Reklama

Reklama

Skupina lidí čirou náhodou přežije apokalypsu. V nehostinném světě spáleném na uhel se pak musí vyrovnat s drsnými podmínkami i osamělostí. (Netflix)

Recenze (44)

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*MOMO ŽIJE!* Malevil je jednou z mojich najobľúbenejších kníh a rád sa k nej vraciam. Už v úvodnej minúte filmu sa zobrazuje poznámka "inspiré librement du roman Malevil" (čo znamená "voľná adaptácia románu Malevil"), takže človek predlohy-znalý je v strehu. Nemávam výhrady voči tomu, ak film na rozdiel od knižnej predlohy obsahuje niečo navyše, či niečo odstráni - filmový jazyk je predsa odlišný od toho literárneho, a preto sú úpravy často nevyhnutné -, ale ak film kvôli tomu nefunguje, potom je to zlé rozhodnutie. A Malevil ako film nefunguje - celý príbeh je tu ako keby podaný v akýchsi izolovaných obrazoch, skratkovite, bez zobrazenia predchádzajúcich súvislostí - divák zrazu len vidí výsledky bez toho, aby videl činnosti/situácie, ktoré tomu predchádzali; chýba tomu celistvosť rozprávania. Všetky postavy sú ploché a okresané na minimum, nemajú svoj vlastný príbeh, ktorý by sa s nimi dal prežívať, a teda sú divákovi ukradnuté. Verdikt v 1 vete: Adaptácia prinášajúca v porovnaní s predlohou nielen nové zápletky a lokácie, ale aj záver, ktorý sa mne osobne veľmi nepáči. 17.01.14 ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze snímků, který se dá řadit k filmům typu Vlákna či Den poté. Vybuchne ve Francie atomovka, z ničeho nic , přežijí jen lidé co byli v tu dobu někde ve sklepení, či v domech nebo někde v tunelech. Když se po čase trochu zmátoří je jim jasný, že asi už svět jak ho znali před tím už není a tak je třeba vybudovat novou společnost. a založit nový rod. Je tu vidět několik uskupení přeživších lidí, jak se kdo snaží přežít jak se dá. A do toho je tu vidět lidi co zůstali vystaveni záření, jak se z nich stali zdegenerovaný primitivové. A ty normální si musí před nima chránit pole a dobytek.Spoiler- Závěr filmu je velice překvapivý, to když rázem přiletí vrtulníky z vojáky a naloží lidi a že je dají do karantény a že bude zase vše v pořádku. Jenže ne všichni s nima odlítají někteří to odmítnou . Je tam krásně mrazivý záběr na letící vrtulník a dole několik lidí co plují po voru po nově vzniklém korytu řeku a po břehu běhá jejich kůň a kolem zdevastovaná krajina. Ve mě zanechal snímek velice hluboký dojem. ()

Reklama

rajot 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu, kde vůbec autoři filmovýho zpracování vzali tu drzost vzít si název knižní předlohy, kterou touhle splácanou blbostí absolutně znehodnotili. Film se jí drží asi prvních 10 minut a v celku jen v tý nejzákladnější dějový linii - jaderná katastrofa, pár přeživších na hradě, zlej pan Fulbert. Jinak si s příběhem autoři filmu dělali co chtěli, vznikla z toho skoro dvouhodinová nuda, krom jinýho završená nesmyslnym koncem. Nezbejvá než doufat, že se filmem nenechá moc lidí odradit od výborný stejnojmenný knihy od Roberta Merle. Tu můžu narozdíl od filmu doporučit všema deseti. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vlažnejšie post-apokalyptické sci-fi, ktoré sa trochu hrá na viac ("Sme jediní preživší na svete"). Nedostatočne spracované charaktery majú za následok, že divák si k nim iba slabo hľadá cestu a je mu v podstate fuk, čo sa s postavami stane. Inak film ničím neohuruje, neprináša žiadny nový pohľad na problematiku a nevystupujú tu ani žiadne charizmatické postavy, ktoré by si človek nejako zapamätal. Na druhej strane, ale ani neurazí, keď samozrejme odmyslím pár pokusov o nejaký ten (trápny) vtip. ()

Fafyna

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdilo, že není dobré shlédnout film ihned po dočtení knihy. Strašně jsem se těšila na Emanuela, na Evelynu, na Tomáše.. Chtěla jsem si ten příběh znovu prožít. A ono nic. Film sám o sobě asi nebude tak špatný, ale v momentálním rozpoložení ho nejsem schopna nijak ohodnotit (ani jsem to nedokoukala do konce!). Prostě si dám pauzu a pustím si ho znovu, později.. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Scénář je založen na knize Roberta Merleeho. Děj se však natolik odlišuje od knihy a záměru autora, že po natočení filmu spisovatel požádal, aby nebyl uveden jako autor předlohy. (sator)
  • Tvrz Malevil je ve skutečnosti hrad Bourines, jedná se o feudální pevnost přibližně z poloviny 13. století, která se nachází ve městě Bertholène v departmentu Aveyron ve Francii. (sator)

Reklama

Reklama