Reklama

Reklama

Píše se rok 1942 a v okupované Varšavě dojde k brutální vraždě polské prostitutky, která byla německou agentkou. Svědek, muž z domu, kde k vraždě došlo, slyšel odcházet muže a zahlédl německou generálskou uniformu. Major Grau z německé rozvědky chce vraha vypátrat. Ve Varšavě v té době působí tři generálové. Generál Kahleberge, který nemá čas na soukromý život, ale občas se chová tajuplně a někam zmizí. Dalším je generál von Seidlitz-Gabler, který si užívá života s dámičkami, je velmi opatrný a vždy se přikloní k té straně, která má navrch. Posledním podezřelým je generál Tanz, německý hrdina od Leningradu, který byl poslán do Varšavy, aby se vypořádal s polským odbojem. Tanz působí především jako dokonalý voják plnící rozkazy, ale říká se o něm, že je šílenec a libuje si v zabíjení. Ani jeden z nich nemá na večer vraždy alibi a všichni se snaží Grauovi vyhýbat. Když se Grau přiblíží k rozuzlení případu, je z popudu generála Kahlebergea povýšen a přeložen do Paříže. (TV Prima)

(více)

Recenze (63)

majo25 

všechny recenze uživatele

Hlavne skvelé herecké osobnosti na čele so skvelým O'Toolem robia z tohoto vojnového snímku zaujímavé dielo, mierne netypické a originálne. Pretože vyšetrovanie jednej či dvoch prostitútok na pozadí likvidovania tisícov ľudí počas 2. svetovej vojny je neobvyklé. Samozrejme, nie všetko originálne je aj dobré, spomeniem napr. preklenutie vyšetrovania do súčasnosti, ktoré príbehu podľa mňa neprospelo. Stratila sa tým špecifická atmosféra. Projekt Valkýra je do filmu vsunutý zase prvoplánovo, čím čiastočne vznika nehomogénny filmový guláš. K tomu krutá stopáž, ktorá jednoducho nevie udržať po celý čas tempo a vzniká plno hluchých miest. Hodnotenie: 65% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na začiatok zožeňte hodne peňazí, aby bolo na množstvo známych a dobrých hercov a na výpravu, ktorá zabezpečí autentickosť dobových predmetov a prostredia. Potom pridajte zmes kriminálky, vojnového filmu a operácie Valkýra. Primiešajte milostný motív, zopár nepravdepodobných zvratov a nevšímajte si neárijský výzor Omara Sharifa. Všetko to dôkladne miešajte dve hodiny a dvadsať minút. A potom sa zamýšľajte nad tým, prečo to nevyšlo. Litvakov film je ako omáčka, v ktorej sa jednotlivé ingrediencie nespojili do homogénneho celku. Viacerí herci splnili očakávania, ale Peter O'Toole to s kŕčovitosťou a panákovitosťou svojej postavy dosť prehnal. Takže záverom môžem byť spokojný s tým, že tento nákladný film ostal právom zabudnutý,. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se těšil - thriler z války z prostředí německé generality, navíc hvězdně obsazený, to vypadalo super. A tak tu máme majora Graua (překvapivý Sharif), který vyšetřuje ve Varšavě a později Paříži vraždy dvou prostitutek, přičemž v Paříži mu pomáhá místní inspektor (Noiret). Podezřelý jeden z trojice generálů (Gray, Pleasance, O´Toole), kteří mají vlastní starosti a majora k sobě ani nepustí. Bohužel to funguje tak napůl. O´Toole jako modrooký blonďák s pychopatickým pohledem je nácek jak když vyšije, bohužel díky tomu je Vám od začátku jasné, kdo je vrah, zvlášť když z gustem čistí domy ve Varšavě pomocí plamenometů a tanků. Režisér navíc zapomíná na pátrání, vyšetřovatel nemá prostor (a konec jeho pátrání je vysloveně antiklimatický). Místo toho je tu mladá romance, podivné skoky do budoucnosti a ještě i oerace Valkýra. Dobře zahrané s některými dobrými scénami, ale příšerně dlouhé, roztahané do všech stran a místy i dost nudné. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je to podle mého soudu poněkud nepříslušný příběh. Jde jistě o kombinaci detektivky, válečného filmu a horroru. Zasazení celého příběhu psychopata gen. Tanze do války s jejími absurditami a zrůdnostmi působí až téměř bizarně. Důstojník abwehru v podání pana Sharifa , takto ze zpravodajské služby zde kráčí po stopě vraždy, a to bez ohledu na to, co se děje kolem. Pátrání ve válečné vřavě mi přijde neskutečné. Nicméně, daří se mu a smyčka se pomalu stahuje kolem zmíněného psychopata. Vyšetřovatel je veřejně zabit a odklizen. A nic se poté neděje. Tohle je možné jen v armádě.Pan O´Tool podal parádní výkon. Má-li film ukázat ne popsané šílené fenomény, které se mohou realizovat jen za války a jen v armádě, pak film splnil svůj účel a poslání.... ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Poněkud zváštní slepenec detektivky (vyšetřování vraždy) a válečného filmu s namícháním spiknutí generálů (atentát na Hitlera), které bylo asi nutné, aby nastal v ději jakýsi přelom, což působí dost násilně. Film je na tu zápletku zbytečně dlouhý a plejáda výborných herců jen těžko mohla film nějak významněji pozvednout. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama