Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tecumseh byl vychován v rodině obchodníka se zbraněmi McKewa, společně s jeho dětmi Simonem a Eileen, jako vlastní a vyrostl ve vzdělaného muže. Eileen ho miluje a otec i bratr nejsou proti. Tecumseh se brzy přesvědčí, že ani poctivý McKew, který byl zvolen soudcem, nic nezmůže proti zvůli bílých osadníků a odejde ke svým lidem. Je přesvědčen, že tam bude moci lépe bojovat proti násilnostem, kterých byl svědkem. Pod jeho vedením skutečně začíná vznikat spojenectví mezi indiánskými kmeny, což znepokojuje guvernéra Harrisona. Snaží se proto vnést mezi kmeny rozepře. Harrisonovým poradcem se stává Simon a odmítá prodat indiánům zbraně. Eileen stále Tecumseha miluje a s bratrovým jednáním nesouhlasí a tajně Tecumsehovi zbraně odveze. Na zpáteční cestě je však přepadena a zraněna, útočníci se snaží přepadení svést na indiány. Harrison využije Tecumsehovy nepřítomnosti a zaútočí na indiánskou vesnici a vypálí ji. Tecumseh po svém návratu je zdrcen, ale shromáždí kolem sebe ty, co přežili. Brzy se na něho obrátí se žádostí o pomoc generál Brook - Amerika vyhlásila válku Anglii a bez pomoci indiánů se generál neobejde. V jeho táboře se Tecumseh znovu setkává s Eileen, kterou zachránil lovec Jean po přepadení. Při útoku na pevnost je Brook zabit a jeho nástupce, rasistický plukovník Procter všechny požadavky indiánů stroze zamítá... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Na východoněmeckou produkci poměrně historicky věrný a realisticky pojatý příběh bojuje nejen s nenasytnostní bílého muže, ale především se zbytečně osekaným scénářem, který se zřejmě nuceně musel vejít pod dvě hodiny. Řada dějových scén tak působí nedopracovaně, motivace postav je zkratkovitá až na hranici srozumitelnosti a poetika, která je mnohdy naznačená (kůň pobíhající po bojišti, neustálé odjíždění do západu slunce apod.), nemá dostatečný prostor, aby vynikla, což se bohužel týká i téměř ústřední milostné linky. Zbývají proto pouze nelogické bojové scény (kdyby takhle zacházely se svými vojáky obě strany konfliktu, je dnes Amerika vylidněná) a vybledlý lesk klasických indiánských filmů. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro ctitele Steubenovy knižní předlohy téměř určitě zklamání. Přestože film knihu několikrát doslovně cituje, zároveň (a to bohužel daleko častěji) ji překrucuje, přidává různé zbytečné postavy a naivní zápletky, snaha tvůrců je sice zjevná, ale její výsledek dost rozpačitý. O "věrném" zachycení skutečných historických událostí, které inspirovaly román i film už ani nemluvě. Ani závěrečná bitevní scéna, ač s poměrně slušnou výpravou, neohromí svým zpracováním. Třetí * má u mne "Tekumseh" jen díky mým sympatiím k reálnému předobrazu titulního hrdiny. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z nejpovedenějších Mitičových indiánek. Mohl z toho vzniknout šrot, jenomže celé to režíroval Harald Kratzert, který svému řemeslu celkem rozumí, takže se s historickým tématem (Tecumseh je skutečná historická postava) celkem úspěšně popral. Jenom větší výpravu tomu nedal, takovémuto tématu by slušel velkofilm a ne spíše komorní podívaná, jakou nám naservíroval. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No v tom co vzniklo v NDR filmech od studia DEFA po snímku Bílí vlci patří Tecumseh určitě k těm podařenějším kouskům. I když nemůžu se u tohohle filmu zbavit pocitu jistého promarněného potenciálu který určitě zpracování příběhu o skutečné historické postavě tenhle film měl. Každopádně to jak je příběh pojatý s tím nemám problém ani si nemyslím, že by to byla nuda nebo měl film pomalý tempo. Nicméně naskýtala se tu možnost natočit pár opravdu epických bitev, ale v tomhle směru jde spíš o zklamání. I když je to aspoň první film ve kterým má Gojko Mitič konečně pořádnej souboj nejdřív na meče a pak i na pěsti. Dále je určitě podařená hudba a trocha tý nostalgie. No celkově to na ten průměr vystačí, ale mělo to na víc.55% ()

klerik

všechny recenze uživatele

Dobrá nuda... Kopa klišé. Najlepšia gojkovina sú BIELI VLCI a toto malo o dosť hršie tempo, napriek tomu, že Tekumseh má za predlohu oveľa slávnejšiu knihu (sériu). Pokiaľ si dobre pamätám, kniha bola zaujímavá aj tým, že šlo o opačný pohľad na spor Anglicko/Francúzsko ako u POSLEDNÉHO MOHYKÁNA, čiže film je niekde úplne inde... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film zobrazuje skutočný život indiánskeho vodcu Tecumseha (1768–1813), vrátane jeho vojny a neskoršej smrti vo vojne v roku 1813 počas bojov s Britmi proti Spojeným štátom. (westerns)

Reklama

Reklama