Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám v nesmírné úctě všechny ty, kteří vyráží tam, odkud většinou všichni zdrhají, nebo už dokonce utekli. A těm, kteří utéct nemohli jsou jedinou nadějí na přežití. Ano, mluvím o záchranných jednotkách všeho druhu, hasičskými počínaje po všeliké záchranáře konče. A Coast Guard z toho samozřejmě  nevyjímaje. Mimochodem o to více mám v úctě prince Williama z Walesu, protože je to mimochodem pilot Sea Kingu a nejednou už zachraňoval za jeho kniplem životy z rozbouřeného oceánu. Tedy žádné palácové princátko jak by si asi někdo mohl myslet. Příběh tohoto filmu nás zavádí do poválečných let na hodně nehostinné pobřeží, toho času během zimní bouře. Ke dvěma potápějícím se tankerům vyráží záchranné lodě US Coast Guard a toto je příběh (skutečný !) jedné z nich. Upřímně nechápu jak to tu někdo mohl okomentovat jako nuda nebo dokonce filmový průser. Já jsem u toho napětím opravdu nedýchal. Člověk až nechápal, jak ta malá lodička dokázala vydržet pohromadě v tom rozbouřeném moři a vůbec, že nebyla jinak konstruována. Jasně asi to byla nějaká poválečná modifikace nějakého torpéďáku, ale přeci jen vyrazit na moře s vlnami velikosti baráku, do orkánu s plátěnou stříškou nad hlavou... To jsem nechápal.  Dle fotek z návratu ale holt tehdy muži pobřežní stráže takové lodi používali. Trochu mne mrzelo, že konec do sebe začal najednou po tom všem moc pěkně zapadat.počasí se náhle uklidnilo  a to připlutí přímo proti přístavu...  Tohle si asi páni filmaři trochu doupravili. Jináč to ale bylo super a kdo má rád katastrofické a survival filmy, měl by si Do posledního dechu dát! Beru z žebříku vraku na palubu 4 námořníky . * * * * ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Více než film na motivy skutečných událostí je tohle taková dramatická limonáda. Slušně natočená, místy napínavá, ale také dost natahovaná a emočně ne tak silná, jak by mohla. Celá romantická linka mi přišla nadmíru zbytečná. Příběh skvělý, ale zasloužil by si důstojnější odvyprávění. Režijně je to dost mdlé. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Historická dráma je vlastne príbehom dvoch mužov, ktorí sa náhle ocitnú v situácii, kedy musia úplne prehodnotiť svoje doterajšie správanie a vrhnú sa do neznámych vôd, zvaných hrdinstvo. Akčná dráma tak viditeľne stavia skôr na zážitkoch zainteresovaných, než na samotnú záchranu ľudí z lode SS Pendleton, na odvahu, odhodlaniu, vieru v sama seba a predovšetkým vôľu to nevzdať a bojovať do posledného dychu. More je a vždy bolo jedným z najsilnejších a najmocnejších živlov na tejto planéte. Svoje o tom bezpochyby vedela aj posádka tankera triedy T-2 SS Pendleton, ktorý sa roku 1952 pri svojej plavbe po úplne rozbúrenom mori rozlomil napoly. Rozhodne stojí za pozretie a zaslúži si naše uznanie, pretože v bodoch, ktoré si film vytýčiť ako prioritu, doslova exceluje a v tých ostatných rozhodne nezapadá do priemeru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Rutinérsky udělaná, tisíckrát viděná velká nuda. Hlavně to nezapomeneme švihnout do naprosto zbytečnýho 3déčka a opatřit nezbytným sloganem : Based on true story. Já se pekelně nudil strhující survival či hrdinský akční thriller jak se nám snaží nakdákat distributor se nekoná ani náhodou. Vlastně to na mě působilo jako totální pohoda s absencí čehokoliv jako je strach o postavy nebo obavy o jejich život. Prostě rodinej Walt Disney kterej střídavě nudí, střídavě uspává, občas nabídne nějakou tu digitální vlnu a dokonce se snad aspoň místy snaží o nějakou dramatičnost, ale vy prostě víte, že to nakonec stejně dopadne nechutně dobře a žádnýmu z těch hrdinů kteří jsou u vám u prdele a chtěli by jste je vidět na dně oceánu se nemůže nic stát. A jak už jsem zmínil 3D úplně na nic. Akorát mě boleli oči a uši z těch brejlí debilních. Jednou a dost.40% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka, ale spolehlivá zábava.Plusem je, že příběh je dle pravdivých událostí a jedná se o největší záchrannou akci na malém člunu na světě, což bohatě stačí k zaujetí. Natočeno je to slušně, byť bystřejší divák pozná, že se většina filmu natáčela ve studiu a mínusem alespoň pro mě je i produkující společnost Disney, která nás připravila o drsnost, úmrtí a brutalitu.. Nuž, co se dá dělat. Film zaujme i něžnější pohlaví díky light romantice a sympaťák Chris Pine spolehlivě ženám oku lahodí, takže pokud nevíte, na co vzít přítelkyňi, tak Finest hours by mohl zabodovat. Story 6/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 7/10. 65% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)
  • Když Miriam (Holliday Grainger) přijede na základnu pobřežní stráže, aby si promluvila s velícím důstojníkem Danielem Cluffem (Eric Bana), venku hustě sněží. Když ale ze základy odchází, můžeme si všimout předního skla na autě, se kterým přijela, že je čisté a nezasněžené. (Patrik256)

Reklama

Reklama