Reklama

Reklama

Vraní vejce

(festivalový název)
  • Indie Kaakkaa Muttai (více)

Obsahy(1)

Jednoho dne si prodavač pizzy otevře stánek přímo na oblíbeném hřišti dvou chlapců. Ti okamžitě dostanou chuť na pizzu, pro ně dosud nepoznané jídlo. Jakmile zjistí, že jedna pizza stojí víc než měsíční příjem jejich rodin, začnou vymýšlet plány, jak si vydělat peníze, čímž nevědomky odstartují dobrodružství, které ovlivní celé město. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (8)

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Film je v podstatě rozdělen na dvě části. Jedna je zaměřena přímo na dva chlapce, kteří si snaží splnit svůj sen o západním jídle jménem pizza, kterou si chtějí zakoupit v nedaleké nově postavené restauraci v místech, kde si ještě nedávno hráli. Druhá část je už takový zapletenec více postav, které pozvolna poznáváme v první části a díky nim a jejich intrikaření, podvodům, úplatkům, politikaření a bůhví čemu ještě se sen chlapců přibližuje k reálnému vyplnění. Oba dětští herci hráli opravdu výborně a celý film si tak zcela podmanili. Na začátku se mi tedy moc nelíbila až psychopatická touha po kusu jídla, pro kterou by prodali snad i svoji babičku. Chudí a bohatí lidé byli, jsou a budou a je fajn ukazovat na mnohé nespravedlnosti ve společnosti, ale jak dát všem všechno? Chudoba cti nečiní a stejně tak bohatství z vás lepšího člověka neudělá. Jestli tedy snaha být lepším někoho vůbec zajímá a přemýšlí o tom. Každý musí prostě začít u sebe a hrát s tím, co mu osud nadělil. Proto bych uvítal spíše nějaké vyšší poselství, než jen sledovat vyprávění a chování v té klasické lidské rovině. To je v domovině slova karma smutné a to nemyslím jen tento film. Chlapci to naštěstí přes čáru neřeší, jinak bych šel s bodováním níže. Po příhodě, která postihla jejich rodinu se konečně zastaví a něco jim dojde, takže v tomto okamžiku jsem zbystřil a čekal, kam se jejich uvažování posune. Toho jsem se dočkal až v samém konci filmu, ale čekal jsem prostě víc. Ta událost s fackou mě dost fascinovala, a to zvláště v takové zemi, kde se pro ni nejde daleko. Jestli se to tam opravdu takhle řeší v médiích, tak to je už vrchol pokrytectví. Zajímavé nahlédnutí mezi obyvatele slumu a jak to nejen v té chudé části Indie chodí. Je to za čtyři hvězdy, ale slabší. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když napíšu, že jde o sociální drama, tak to může potenciální diváky odradit. On je to ale milý, zábavný a nepříliš drastický film o hezkém dětství ve slumu a hrách ve stoce plné odpadků. Globalizace už dotáhla všude, takže si chudá děcka čistí zuby pastou stejné značky, kterou používáme u nás. Akorát exotická lahůdka – pizza, která bezostyšně postaví svůj bufet hned na hranicích slumu – je pro ně téměř nedosažitelná. Dát si kousek téhle pochoutky pro dva chudé kluky znamená měsíční dřinu, ale taky spoustu dobrodružství, protože cena maličké pizzy je pro lidi ze slumu závratná. ____ Chudoba a bohatství nejsou nijak odděleny, tyhle dva světy se dotýkají. A tak zatímco dva malí otrhánci makají jak šrouby kvůli pizze za 300 rupií, jejich bohatý kamarád za plotem dostal na hraní štěně za 25 000 rupií. A matčin udivený pohled, když se dozví cenu štěněte, mluví za vše. Zatímco ve slumu si kluci hrají s psíkem, kterého dostali zadarmo. Smutek je v tom filmu přítomen nenápadně, například, když dva nezbedníci nechají vranám v hnízdě aspoň jedno vajíčko, zatímco bohatý developer se nepozastaví ani nad vranami, ani nad stromy a ani nad tím, že chudým dětem bere poslední plácek ke hraní. ___ Je to reálný film, který se nenimrá v ubohosti a ukazuje lidi velmi věrohodně. Včetně toho, jak by se kluci lehce zbavili svého čtvernohého kamaráda, včetně hrdosti, že si na pizzu vydělají sami. _____ A hlavně, nejde tu ani tak o pizzu, jde o pocit dát si poprvé něco v klimatizované, čisté restauraci, kde jedí i místní celebrity. Nebýt vyvržencem, být součástí společnosti. ___ Oba dva dětští představitelé hrají neskutečně. /9. 8. 17./ ()

Reklama

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Příjemný indický film, jak funguje kastovní systém a jak se dělají rozdíly mezi lidmi z chudiny a bohatými. Když je člověk vynalézavý dokáže téměř cokoliv, ale ne vždy to dopadne podle představ. Pěkná oddychovka, trochu to vede člověka k zamyšlení, že se furt máme dost dobře, i když někteří také žijí z ruky do huby. Pro mě velice pěkné 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina až na to milé poňatie, totálna nuda, až som si myslel, že si lakte ohryziem. Potom KONEČNE nastal zvrat, no nemôžem si pomôcť, celkový dojem z inak úsmevného snímku to už nezachránilo. Na drámu veľmi strohé, na jeden, dva okamihy, takmer bez popudu emócií, až som prekvapený, že sa jedná o Indický film. Po mnohých pozitívnych skúsenostiach s Bollywood-om, zrejme padol kameň na kosu .. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že být to americký film, dám hvězdy tři. Ale indický produkce a výprava se mi na rozdíl od té americké ještě nestihly přejíst. Proto pomíjím dětinskost a nepravděpodobnost a přeslazenost, protože hezký příběh to je, i když americky povrchní, přece jen sleduje bohulibý cíl... Nejvíce se mi však líbil soundtrack a nemohu ho nikde sehnat :( pomožte, příznivci csfd. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama