postavy a absence dialogu - to je výrazivo, které divák snese pouze v omezeném časovém intervalu. Jakmile však vkročíme do Údolí, čas se zastaví a i pouhé dvě hodiny se mohou zdát jako věčnost. Neuvěřitelně nudný a roztahaný film se přitom snaží upoutat pozornost velmi jemnými náznaky, ze kterých vyvstane více otázek, než scénárista stihne zodpovědět. Jakási myšlenka se zde nachází, podle mého názoru však mohla být uvedena mnohem lepším způsobem. Z projekce jsem odcházel vyčerpán a zklamán. 3/10 [KVIFF 2015] ()

Reklama

january odpad!

všechny recenze uživatele

KVIFF 2015. Nejhorší film, co jsem ve Varech viděla. A nemyslím letošní Vary, myslím tím za všechny čtyři roky. A to jsem nevěřila, že může být něco nudnějšího, než film, kde mlčící bratři táhnou rakev svojí matky. Zde zřejmě už na scenáristu nebyly prostředky kvůli digitálnímu hadovi a digitální mouše. Sledování tohoto filmu bych dala nepříteli jako trest. Čekala jsem až do konce na pointu. Jestli někdo myšlenku tohoto "díla" pochopil, mohl by mi ji, prosím, napsat do zpráv? Já jsem se totiž nedočkala. ()

Tina.T 

všechny recenze uživatele

Tak se přiznávám, i já jsem z tohohle filmu zdrhla. Problémem nepříliš často natáčejících, popř, začínajících režisérů, bývá to, že je jim líto film radikálně sestříhat. Nechápou, že když nevezmou ty nůžky a neukrátí záběry, zabijí tak celý film. Nemám nic proti pomalému tempu a na festivalu v KV to tak nějak očekávám, ale tohle bylo moc i na mě. Kolem mě byli samí teenageri, které tam očividně někdo nahnal proti jejich vůli. Někteří se pronudili do půlky, druzí spali už po dvaceti minutách. Litovala jsem je, že nemůžou utéct jako já, protože záběr na záda muže kráčejícího po silnici, je po 5 minutách téměř statické nehybnosti opravdu, opravdu velmi dloooouhý.... (Vary 2015) PS: Nemohl by mi někdo z přeživších až do konce říct, o čem to vlastně bylo? ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama