Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 1

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (186)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Rasa nebo Závod, pokud za celý film Carice van Houten neukáže ani jednou kozy, český distributor to může pojmenovat jak chce a stejně to nepomůže. Takřka evropský film o americkém černošském atletovi, který se snaží ukázat hrůznost nacismu a především jeho nestoudnou propagandu, což OH v roce 36 především byla. Zároveň ovšem ukazuje i paradoxní situaci, kdy Američané měli na oko problém s nacistickou ideologií o nadřazenosti vybájené a neexistující árijské rasy a zároveň si u nich doma "negr" nemohl umýt ruce ve stejném umyvadle jako běloch ještě dlouho po skončení druhé světové. Ta kritika na americkou rasovou segregaci je v celém filmu patrná a dá se říci, že hraje prim. Nacismus se pak bere pouze za extrémní měřítko toho samého přístupu a tím dělá z Američanů té doby regulérní imbecilní pokrytce. Problém filmu spočíval v tom, že byl celý protkán lacinými CGI efekty, závody byly zachycené totálně nepřehledně, většinu děje tvořil balast o osobním a rodinném životě Owense, chyběl sebemenší náznak po masovějším komparzu u papírově masovějších scén a především dobové záběry, kdy jsem měl chuť vidět jak to ve skutečnosti bylo a nikdo mi to neukázal ani v závěrečných titulcích. Nacistické figurky jako Goebbels, který zde vypadá jako model předvádějící XS velikosti po konci kariéry a Riefenstahlová, dvorní režisérka nacistické propagandy, která je zde zase sexy liberální milfka, rovněž nevylepšují dojem. Vraždená stopáž pak ten dojem ubíjí úplně a typický nalinkovaný děj ohledně sportovních dramat jakbysmet, ovšem s tím rozdílem, že Owens si to vodí od začátku filmu až do jeho konce, takže zde chybí ten typický zábavný dril a postupné zlepšování se za prolínajících krátkých záběrů znázorňující velké časové období a enormní úsilí v něm vynaložené.60% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Načančaná dobová atmosféra mě nadchla, ale bohužel se to dost vleče a těch dilemat jestli má, nebo nemá závodit bylo moc. Druhá půlka na olympiádě je rozhodně lepší. Nacistická monumentálnost funguje a bavil mě ten Goebbels. Šla z něj mrazivost. Kontrasty mezi rasismem v Německu a Americe nebyly špatně podané, ale bohužel je ten film moc dlouhý a používá všechny propriety cukrkandlového životopisného filmu. ()

Reklama

PP66 

všechny recenze uživatele

Další z antirasistických sportovních snímků tentokrát o Jesse Owensovi, který na olympiádě v Berlíně dokázal porazit nacistickou ideologii méněcenných ras. Škoda, že Američané nenechali ze zištných důvodů ve štafetě běžet dva Židy. Vyvážený historický pohled na události směřující k OH 1936 netočili Amíci, ale z větší části Evropané, což je příjemná změna. Za 3,5 hvězdy. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Taková pocta z povinnosti. Hezky to vypadá, ale jen do chvíle, než kdokoli promluví, protože pak to je zralé na skřípání zubama. Takové směšné prvky jako Goebbels (jako wtf to nevědí jak vypadal???) a nebo strašně akční Riefenstahl, to spolu se zmíněným scénářem dost sráží. Škoda je, že závody nenesou žádné drama, výstřel - pár roztřesených záběrů na Owense - a vítěz. Emoci dokázaly vyvolat až staré záběry, ze kterých je něco cítit.. škoda, že se nepodařilo zprostředkovat ten neskutečný tlak, kterému Owen určitě čelil. Pocitově bych šel s hodnocením ještě níž, ale určité kvalitní řemeslo tam vidět je.. Jesse Owens by si však zasloužil víc a zároveň míň - tedy méně minut, tohle bylo moc dlouhé. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli to bylo záměrem filmu, ale podařilo se mu ukázat kazy všech stran, takže tak nějak cítíte, že v těch dějinách není nikdo dokonalý a není nikdo naprostý hajzl. Snad až na Goebbelse. Každý má svoje chyby, ale přece jen tu něco krásně vyniká. Sportovní duch, přátelství a naděje. Nemůžu jinak, tenhle film mě dostal. A přiznám se, že s Leni bych se chtěl setkat. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • James Cleveland Owens měl přezdívku „Jesse“, kterou mu v 9 letech dal jeho učitel. (ARI50)
  • James Cleveland Owens získal 4 zlaté medaile na olympijských hrách v Berlíně. (ARI50)

Reklama

Reklama