Reklama

Reklama

ThuleTuvalu

(festivalový název)
  • Švýcarsko ThuleTuvalu (více)
Trailer
Švýcarsko / Tuvalu / Grónsko, 2014, 96 min

Obsahy(1)

Grónské městečko Thule je nejseverněji obývaným místem na Zemi. Tuvalu je polynéský ostrovní stát. Místa od sebe vzdálená více než jedenáct tisíc kilometrů jsou však dnes osudově propojena. Tající led v Grónsku zvedá hladinu oceánu, který tak brzy zaplaví nízko položené tichomořské ostrovy. Zatímco se experti dohadují, jak změně klimatu zabránit, obyvatelé Thule a Tuvalu čelí už dnes jejím nezvratným dopadům v každodenním životě. Dokument zblízka sleduje osudy několika místních rodin, které si uvědomují, že jejich tradiční způsob života a obživy spěje rychlostí tajícího ledu ke změně. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Dokument se vyjadřuje k jedné z největších výzev současnosti. Ukazuje nečekané propojení dvou míst, která kromě stejného ohrožení závisejí i na schopnosti udržet si tradiční způsob života tváří tvář globalizaci. Přesto si myslím, že ukázat problém má smysl u nových věcí, jež teprve čekají až si jich někdo všimne nebo o nich promluví, ale toto je všem známá věc, opakovaná tak často, že začala být zesměšňována a popírána, a tak se stává, že další podobný dokument je jen dalším polínkem do ohně odporu či frustrace, protože nenabízí řešení, jen na dlouhých 96 minutách ukazuje dopady naší činnosti. Může se však lidstvo změnit, vzdát se touhy po dalších věcech a svého pohodlí? A co bychom měli dělat jinak? Na to nenabízí odpovědi. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé, stále se opakující scény, emočně vyděračské, čímž nehodnotím závažnost tématu, ale jen provedení. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Precizně natočený dokument. Jedna z prvních vlaštovek kdy vidíme, jak se první národy už dávají do pohybu před záplavovou mořskou vlnou. Zvlášť o životě grónské bachraté rodinky nebylo moc co točit, kromě jejich tučných večeří kdy se dozvídáme jak je zde rodina důležitá k přežití. Co se týká globálního oteplování, učili jsme se na sociální ekologii, že je mezinárodně politicky odsouhlasena strategie adaptace na oteplování místo boje s klimatickými změnami, a to z ekonomických důvodů. I když náklady na škody po hurikánech a záplavách, migraci apod. budou větší než by byly ekonomické náklady na okamžité zamezování oteplování. Budoucí generace prostě nesedí v parlamentech aby se bránili. Myšlení po nás potopa. Ideologický plán deset miliard lidí na Zemi, který přinese ekonomický růst je třeba budovatelsky splnit. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama