Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (216)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Úžasný životopisný snímek, ze kterého se asi nedalo vytřískat víc. Miluji, když mě filmy takhle vzdělávají. Celou tuhle problematiku jsem nějak úspěšně ignoroval, za což se stydím. Díky tomuhle filmu se již budu dívat na celý Hollywood (potažmo USA), a zejména na tu dobu, úplně jinýma očima. Navíc snímek divákovi přibližuje přecijenom značně opojímené řemeslo scenáristiky, které pokládám na filmu vlastně za nejdůležitější článek celého řetězce. A je příznačné, že i tenhle film má velmi dobrý scénář. Navíc je tu opravdu vynikající muzika a skvělí herci. Snímku paradoxně nejvíc ubližuje to, co mu zároveň i nejvíc pomáhá, a sice, že je to vlastně klasicky střižený životopisný film podle skutečné události, a to Trumbovi přecijenom nedovoluje být ničím jiným, než "jen" velmi zdařilým počinem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco zaujímavý film o dvojoscarovom scenáristovi, o ktorom som doteraz nepočul ani slovo, a to aj napriek tomu, že Prázdniny v Ríme mám medzi stovkou svojich najobľúbenejších filmov. Ako každý životopisný film, aj Trumbo v mnohom závisí od herca, ktorý postavu stvárňuje. V tomto prípade bol Bryan Cranston zásahom do čierneho. Jeho stotožnenie sa s postavou bolo obdivuhodné. Samotná doba nie je neznáma. Prakticky v celom civilizovanom svete sa po skončení II. svetovej vojny iba usadzovala nová geopolitická rovnováha a začiatky studenej vojny si na oboch stranách vyžadovali hľadať vnútorných nepriateľov. Zatiaľčo v ostbloku ich rovno popravovali, v USA im likvidovali uplatnenie a vystavovali ich domácej obľube v štvaniciach. Nemal som problém tomuto dielku dať štyri hviezdičky a som rád, že som ho neprehliadol. ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

filmu sice chvíli trvá, než se rozjede, ale jakmile se dostane do tempa už vás nepustí. Poctivě natočená podívaná, která výborně vystihuje paradoxy, jaké v té době zmítaly Hollywood. Řemeslně by se sice filmu dalo pár věcí vytknout, herecky je to však neskutečná paráda, které vévodí brilantní Cranston. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi Johna Waynea, tak si tento film radšej nepustite a žite v "sladkej nevedomosti". Na obranu všetkých pro-aktivistov za zachovanie tradičných amerických hodnôt, ako kapitalizmus a individualizmus nutno poznamenať, že bola skrátka iná doba, začínajúca studená vojna a všetkým dosť z toho drbalo. Veľkú radosť nebudete mať ani z "Judáša" Robinsona. Pokiaľ máte radi Trumbove filmy, tak taktiež nebudete možno s jeho zápalom pre komunistické ideály úplne stotožnení, ale každopádne je tu vykreslený samozrejme ako kladná postava. Ide najmä o slobodu slova a tak neostáva nič iné, len s ním súhlasiť. Inak príťažlivosť snímky pramení najmä z toho, že ide o obrovský fan-service pre znalcov dobovej kinematografie, náhodný divák bude často mimo. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pred časom som v komentári film Exodus, nazval Premingerovým Spartakom. Doteraz som žil v tom, že obom geniálnym režisérom pokazili ich filmy Newman s Douglasom, a teraz zistím, že obe tie sračky písal ten istý patlal a ešte naraz. :D A je sranda, jak som Cranstonovi zožral Heisenbera, so všetkými jeho vraždami a svinstvami aj s navijákom, ale s manieristickým, egoistickým komunistom sa stotožniť nedokážem. Stratil ma hneď na začiatku, keď sa svojimi utopistickými žvástami pokúšal indoktrinovať vlastné dieťa, a jedno ospravedlnenie, zhruba v trištvrťke filmu, to už potom nezachránilo. Ten týpek bol dobrovolne komunistom, v čase Stalina. Sláva mu. Iba tie jeho Prázdniny v Ríme milujem. Životopis je to napísaný brilantne. C. K. sa išiel pretrhnúť a Helen Mirren by konečne zaslúžila oscara za celoživotné dielo. Celkovo podarená vec, len je o hlúpom človeku. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama