Reklama

Reklama

Uprostřed turistické sezóny jsou na francouzské Riviéře postupně zastřeleni tři muži. Případem je pověřen inspektor Carella, který se při vyšetřování setkává se svou bývalou přítelkyní. Nic nenasvědčuje tomu, že by vraždy spojoval nějaký motiv. Ale řádění neznámého vraha pokračuje. Vyšetřování zavádí Carellu do hluboké minulosti obětí... Bez motivu je druhým filmem francouzského režiséra Philippa Labroa. Šťastně sáhl po známé předloze amerického spisovatele Ed McBaina a jeho slavném detektivovi Carellovi, jehož výraz charismatický Jean-Louis Trintignant dokonale naplnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

argenson 

všechny recenze uživatele

Atmosférou slabší, dějově rozvláčné. Zachraňují to nikdy nezklamávající exteriéry Azurového pobřeží (co by si bez týhle lokality francouzská kinematografie počala?) a pět mimořádně krásných žen (z nichž dvě se zbytečně a trochu samoúčelně svlíkly). A co je hlavně u kriminálky špatně, že chybí moment překvapení. Což mě mrzí o to víc, že žánr francouzské kriminálky 60. a 70. let jsem dosud téměř bezvýhradně ctil. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo celkom slušná kriminálka, v žiadnom prípade však nie Giallo . Malo to v sebe časti ktoré mi prišli pomerne hluché a nudné, miestami až ťažké. Musel som neraz pátrať kto s kým a čo sa deje, ale keď opomeniem tieto fakty musím uznať že bol scenár napísaný celkom dobre. Dlho predlho nepustil film žiadne indície. Hádal som vraha na slepo. A ako inak, neuhádol som ho. Postupne tak od 3/4 už vypúšťali takmer všetko, až sa mi to zdalo prehnane rýchlo. Potom už na vraha dôjde úplne každý. Názov tomuto filmu sedí ako uliaty keďže to dlho ide bez "bez motívu" bez indícií bez stôp. S pomocou kvílivého soundtracku Ennia Morriconeho dávam ***. ()

Reklama

Kangax 

všechny recenze uživatele

Preslnené a tak trochu ospalé Nice začne jedného dňa terorizovať z ničoho nič neznámy ostrelovač. Prvé obete pochádzajú z najbohatšej vrstvy, a tak vzniká podozrenie, že ide o činy nejakého ľavicového extrémistu. Vyšetrovaním je poverený komisár v podaní známeho Jeana-Louisa Trintignanta, a ten ale po chvíli zistuje, že do prípadu je zapletená aj jeho priateľka, a že vraždy predsa len niečo spojuje.. Potom čo pred jeho očami zomiera aj ona, začína pomaly rozplietať zložitý prípad, ktorý je len zdanlivo "bez motivu". Chladný, strnulý výkon Jeana-Louisa Trintignanta, ktorý prakticky celý film neprejavuje žiadne veľké emócie (ani potom čo pred očami zabijú jeho milenku) mi fakt sadol, rovnako ako už tradične skvelá hudba Ennia Morricone, ktorá hrá len občas, ale práve vtedy kedy to skutočne pasuje. Celý film som bol v napätí, a prakticky nemám čo vytknúť. Trochu bol problém, že vraha, aj jeho motív som odhadol prakticky okamžite, keď sa prvýkrát poriadne zjavil na scéne, ale napriek tomu som si užíval film až do samého konca. Tento film totiž naštastie nestojí len na záverečnej šokujúcej pointe, a má aj iné tromfy v rukáve. Kamera aj réžia sú totiž fakt brilantné, a ten jemný mystický nádych, a prvé dve tretiny filmu keď som fakt netušil, čo sa deje mi pripomínali nejlepšie pecky štýlu giallo, ktorým sa tentoraz francúzky tvorcovia iste inšpirovali.. 4a pol.. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Určitě neuškodí si připomenout, že jde o film, který nás vrací zpátky do času zlaté francouzské filmové éry. Prostě škola amerického krimi románu od McBaina ve francouzském balení. Každým coulem devizou je brilantní profesionalita herce Jean-Louis Trintignant. Jehož řada filmů svědčí o širokém rejstříku hereckého kumštu. O specifickou atmosféru filmu se velkou měrou zasloužil i hudbou Ennio Morricone. A ještě k jedné věci. Je nutno zvlášť ocenit výborný dabing Eduarda Cupáka, který dobře sedí k inspektorovi Carella. Mimochodem český původní dabing filmového studia Barrandov byl vždycky na špičkové úrovni. Co dodat závěrem? Pro úplnost lze říci, že film je napínavou podívanou, pro ty, co mají rádi starší francouzské filmy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dobrá francouzská kriminálka s vrahem, kterého nevíte až do posledních momentů. Škoda jen, že je strašně nestranná, neosobní a těžce bez emocí. Trintignant je třeba hodně zajímavá herecká postavička, ale jakmile chodí po place a vyšetřuje bez jakéhokoliv pohybu koutku v ústech, není to úplně dobře. Kór ve francouzské kriminálce, která si na emocích vysloveně zakládá. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach francúzskeho mesta Nice. (dyfur)
  • Zbraň použitá střelcem je francouzská samonabíjecí malorážka „Unique X-51 bis“ zbrojovky MAPF. Malorážky tohoto typu byly skutečně vybaveny již v základu závitem pro tlumič. (nocturne)
  • Julie si ve svém bytě hraje s hračkou, známou v sedmdesátých letech jako Space fidgit. Dnes už není prakticky k sehnání, dochovaly se velmi vzácně. (nocturne)

Reklama

Reklama