Reklama

Reklama

Tajemství ztracené říše Inků

(TV film)
  • USA Inca Mummies: Secrets of a Lost World (více)

Obsahy(1)

Dokázali v Andách vybudovat neuvěřitelně prosperující kulturu. Inkové pokořili zemi silných zemětřesení a vulkanických pohoří, sahajících až k nebesům. Vytvořili významnou říši, vždyť téměř jedno století zářila v Andách jako drahokam. Jenže pak se objevil temný mrak, který zastínil inckého Boha slunce a zničil téměř vše, co inkové vytvořili. Památky na tuto civilizaci ohrožuje jednak rostoucí počet obyvatel Peru a také neukojitelný hlad hledačů pokladů. Snaha archeologů o záchranu co největšího počtu památek incké kultury je doslova závod s časem.
Incká říše patřila k nejvýznačnějším kulturám v dějinách lidstva. Inkové byli přitom ještě před necelými šesti sty lety jen jedním z domorodých národů Jižní Ameriky. Z původně malého horského království se v poměrně krátké době stala jedna z nejúžasnějších říší v lidské historii. Inkové o sobě tvrdili, že jsou potomky Boha Slunce. Pokud se jim podrobované národy podřídily a začaly uctívat inckého Boha Intiho, probíhalo rozšiřování říše poklidně. Inkové přejímali od porobených národů to nejlepší z jejich kultury, a i díky tomu pozvedli svou civilizaci k novým výšinám. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dokument, ze kterého mrazí. Říše, která zanikla necitlivým zásahem nezvaných návštěvníků zvenčí. Koho nezmohly neštovice, byl zabit španělskými nájezdníky. Viděno na čt 2 v rámci cyklu Království divočiny. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Nie je to až tak ohromujúci dokument, ako by sa dalo čakať podla tunajšieho hodnotenia. Taktiež sa mi nepáči počínanie national geografic. Amíci so západnou európou by snaď chceli, aby ľudia inde žili ako žebráci v slamenných stanoch bez elektriky, vodovodu, či plynu, aby sa oni mohli kochať historickým dedictvom, ktoré im ani nepatrí. Chudáka, ktorý si chce prilepšiť nazývaju vykrádačom a čo su potom oni? Kolko ľudí vyzabíjali ich praotcovia a kolko histórie zrovnali so zemou pokial vystavali tie velkomestá v USA? Bez tých morálnych a subjektívnych názorov by to bolo lepšie. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama