Reklama

Reklama

Komedie o Švédovi uvězněném v těle Fina. Mikko nenávidí všechno Finské – odjakživa chtěl být Švédem. Na okružní plavbě lodí narazí na švédského psychologa, který už má Švédska po krk a rozhodnou se pro vzájemnou výměnu identit. Mikko Virtanen věří, že je Švéd uvězněný v těle Fina. Protože cítí odpor ke všemu finskému, Švédsko je pro něj nebem na Zemi. Po setkání se sebevražedným švédským psychologem Mikaelem Andersonem se chopí příležitosti převzít jeho identitu. Tento snímek je komedie o kulturních rozdílech v severských zemích, jejich nacionalismu a v neposlední řadě také o předsudcích o našich sousedech. Zároveň je jasným důkazem toho, jak marné je snažit se utéct sám před sebou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Půl roku ve Finsku ve Vás vytvoří určité pocity a názory na danou zem, které můžou být jak pozitivního charakteru, tak i negativního. A jelikož jsou Finové velice specifickým národem a já zjistil, že existuje film, jako je tenhle, říkal jsem si, že by to mohla bejt poměrně dobrá zábava. Narážek mezi Švédy a Finy je poměrně dost a tak jsem byl zvědavej, jak se toho tvůrci ujmou. Po shlédnutí jsem měl pocit, jako kdyby na tom filmu bylo hrozně znát, že ho točili hlavně Švédi. Vlastně na něm nebylo nic urážejícího, drsnýho a nebo brutálního. Švédi jsou evidentně přehnaně přátelský národ s výraznými sociálními návyky (průser s imigranty toho budiž jasným důkazem). Stejně tak Jonas Karlsson je zrovna herec, na jehož herecký projev jsem si chvíli zvykal. Respektive na jeho slušně ujetou postavu. On i ten příběh byl dost ujetej. Zachraňuje ho ale neuvěřitelně pozitivní atmosféra a Josephine Bornebusch s božíma kukadlama. Věřím, že Finové by se do svých kolegů opřeli s větší grácií a daleko více nekorektněji, což jsem tak nějak i chtěl. Nakonec jsem ale dostal příjemnou švédskou komedii, která s takovým tématem nemůže nikoho urazit. A taky je fajn. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MIKAEL A JÁ JSME SE VYMĚNILI. BYL JSEM ŠVÉDSKÝ MUŽ UVĚZNĚNÝ VE FINSKÉM TĚLE. ZACHRÁNIL MI ŽIVOT. BEZ NĚJ BYCH BYL UŽ MRTVÝ. NEBO FIN…“ /// Fin (národnost vole!) Mikko věří, že je Švéd (ten ze severu bratře Slováku!). No tak to je prdel! (že ne? Počkej… tys nikdy nechtěl bejt třeba Rusák?) Vona má bejt hlavně asi legrace, že ten člověk je magor!(?) (a vůbec není důležitý – pro mě, že Fin chce bejt Švéd.) Tak si to tam vodkoktává a moc mejch sympatií nepobral, páč ta absurdita jde mimo mě (počkaj ty kokot, veď kto bych chcel byť Švédom?). Nakonec (překvapivě!) toho finskýho ubožáka se švédskou duší zachrání láska (ta pravá, samozřejmě!) a udělá z Fina zase Fina. (Nebo spíš z idoita normála). Je to na mě asi moc intelektuální… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu bejt (jako) Sven Svenson. 2.) Miluju fóry na národní transvestismus. 3.) Thx za titule „evulienka3“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Hravý, komický a čo sa možno nezdá, tak aj informačne pomerne bohatý snímok. Je tu vypichnutých veľa kultúrnych rozdielov medzi týmito škandinávskymi krajinami, čo pekne dotvára aj vizuálne prevedenie snímku. Tu je vidno tá priepasť v myslení u nás a napr. u takého Švéda. Oni sú vážne takí obetaví, milí a ochotní vždy pomôcť (často to ale preháňajú), to sú asi tie ich roky sociálnej demokracie, ako tam ľudia s obľubou hovoria. Švédi sú asi najkomunitnejší národ na svete, čo je tu aj pekne demonštrované. Navyše sa mi páčilo, že sa tu v tomto smere nezabudlo ani na jemnú iróniu. Na plné docenenie snímku je však treba mať aspoň základné kultúrno-historické znalosti týchto severských krajín. Historický vývoj Švédska a Fínska, aj napriek tomu, že sú to susediace krajiny, bol diametrálne odlišný, a práve v tomto potom pramenia aj tie všetky odlišnosti medzi nimi. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková netradiční komedie o výměně identit, na kterou se sice kouká docela hezky, ale přijde mi, že pokud člověk není Fin nebo Švéd, nemůže jí tak docela pochopit. Nehledě na to, že skandinávský humor ve mě občas budí rozpaky. Nicméně je tu fajn obsazení, sem tam slušný fórek a z filmu sálá pohoda, takže nakonec spokojenost. Ale i tak jsem čekal trochu víc. 65% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Vzájemná nevraživost a rivalita mezi občany Švédska a Finska byla pro mne známá a tato komedii ji dokládá a dělá si z ní srandu. Rozjezd měla slibný a setkání dvou zoufalců z obou zemí měla nečekané následky, díky čemuž může zakomplexovaný fin začít život ve svém milovaném Švédsku. Absurdní humor však pomalu nahrazuje romantická story a ztrácí to grády. Sice je konec už v půlce filmu předvídatelný, ale ještě si dobrou známku udrží. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama