Reklama

Reklama

Havana, Paříž Karibiku

(TV film)
  • Francie Cuba, La Havane
Francie, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Metropole Kuby hýřící barvami. Havana, hlavní město Kuby, je místo překypující energií a ruchem. Dnes v ní žijí dva miliony čtyři sta tisíc obyvatel, což z ní činí nejlidnatější město Karibiku.
V roce 1509 připluli na Kubu první španělští kolonisté. V 17. století pak Havana zažila období výrazného růstu, kdy bylo vystavěno množství budov, kombinujících různé architektonické styly z oblasti Iberského poloostrova. Přepychové fasády se staly obětí času a jemného deště z roztříštěných vln. Nicméně právě v tom spočívá hlavní kouzlo Havany.
Již tradiční pýchou Kuby jsou doutníky Havana. My navštívíme továrnu z roku 1845, kde pracuje šest set zaměstnanců. Prostory jsou navíc ukázkovým příkladem industriální architektury 19. století.
Klíčovým prvkem pro ekonomiku Kuby je rovněž pěstování cukrové třtiny, sloužící k výrobě cukru, ale také rumu. K rozvoji cukrovarnického průmyslu na Kubě zásadně přispěla Španěly uskutečněná deportace přibližně milionu afrických otroků, kteří na plantážích dřeli s mačetou v ruce i devatenáct hodin denně. Země zvýšila svou produkci a stala se největším výrobcem třtinového cukru na světě. Rozvoji tohoto průmyslu napomohlo zavedení železnice, k němuž došlo v roce 1837. Kuba byla tehdy teprve sedmou zemí na světě, která se mohla pochlubit železnicí.
My dále pronikneme do historického srdce Havany, kde se od zapsání na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v roce 1982 konečně realizuje program obnovy. Jedná se o záchranu hlavních historických památek, ale také o nové oživení obchodních ulic s osobitým půvabem. Proměny přispěly k rozvoji turistiky, která se stala hlavním pramenem deviz pro hospodářství země. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele

Je jen málo cestopisnych dokumentů které mě osloví, ani nevím čim to přesně je, chabá autenticita? Průměrný turistický dokument bez srdce... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkná architektura, atmosféra a lidé, kteří jsou rádi, že vás vidí. Lacino a tzv. Brett Pitt efekt. Kdokoli , kdo v Havaně vystoupí z letadla se najednou cítí jako Brett Pitt, protože všechny Kubánky se chtějí provdat do EU. ()

Reklama

Galerie (15)

Reklama

Reklama