Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kongres zapomíná na maličkost zvanou 1. dodatek." Jako světově proslulý filmový znalec si dovolím oznámit, že jsem jméno Dalton Trumbo dosud neslyšel a jsem si jistý, že už na něj nikdy nezapomenu. A nejde o to, že napsal nejvíc scénářů ve vaně, čímž mi byl sympatický. Mnohem víc je totiž to, že stál za svými názory na dělbu zisku a proto byl komunista. Takže já jsem taky komunista? No to je fór. Sláva demokracii. Nicméně děkuji Sněmovnímu výboru pro neamerickou činnost za to, že řádně pohonil ty čarodějnice a já jsem si mohl užít trochu toho mccarthismu. Jen ten John Wayne u mě trošku klesl, ale Kirk Douglas, Otto Preminger a zejména baseballový magor Frank King si u mě docela šplhli. A nyní mne omluvte, jdu si pustit film Vrah močálu, abych zjistil, jak to dopadá, když je nejlepší postavou filmu močál. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

filmu sice chvíli trvá, než se rozjede, ale jakmile se dostane do tempa už vás nepustí. Poctivě natočená podívaná, která výborně vystihuje paradoxy, jaké v té době zmítaly Hollywood. Řemeslně by se sice filmu dalo pár věcí vytknout, herecky je to však neskutečná paráda, které vévodí brilantní Cranston. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch nezáživných dramat s příběhem, který sice je silný, ale mě jako diváka prostě nevydrží 2 hodiny bavit. Přirovnal bych to třeba k filmu o princezně Dianě, ale tenhle snímek naštěstí nebyl tak prázdný. Cranston podává úžasný výkon a dost strhává pozornost na sebe, přestože mu ostatní (hlavně dámy) zdatně sekundují. Ale scénář mi přijde poměrně nudný a jak už převedl třeba Burton s Edem Woodem dá se film o filmařovi natočit mnohem lépe. Za mne bohužel průměr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi Johna Waynea, tak si tento film radšej nepustite a žite v "sladkej nevedomosti". Na obranu všetkých pro-aktivistov za zachovanie tradičných amerických hodnôt, ako kapitalizmus a individualizmus nutno poznamenať, že bola skrátka iná doba, začínajúca studená vojna a všetkým dosť z toho drbalo. Veľkú radosť nebudete mať ani z "Judáša" Robinsona. Pokiaľ máte radi Trumbove filmy, tak taktiež nebudete možno s jeho zápalom pre komunistické ideály úplne stotožnení, ale každopádne je tu vykreslený samozrejme ako kladná postava. Ide najmä o slobodu slova a tak neostáva nič iné, len s ním súhlasiť. Inak príťažlivosť snímky pramení najmä z toho, že ide o obrovský fan-service pre znalcov dobovej kinematografie, náhodný divák bude často mimo. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nechápejte mě špatně, já nejsem komunista. Nikdy jsem nebyl a troufnu si tvrdit, že ani nikdy nebudu. Jejich ideologie je mi vůbec totálně ukradená. Co mi však hrozně vádí, když nějaký stát káže něco o demokracii, lidských právech a bůh ví, o čem ještě a sám má přitom tolik másla na hlavě, že se už začíná skoro kazit. Stát, kde ještě v době nedávné bylo všechno pro černé a bílé zvlášť, stát, který zavinil zbytečně tolik válek a krveprolití, stát, který už několik let zadržuje stovky vězňů na neutrálním území... A tak bych mohl ještě hodně dlouho pokračovat, což rozhodně nemám v plánu. Raději se podívejte na tenhle hořko-sladký příběh se skvělým Bryanem v hlavní roli a nebo si můžete dopřát třeba Neznámé dějiny USA od Stonea. Obrázek si pak jistě uděláte sami. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)
  • Ve filmu jsou novináři velmi často vidět s mikrofony, které se začaly používat v 70. letech. Film se však odehrává na konci 40. let. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama