Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílí plantážníci chtějí uchvátit půdu mírumilovného kmene Seminolů, a proto podnikají všemožné kroky, aby indiány přiměli k přestěhování do rezervace v Arkansasu. Mladý náčelník Osceola však své lidi varuje před zrádností bělochů, nedůvěřuje totiž nabídkám na vysoké odškodné. Jeho tušení je správné, farmáři skutečně chystají past. Jejich plány naštěstí vyslechne zpěvačka z místního kabaretu Peggy, prozradí je člověku, který s indiány sympatizuje, a ten informaci předá Osceolovi. Náčelník se snaží vyhnout krveprolití, farmáři ho k němu naopak chtějí vyprovokovat, a proto unesou jeho ženu. Osceola se jí vydává na pomoc... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Mitičovka inšpirovaná skutočnou históriou? Nebol by to zlý nápad, nebyť opäť príšernej réžie. Film sa snaží držať historických faktov, a aj zobrazenie "floridského" prostredia vyzerá relatívne uveriteľne, ale podobne ako predchádzajúce filmy zrážajú do podpriemeru veľké chyby jednak v samotnom scenári a už spomínaná réžia. Gojko je stále odvážny a charizmatický hrdina (scéna s aligátorom pobaví), ale ostatné postavy sú nevýrazné alebo nesympatické. Hoci moje hodnotenie tomu nenasvedčuje, považujem túto mitičovku za jednu z tých lepších. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další východoněmecký western poukazující na vůli přistěhovalců poslat místní Indiány do rezervací a tentokrát o mladém náčelníku kmene Seminolů Osceolovi, usilujícího o mír, avšak zároveň varujícího o zrádnosti konání bělochů. Příběh ve své podstatě stejný jako předchozí z této tvorby, avšak v jedné věci přeci jen odlišný. Do příběhu jsou tentokrát zakomponováni i černoši a problém s otroctvím, takže po dějové stránce tu není jen nenávist k indiánům, ale zároveň i k afroameričanům. Jinak se to stále veze na stejné šabloně. Více jak o westernové dobrodružství se jedná o westernové drama, které dnes svoji atmosférou nijak zvlášť moc nenadchne. Scénář je značně jednoduchý, cílený svojí myšlenkou a však bez nápadů a vůlí po dějové stránce přinést něco nového. Pro televizní posezení po náročném dni však zcela vhodný. Nenutí u děje přemýšlet a tak se stává nenáročnou odpočinkovou záležitostí. ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Hrubě podceněný film řekl bych. Jedna z nejlepších mitičovek . Tvůrci se opět inspirovali osudem historické postavy, floridského indiána Osceoly z kmene Seminolů, kteří patřili spolu s Apači a kmeny velkých plání (lakotské kmeny, Čejeni, Arapahové) k nejvzdornějším indiánům žijícím na území USA. Bohužel však romanopisci a filmaři na tento kmen zapomněli, není skoro vůbec v povědomí lidí - neprávem. Boje se Seminoli probíhali hlavně ve 30. a 40. letech 19. století, měly charakter partyzánských potyček v bažinaté krajině, USA ztratily stovky vojáků. Na straně Seminolů stáli i černí otroci, v tom film rozhodně nelhal. Vykreslení typicky zlého kapitalisty prozrazuje, jaký režim film natočil. Klady podle mě ovšem převažují. 65 % ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený dětský film, který jsem sledoval s obavami a s prstem na tlačítku Eject disc. Už to znám, mockrát jsem to tlačítko musel použít, protože dětství je bohužel dávno v hajzlu. Kromě posrané režie komunisty Petzolda to nebylo vůbec špatné. Dokonce jsem i akceptoval Osceolův útok na krokodýla. Psal se totiž r. 1835 a on už neměl náboje. Film vlastně nese i poselství. Střez se Jihu, tvůj čas se naplňuje, za 30 let tu bude občanská válka a ty dobrý otrokářský Jihu ji prosereš. Pro mě naivní ale docela dobrý.... ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Film není špatný i na dnešní dobu. Podle mě filmaři tehdejší NDR točili v rámci možností a nedopadlo to úplně špatně, i když bych mohl o některých kulisách pochybovat. Samozřejmě hlavní role připadla opět tehdejší hvězdě Gojko Mitiči. A třeba že někteří nazývají tohoto herce tělocvikářem a nemohou unést, že se zviditelnil ve filmech točených hlavně v NDR, nelze zapomenout, že tento herec se objevil i ve slavném Vinnetouovi, který se točil v NSR a v Jugoslávii. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama