Reklama

Reklama

Cesta vzhůru

  • Česko Hory, má panenko (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta vzhůru vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů, ale také o kompromisech a ceně, kterou mohou mimořádné osobní výkony stát. Radek Jaroš si jako první Čech a teprve patnáctý člověk na světě splnil horolezecký sen a zcela unikátně za přítomnosti kamery vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do tzv. Koruny Himálaje. Film se tak pro diváka stává mimořádnou příležitostí absolvovat společně s Radkem a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou strastiplnou cestu na osmitisícový vrchol a stát se na malou chvíli doslova součástí expedice na K2. Štíty velehor jsou najednou dostupnými i pro ty, kteří hory sice obdivují, ale něco podobného by nikdy sami nepodnikli. Diváci tak mohou díky filmu autenticky prožívat obavy i úlevu hlavních hrdinů, pocítit tíhu každého kroku i dechu v nepředstavitelné nadmořské výšce a snad i nakonec porozumět majestátné kráse, za jejíž dotek se mnohdy platí tou nejvyšší cenou. Na rozdíl od horolezeckých filmů jsou součástí děje další paralelní postavy mimo expedici, rodinní příslušníci Radka Jaroše. Film sleduje jejich mnohdy zoufalou snahu vypořádat se s vlastním strachem o někoho blízkého, pochopit ho anebo se alespoň s nepochopením jeho nebezpečné záliby pokoušet vyrovnat. V Cestě vzhůru nejde o pouhou dokumentaci historického úspěchu českého horolezectví, ale též o širší pohled na lidské zdolávání extrémních překážek, a to nejen ve fyzickém slova smyslu. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (39)

BenQ_ 

všechny recenze uživatele

Problémem celého filmu je střih. Například záběr, jak se tři minuty snaží otevřít fruko.. to člověku přijde vtipné prvních 5 sekund. Kdyby stopáž měla 60 minut, vynechaly by se záběry s labilní dcerou, která má z nějakého neznámého důvodu ze sebe furt dělat chudinku, k tomu zkrátit nějaké zbytečně dlouhé záběry, kde se půlminuty koukáte na to stejné a nic se neděje (hned na začátku se asi minutu a půl Jaroš ksichtí v bolestech.. hm, super), byl by film hned lepší. Fanouškům hor však film doporučuji, záběry z výstupu na K2 jsou autentické a snad jediné z filmu uměle nehrané. Rozhovory totiž někdy připomínaly grotesku a snaha hrát si na filozofy a říkat životní moudra tu místo toho vyzněly spíše vtipně. Už ne vtipně ale spíše zoufale se snažili autoři filmu dát v závěrečných pasážích dynamiku, tak tam práskli záběry ze zimy, které vůbec nedávaly smysl vzhledem k tomu, že expedice probíhala přes léto. 50% a to jen díky horám ;) ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se opravdu těšil, a počkat si, až se někde objeví se opravdu vyplatilo. Musím říct, že ne u všech filmů jsem byl schopen čekat tak dlouho, prostě jsem na ně zapomněl. Ale ne zde. Dokument je dobře zpracován, ze začátku mi sice chyběli popisky, kdo je kdo, ale po chvíli se ukázalo, že to vůbec není potřeba. Rozhodně jsem po shlédnutí byl spokojený, jak po stránce, co jsem se dozvěděl, tak po stránce zpracování. ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Hromada zvučných sponzorů dohnala českého nejúspěšnějšího horolezce Radka Jaroše k natočení dokumentu, jehož náplní je přiblížit strastiplné zdolávání životního snu – Himalájské koruny. Cesta vzhůru obsahuje hodnotné záběry z výplazu na K2, které jsou na celém tom 100 minutovém díle to nejlepší, co je k vidění a proto **. Kámen úrazu celého dokumentu je nevyváženost, protože hodnocení a vůbec atraktivitu shazují dolů pasáže, ve kterých se nesmyslně filozofuje, debatuje o ničem a konverzace tak nějak vyšumějí do ztracena, aniž by obecenstvo dostalo šanci pochopit, o co vlastně jde. Lidé z okolí Radka Jaroše hovoří do kamery ustrojeným, nezajímavým způsobem, který se vůbec nehodí na velké plátno. Když do toho všeho přidáte neadekvátní střih, kdy jednotlivé časové linie absolutně nedávají logiku, tak z toho vychází asi 20 minut čistého času, které stojí za návštěvu kinosálu. Pro český národ obrovský úspěch naneštěstí dostal prvotřídní vizuální dokumentaci, ale to nemění nic na tom, co přes všechny pozitivní i negativní fakta tento člověk dokázal. Promarněná šance, která bije do očí jen díky marketingové kampani a nastavenému PR.//18.9.2015//Kino Kopřivnice//100,- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bulvarizace horolezectví aneb dokument o Jarošových prstech na nohou. To, co bych rád viděl, se krčilo až ve druhé půlce snímku, až byla ukojena touha mas po informacích ze soukromého života sportovce a pár nechutných lékařských záběrech. Ale samotný výstup na K2 mě strhl až k celkově nečekaně vysokému hodnocení. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Hvězdička z úcty k Radkovi a k horám. Formát dokumentu je nudný, místy až trapný. Jít na tohle do kina, tak odejdu. Koho zajímá, že Radek spí na ostro, po probuzení chodí močit na zahradu a pak si jde zaplavat? Chybí informace o tom, kdo mluví. Dcera z prvního manželství je identifikovatelná: "V této čekárně mě počali." Home video, v němž se Radek dívá na home video (záběry ožralého vousatého vodáka zápasícího s lodí ale ukazuje i na besedách, takže jaksi ztrácí kouzlo...). ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama