Reklama

Reklama

Pařížský máj

(festivalový název)

Obsahy(1)

Východiskem slavné poetické ankety, natočené metodou cinema-verité, je sociologický průzkum mezi Pařížany i pařížskými Alžířany v prvním období po skončení „špinavé války“ v Alžíru, které se označovalo za „první jaro míru“. Z více než padesáti hodin natočeného materiálu vznikl snímek, který si ve dvou kapitolách (Modlitba na Eiffelově věži a Fantomasův návrat), slovy režiséra, „neklade jiný cíl než podat poctivý, i když snad ne věrný obraz existence určitého počtu Pařížanů.“ (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (3)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Vypadá to zdánlivě jednoduše: stačí vyjít na ulici a zaplést se do rozhovoru s ochotným Pařížanem, rozvést s ním dialog pomocí jemné maieutiky (film by se mohl jmenovat "Le joli maïeutique"), natočit vše s kameramany, kteří vědí, že dokumentární záběr nemusí znamenat jen zapíchnutí stativu s kamerou do země a pak jen už zaostření na mluvící hlavu a nakonec film osvěžit pár hlubšími úvahami k zamyšlení. Ale protože uplynulo přes 50 let a nikdo zatím kvalitou ani dosahem na toto dílo skutečně nenavázal, mluví to co se týče jednoduchosti úkolu, jež před autory stál, za vše. Film ve své době doplňoval filmařský proud rodící se (francouzské) cinema-verité, zejména slavnou Kroniku jednoho léta dua Rouch/ Morin. Duše Francie, vystopovaná na pařížských ulicích, setřásající ze sebe břemena minulosti a hledající jinou budoucnost. P.S. Film má v originálu cca 160 minut, ale v anglické verzi (původně pro USA) byl obsah sestříhán na necelé 2 hodiny. Byly vystřiženy některé důležité scény, zejména ty, jež měly politický přesah (např. vzpomínání na mučení za alžírské války). Právě tato verze je také na uloztu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Videná dvojhodinová verzia. Prvá hodina sa venuje pouličným anketám, kde obyvatelia Paríža odpovedajú na otázky bezprostredne, nie úplne premyslene a možno tým pádom aj najúprimnejšie. Čo pre Vás znamenajú peniaze? No zmysel života predsa....istá pani, ak by bola mladšia, hneď by šla do júesesár a vie dobre prečo, ak keď tam nikdy nebola. Štastný to človek. Ostatne otázka pocitu životného šťastia je jednou z kľúčových Parížskeho mája. Počas druhej hodiny sa Marker venuje dlhším rozhovorom a okrem iného sa dozvieme, že Francúzsko je matka všetkých jej obyvateľov, či už Francúzov, alebo Alžírčanov, problém však je v tom, že tu chýba otec.... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama